na likier - 500 przepisów (strona:18/34)

Deser walentynkowy 191

Oczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa,  garść mrożonych malin,  garść mrożonych truskawek,  125g serka śmietankowego,  żółtko,  150ml śmietanki 30%,  50ml likieru jajecznego Adwokat,  2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić.  Do każdej szklaneczki (4szt) wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce(...)Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie.  Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.  Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem

Z miłości do słodkości
Tort w kształcie gitary 198

gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem:  600ml śmietanki 36%,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady,  4 łyżki cukru pudru,  2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz(...)posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady.Kremem przełożyć blaty ciasta.Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru,  100g glukozy,  4 łyżeczki żelatyny,  70ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie

Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 195

ciasto: 300g mąki pszennej,  łyżka kakao,  szczypta proszku do pieczenia,  150g brązowego cukru,  łyżka cukru waniliowego,  jajko,  200g masła lub margaryny,  łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć

Z miłości do słodkości
Tiramisu 117

moje imieniny. Robione późnym wieczorem i w ten czas też podjadane :) Musiałam się skusić :)       Składniki : * podłużne biszkopty * opakowanie sera mascarpone * 5 jajek * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto  * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy jajka.Z żółtek i cukru pudru ubijamy kogel mogel. Dodajemy

Magiczne Życie Marty
Damska wódka. NALEWKA PIGWOWA. 186

Skąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka. Nie piję alkoholu. Paradoks, nie? Niepijąca, co robi nalewki i likiery. Tak, właśnie tak. Nie piję żadnego alkoholu prócz czerwonego, wytrawnego wina i to jeszcze muszę mieć naprawdę ochotę.  Jednak lubię bawić się

W kuchni Karmel-itki
KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 271

ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną likieru kawowego (nie mogą

W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 155

łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy  1/3 szklanki proszku kawy Inka dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach 14 wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając(...)Studzę. Kremówkę ubijam na sztywno, dodając partiami pod koniec ubijania cukier puder i proszek kawy. Na samym końcu dodaję wystudzony napar kawy z agarem, miksuję. tort: Spód ciasta skrapiam likierem, następnie rozsmarowuję połowę słoiczka wiśniowego dżemu. Wykładam porcję kremu,  rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta.  Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem, na to krem, przykrywam blatem. Resztę kremu

W kuchni Karmel-itki
Muffinki Tiramisu 146

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2,5 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier(...)miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka

Blondynka Gotuje
Tiramisu (wariant bez jajek) 474

Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę 30%. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tiramisu bez jajek 393

serka mascarpone1/2 szkl. cukru pudru200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %)kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej )100 g likieru amarettopodłużne biszkopty ( 1 op. 500 g )3-4 łyżeczki kakao Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek(...)mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko , kakao.Ciasto gotowe

Słodkości i nie tylko
Figi inaczej 132

ostatnio program kulinarny, w którym była mowa o figach i tak mi zrobili smaka, że postanowiłam je kupić i przygotować.Składniki:- 2 figi- 2 łyżeczki miodu- 4 łyżki ulubionego likieru (ja dałam wiśniowego)- 2 szczypty cynamonu - 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Figi nacinamy na krzyż i delikatnie rozchylamy boki. Do wnętrza każdej z fig wkładamy po łyżeczce miodu i umieszczamy(...)żroodpornym naczyniu. Owoce polewamy likierem i posypujemy mielonym cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok 20 minut. Upieczone figi polewamy powstałym podczas pieczenia sosem wymieszanym z jogurtem naturalnym

Zainspirowana w kuchni
Tort kawowo-bananowy 231

cukru- 20 g margarynyMasa:-500 ml mleka- 70 g cukru- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 20 g mąki kukurydzianej- 2 żółtka- 250 g masła- 50 g cukru pudru- 1/2 kieliszka likieru kawowego- 3 bananyPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami(...)cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę cukru, mleka, mąkę kukurydzianą oraz żółtka.Chwilę gotujemy. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z masłem utartym z cukrem pudrem oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu

Zainspirowana w kuchni
Adwokatowe semifreddo 160

smakami. Wspaniały deser dziś w wersji dla dorosłych, bo z adwokatem. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 200g kremówki 36% 250g mascarpone 150ml likieru adwokat 100g małych bezików 100g gorzkiej czekolady 75g migdałów w płatkach ( użyłam Helio ) Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą

Gotowanie i blogowanie
Wuzetka 394

śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym) Wuzetka - Sposób przygotowania:Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Ajerkoniak 160

Najlepszy i najsmaczniejszy domowej roboty likier o nazwie AjerkoniakAjerkoniak SKŁADNIKI:żółtka 6 sztcukier 250 gcukier waniliowy 1 torebka małamleko skondensowane 0,5 puszkispirytus-0,5 szklPRZYGOTOWANIE:Żółtka, cukier, mleko skondensowane, cukier waniliowy zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać po trochu spirytus. Można pić następnego dnia, ale czym dłużej stoi tym jest lepszy

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania