na likier - 500 przepisów (strona:18/34)

SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 277

ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone)- 6 jajek- 125ml mleka- 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru)- 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750)- 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)- skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej(...)formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy

Smaczne Zdrowe
Bombonierka truflowa. 91

łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy  TRUFLE 3  tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy to co suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło, cukier(...)puder, kakao. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do herbatników/biszkoptów. Potem dodajemy pozostałe składniki aromat, wódę, likier, listki mięty, wiórki kokosowe (zależy od opcji którą wybraliśmy). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po ok 30 min wyjmujemy i formujemy kuleczki (najlepiej mokrymi dłońmi). Każdą kuleczkę obtaczamy w kakao/cukrze pudrze/wiórkach czekoladowych/wiórkach kokosowych - jak nas fantazja poniesienie

Brzuszki Łakomczuszki
Tort szwarcwaldzki. 97

każdy blat piecze się około 12 minut. Syrop do nasączenia blatów:- 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)- 75 ml likieru wiśniowego Wymieszać. Masa wiśniowa:- 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)- 2 łyżki cukru- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)likieru wiśniowego- 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp. (użyłam kompotu z wiśniami z Lidla) Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia. Ponadto:- około 750 ml - 1 l śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie- 4 łyżki cukru pudru

Magda Kucharzy
Sorbet z kiwi 163

dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :)Składniki:- 5 owoców kiwi- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego- 1 białko- 150 ml wodyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści. Kiwi obieramy, przekładamy do blendera(...)mikujemy kilka sekund. Mus z kiwi przekładamy na gęste sito i przecieramy. Przetarty mus łączymy z syropem i likierem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu. Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny, mieszając co pół godziny

Zainspirowana w kuchni
White Russian 36915

już wiemy korzeni w Rosji :) , nazwę zawdzięczają wodce . Tyle historii- a teraz zapraszam do konkretów- czyli na zdrowie :)  Składniki:50 ml wódki- biała czysta30 ml Kahlua- lub inny likier kawowy30 ml śmietankilódWykonanie:Do drinkówki dajemy najpierw lód-3/4 szklankiNalewamy powoli wódkę, póżniej likier kawowy- na samym końcu bardzo powoli śmietankę.Drink gotowy :) Na zdrowie

Smaki Edyty
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 211

szklanki mąki 200-250 g roztopionego masła Do ponczu, którym nasączymy ciasto: ok. 1,5 szklanki mocnej herbaty cukier lub miód sok z cytryny mocny alkohol, np. wódka lub likier (u mnie 38% likier triple sec curacao) Do kremu budyniowego: 0,5 l mleka 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ratunku obiad
Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym 89

piernikową panna cottę? Składniki (4 niewielkie porcje):- 150 ml śmietanki 30%- 100 ml mleka- 1,5 łyżeczki żelatyny- łyżka cukru waniliowego*- 1 łyżeczka przyprawy do piernika- 3 łyżeczki likieru amaretto (można pominąć)* Uwaga! Nie wanilinowego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru).Składniki(...)łyżki śmietanki 30%- łyżeczka masła- szczypta cynamonuPrzygotowanie:1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie.2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy.3. Ściągamy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy już trochę przestygnie przelewamy do foremek. Chłodne wstawiamy do lodówki.4. Panna cotta dość długo

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 103

Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie(...)cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty

kolorowotorcikowo
SERNIK Z ODROBINĄ KOKOSU 184

Twarogową: -1kg sera -8 jaj -80g wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Całość piec 1h w 180 stopniach C, aż środek sernika będzie twardy. Masa Serowa: Zmiksować ser z żółtkami, cukrem, likierem, budyniem i śmietaną. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę serową wylać na spód. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tiramisu truskawkowe 311

prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed

Ala piecze i gotuje
Ala tiramisu z borówkami 126

piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem(...)puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć

Ala piecze i gotuje
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 128

Jest tylko mineralna woda gazowana. v  Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v  Dżemy

Mia Cucina Sofieta
Ile flottante - bezy pływająca wyspa 125

150st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Krem angielski: 4 żółtka,  1 i 3/4 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,  1 i 1/2 łyżeczki likieru Amaretto,  1/2 laski wanilii. W 1/2 szk. mleka rozrobić żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę budyniową. Stale mieszając, gotować(...)około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodać likier oraz nasiona wanilii. Ostudzić. Sos karmelowy: 1 szklanka wody,  1 szklanka cukru, 1/2 laski wanilii, 1/2 szklanki płatków migdałowych (użyłam Kresto). 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem. Gotować tak długo, aż cukier zbrązowieje. Dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie

Z miłości do słodkości
Włoski deser Tiramisu 261

okrągłych biszkoptów. Składniki:2 żółtka,350g serka mascarpone,250g okrągłych biszkoptów,szklanka śmietanki 30%,4 łyżki cukru pudru,1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,50g startej mlecznej czekolady,3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone

Z miłości do słodkości
Tiramisu z dynią 145

kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki:  200g okrągłych biszkoptów,  1/2 szklanki zaparzonej kawy,  3 łyżki likieru Amaretto.   Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki puree z dyni,1/2 szklanki

Z miłości do słodkości