na swieta - 5074 przepisów (strona:43/339)

Świąteczna szynka glazurowana miodem 232

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 211

ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 157

Zbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien czas zastanawiałam się, czy piec w tym miesiącu, bo chlebek wydawał się raczej deserową formą pieczywa, a ja na czas Adwentu zrezygnowałam ze wszelkiego typu słodkości. Uznałam, że alkohol i tak wyparuje(...)piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Kantyczka 201

już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje

Kuchnia u Bietki
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 192

Święta tuż, tuż, najwyższa pora na przygotowanie świątecznych pierników. Takie pierniczki to wspaniała sprawa! Do ich przygotowania można zaangażować nie tylko rodzinę ale i przyjaciół, zarówno młodszych jak i starszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo(...)wymieszać i dodać do mąki, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się bezpośrednio do przygotowywania pierników, można też je odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory.  Piec ok. 7-9 minut w temp

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Piegusek z lukrem 161

jeszcze Was troszkę pomęczę tymi świątecznymi przepisami. Kto wie, może się na coś zdecydujecie. Dzisiaj Piegusek, czyli jasne ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko.     Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) Ciasto: 4 duże jajka 1 szkl cukru 3/4 szkl mleka 3/4 szkl oleju rzepakowego 2 i 1/4 szkl mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Keks orzechowy 175

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa

Bajeczna Kuchnia
Piernik przekładany budyniem dyniowym 184

Każde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją

Kolorowa kuchnia Elki
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 905

wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy

Ola la LCHF
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 560

potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej

Ola la LCHF
Najlepsze pierniczki świąteczne! 876

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć.  Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest(...)dobrze odczuwalny smak miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :)  Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis:  Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków

Kuchnia Łukasza
Popękane ciasteczka piernikowe 393

Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu(...)smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna!  Około 40 sztuk: * gorzka czekolada

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 610

przygotować na Święta Bożego Narodzenia i może właśnie Wam ten przepis się przyda - mam taką nadzieję :) Choć ja takie przemyślenia robię dopiero na około 2 tygodnie przed Świętami, to już wiem, że na pewno w tym roku też przygotuję pierniczki nadziewane z tego przepisu i to z dużej porcji. Może uda się je sfotografować w czekoladzie zanim

Kolorowy Przepisownik
Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami. 242

Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki(...)zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wegańska Panettone 172

Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania(...)naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd zostałam weganką nie było

greenscarf