na likier - 500 przepisów (strona:4/34)

TIRAMISU 115

mąki pszennej - 140g mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 310g cukru - szczypta soli - ok. 2 łyżki wody - ok. 2 łyżki oleju Krem: - 4 jajka - 3 serki mascarpone - ok 3/4 szklanki cukru - likier migdałowy Dodatkowo: - kakao gorzkie - kawa rozpuszczalna - likier migdaowy (Amaretto) WYKONIANIE: Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, lub natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)blachę i piec 30 -40 minut. Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia. Podzielić na 3 części. Białka oddzielamy od żółtek. Żótka ubić z cukrem "na jasno". Dorzucić serki mascarpone, likier Amaretto i bardzo dokładnie zmiksować. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Delikatnie szpatułką połączyć białka z kremem.  Do ostudzonej kawy dodać likier Amaretto. Ciasto należy układać warstwami. Biszkopot dość

COOKUJ
Brzoskwniki- Pesche dolci 133

pasta biscotto”  ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.    Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło wieńczy listek swieżej mięty) Pomysł z tej strony(...)przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym

Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 108

klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce, a krótko przed podaniem obficie obsypać gorzkim kakao.   Trufelki tiramisu łatwo można przekształcić w cake pops. Zaręczam, że Wasze pociechy będą(...)wniebowzięte! W wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do  kawy dodajemy likier. Odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 199

Przepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać obywa rodzaje mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i 250 ml mieszanki mlecznej. Pozostałe mleko zagotować. Powoli wlewać je do masy żółtkowej cały czas

maniapieczenia
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 717

cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej(...)mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie

Ostra na Słodko
TORT KAWOWO KOKOSOWY 130

pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.  SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Sernik espresso 500 g białego sera (najlepiej z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru pudru **1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia Bita Śmietana 300 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru kieliszek likieru kokosowego. Wariant bezalkoholowy pół szklanki wiórków kokosowych zalać wrzątkiem  odstawić do wystygnięcia na około godzinę następnie przecedzić przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej

RAROSSA
Granita miętowa 258

który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru i smakowych aromatów.Ja do przygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe(...)przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe   300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków mięty 2 łyżki syropu miętowego 3 łyżki likieru miętowego Przygotowanie: przygotowujemy mocny  napar z herbaty miętowej z dodatkiem świeżych liści mięty. Zamiast cukru wlałam 2 łyżki syropu miętowego, który dodatkowo nadał granicie miętowego koloru. Napar studzimy, dodajemy jeszcze 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini serniczki miętowe 189

Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy (a jakże dostałam go od Joanny) oraz z dodatkiem syropu miętowego (Joanna dostałą go ode mnie), a jak mięta to musi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada(...)Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodki łabędzi puch 138

mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa wiórkowo-czekoladowa delikatnie stężeje. POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 300g dżemu jagodowego (w oryginalnej wersji jest dżem z czarnej porzeczki) pół szklanki wody 3 łyżki likieru kokosowego (użyłam syropu kokosowego) herbatniki Wodę łączymy z likierem kokosowym. Pierwszy przekrojony biszkopt(nasz spód) nasączamy połową wody z likierem i równomiernie rozprowadzamy dżem jagodowy. Na dżem wykładamy połowę masy(...)przekładamy drugim biszkoptem i nasączamy pozostałą wodą z likierem. Wykładamy pozostałą masę i na sam wierzch układamy herbatniki. Herbatniki polewamy naszą posypką czekoladowo-wiórkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a nawet całą noc. Smacznego

Słodkie rewolucje
Ciasto Kukułka 411

sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu(...)łyżką.Czekolada:200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4 kieliszki wódki lub spirytusuCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem alkoholu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Dodatkowo:1 opakowanie okrągłych biszkoptów likier kawowy np. BaileysWykonanie:Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem układamy namoczone w likierze biszkopty. Biszkopty polewamy połową czekolady. Drugi blat ciasta smarujemy od spodu pozostałym kremem

Made By Mom And Son
Cupcakes tiramisu 146

mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 1 szklanka mocnego espressołyżka likieru AmarettoSkładniki na krem:375 g mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru likier Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia(...)wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę likieru do smaku.Po upieczeniu babeczki zostawić w papilotkach, poczekać aż ostygną. Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka. Wyciągnąć wycięte ciasto i odłożyć na bok. Środek każdej babeczki

Świat Ciasta
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 171

żółtkiem utartym na parze. Bezpieczniej ;)Składniki na około 12 sztuk:120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów,1 żółtko,2/3 szklanki cukru pudru,ok. 30 ml likieru amaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów(...)Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się".Masą wypełniać foremki, można robić to za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plPo wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki aby je dobrze schłodzić. W tym czasie przygotować maślany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 207

raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie:- pół słoika konfitury malinowej- 8 łyżek likieru kokosowego- 2-3 łyżki wiórek kokosowych- 750 ml śmietanki 30%- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżeczki żelatynyNa przybranie:- 350 ml śmietanki 30%- 6 łyżek wiórek kokosowych- 1 łyżka cukru pudru(...)łyżki likieru kokosowego- 30-40 dag ładnych, świeżych malin- 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały

W poszukiwaniu inspiracji
KIR 104

francuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów.  Oryginalny  składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji  3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina.  Obie wersje są pyszne!  Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem(...)przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ...  Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie:W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino  z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu

Walijskie Pichcenie
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 135

śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią(...)mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki. Gotową śmietanką kokosową 22% wystarczy otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś

Malinowe Pocałunki