Miałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys. Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys
Gotuj z Misiemczas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić. Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy
AZgotuj!szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 miesiące. Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia
Przepisy i porady kulinarneShot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa
Ala piecze i gotujezmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennadołu. Grillować przez 15 minut na MEDIUM lub aż miąższ będzie rozgrzany wewnątrz. W małej misce wymieszać pozostałe składniki i polewać nimi ananasa co 5 minut. Grand Marnier to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%. GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM is a post from: naRuszcie.pl The post GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcietemperaturze 150 ºC przez około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. mus czekoladowy: 200 g mlecznej czekolady 1 łyżka likieru kawowego ( ja nie użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki
Cukier&Pudertańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić
happycreatiff.blogspot.comWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennamleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem
Mix smakumąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie
Mix smakumakaron szerokie wstążki lub domowySposób wykonaniaMak sparzyć, następnie zmielić 3 razy.Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek
Mix smakułyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)150g śmietanki kremówkiOdrobina masła2 opakowania M&MsówWafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać
Kulinarna rozmowa