na likier - 500 przepisów (strona:13/34)

Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 157

łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos pomarańczowy400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy(...)białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę

Basia w kuchni
Eklery z budyniowym kremem 146

koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół.Waniliowy krem pâtissière:800 ml pełnego mlekalaska wanilii8 żółtek120 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać(...)wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić  na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.Dodatkowo:80 g gorzkiej czekoladyKrem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką ptysia i polać

Food Square
Karnawałowe Limoncello 154

Limoncello - sycylijski specjał, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat

SzczyptaSmaQ
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 166

serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej czekolady orzechowej1 łyżka likieru kawowego80 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka kakaoNajpierw przygotować rożki:Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej.Ułożyć pierwszy trójkąt kątem prostym(...)rożki do lodówki na 15 minut.W tym czasie przygotować drugą warstwę: z mlecznej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 375 ml masy serowej razem z likierem, zmiksować.2 listki żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny 2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę do sernika, dokładnie zmiksować.Masę równomiernie wyłożyć na pierwszą warstwę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 141

mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wody jaśminowej250 ml mleka2 jajkakrem:150 ml śmietany kremówki (38%)55 g serka mascarpone1 łyżeczka cukru pudru1,5 łyżki likieru limoncelloodrobina zielonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:cukrowe jajeczkaMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać(...)formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam wszystkim podziękować za nominacje do Libster Blog. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 164

amaretti45 g masłamasa serowa:600 g twarogu 3krotnie mielonego250 ml śmietany kremówki (38%)4 białka150 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałówdodatkowo:250 g jeżyn1 łyżka likieru z czarnej porzeczki20 g płatków migdałowychJeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić na 1-2 godziny.Ciastka na spód dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 113

lodach, a przyjemność zdecydowanie taka sama!Sorbet jeżynowy z kardamonemSkładniki:(na 1 l lodów)600 g jeżyn150 g cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka kardamonu1 banan2 łyżki likieru z czarnej porzeczkiCukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył wszystkie(...)jeżyny.Zdjąć z palnika, przestudzić.Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Ostudzić całkowicie.Banana zmiksować blenderem, wymieszać z jeżynami i likierem. Masę schłodzić do temperatury lodówkowej.Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pojemniczka na lody, zamrozić.Smacznego!Pisałam już, że za tydzień jadę do Kopenhagi. Pociąg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 118

czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki(...)łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 171

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciastaPorcje: 20   Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,¼ szklanki cukru pudru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Apetina Naturalny,300 ml śmietany kremówki,2 szklanki puree z pieczonej dyni,3 łyżki cukru,3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym), 2 łyżeczki żelatyny,2 łyżki maku do posypania.Przygotowanie:Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 258

cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).  PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem

SzczyptaSmaQ
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 245

temp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem migdałowy:200g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy (40g), 100g zmielonych migdałów, łyżka likieru Amaretto.Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego

Z miłości do słodkości
Semifreddo czekoladowe z kawą 123

białej czekolady do ozdoby 1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę.2. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach kawę, likier, żółtka i cukier. Ucieramy tak długo, aż kawa się rozpuści, a masa będzie jasna i kremowa. 3. Na sztywną pianę ubijamy w jednej misce białka, a w drugiej misceśmietankę

Mała Cukierenka
MORELOWE NIEBO W GĘBIE 124

Morelowe niebo w gębie jest tak pyszne, że nie wymaga dodatkowych komentarzy... :-)Składniki:puszka moreli25ml likieru morelowegosok z moreli lódgrenadinaWykonanie: Morele rozdrabniamy blenderem. W shakerze mieszamy  morelowe puree, likier morelowy, odrobinę soku z moreli. Wlewamy do szklaneczki. Dodajemy kilka kropel syropu z grenadiny, kostki lodu, dekorujemy świeżą miętą i ... cheers

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 207

gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki tłustej śmietany Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek. Od spodu(...)Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne, jeśli jest pieczemy dotąd, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i gdy polewa trochę zgęstnieje, polewamy nią ciasto. Ciasto najładniej i najefektowniej prezentuje się, gdy kroimy

Taste Of My Day
Malibu 314

szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki-  220 g serka mascarpone-  1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)-  1/2 szklanki wiórków kokosowych-  4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy

Malinowe Pocałunki