na likier - 500 przepisów (strona:2/34)

DOMOWY LIKIER IRISH CREAM 171

Dziś coś pysznego i rozgrzewającego na jesienne chłodne wieczory... Domowy likier Irish Cream... Gęsty, aksamitny, kremowy, z cudowną nutką kawy w tle... Do zrobienia w dwie minuty... Można go stosować jako polewę do lodów, czy jako dodatek do kremów i deserów. Najlepiej smakuje oczywiście popijany z malutkiego kieliszka w dobrym towarzystwie...:)) Przechowywany w lodówce wytrzyma nawet dwa miesiące(...)whiskey (użyłam Jack Daniel's)300 ml śmietany kremówki 36%1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego1 łyżka kawy rozpuszczalnejWYKONANIE:Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe! Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Likier - mleko od wściekłej krowy 98

likier musimy chować same przed sobą;))) Niestety nie udaje się nam to...znika szybko. Anioły kochają słodkie alkohole;) Składniki; puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250 ml wódki, Wykonanie;Skondensowane mleko zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, dolewając wodę /puszka ma być zawsze przykryta wodą/.Studzimy. Miksujemy z wódką. Przelewamy do karafki lub butelki. Z podanych składników wychodzi(...)likieru...anielski smak;))) Polecamy na karnawał

Anioły w kuchni
Likier czekoladowy 467

Dzisiaj mam dla Was coś na poprawę humoru, coś słodkiego i rozgrzewającego- przepyszny kremowy likier, oczywiście, domowej roboty:)Przepis jest bardzo prosty i wystarczy, dosłownie, 5 minut by móc delektować się tym aksamitnie czekoladowym smakiem.Tak więc, moi drodzy, do dzieła, bo karnawał się zbliża i wypada zaopatrzyć się w dobre % :)Tak dla przypomnienia karnawał w 2014 roku zaczyna się(...)stycznia i trwa do 4 marca więc 2 litry likieru powinny wystarczyć:)* whisky- 2 szkl.* mleko skondensowane słodzone- 3 puszki* mleko skondensowane niesłodzone- 2 puszki* kakao- 6 łyżekDo dużej miski wlać whisky, dwa rodzaje mleka oraz kakao, dokładnie wymieszać (w razie problemów z wymieszaniem kakao należy użyć blendera) i przelać do butelki/karafki. Przechowywać w lodówce, a przed

Kraina Miodem Płynąca
Likier kawowy 116

Zapraszam do zrobienia samemu świątecznego alkoholu.To likier kawowy, mam nadzieję, że będzie smaczny.Roboty przy nim niewiele, a i składniki nie wyszukane.Będzie czym zaskoczyć gości :)Składniki :3 litry dobrego czerwonego wina1 butelka rumu750 g brązowego kandyzowanego cukru lub miód2 opakowania cukru waniliowego90 całych ziaren kawyPrzygotowanie :Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do nieprzezroczystego naczynia (najlepiej porcelanowego)Odstawiamy(...)codziennie mieszamy butelkąPo 10 dniach wyjmujemy ziarenka kawy, a likier przelewamy do butelekPodajemy dobrze schłodzone.                        Smacznego !przepis pochodzi z "Palce lizać" z dn. 2 grudnia

Proste Potrawy
Likier krówkowy 10782

uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce. Jak dla mnie alkohol musi się przegryźć, ale można krówkę pić od razu po przygotowaniu ;) Jeżeli lubimy gęstsze likiery możemy dodać więcej śmietanki, a jeśli wolicie rzadsze to możecie całkowicie z niej rezygnować. Z podanych składników otrzymamy ok. 600 ml likieru. Pamiętajcie, żeby przed użyciem wstrząsnąć

Emcia Pichci
Likier krówkowy 6383

świętach wielkanocnych została mi w szafce puszka kajmaku. Miałam wiele różnych możliwości jej wykorzystania, ale w końcu postawiłam na coś procentowego - likier krówkowy. Pierwszy raz przygotowywałam likier, zdecydowałam jednak, że będę improwizować i zdam się na intuicję. I muszę przyznać, że najwyraźniej intuicję mam nie w ciemię bitą. ;-) Likierek wyszedł naprawdę pyszny! Troszkę przypomina smakiem mojego ulubionego Baileysa - pewnie gdybym

Magda Kucharzy
Eggnog - korzenny likier jajeczny 80

Eggnog to tradycyjny amerykański likier świąteczny na bazie jajek. Taki troszkę ajerkoniak, ale w wersji nieco bardziej aromatycznej, bo przyprawionej wanilią i korzeniami. Jest naprawdę pyszny, a robi się go w parę minut! U mnie na bazie złocistego rumu. Wygląda na to, że tej zimy będzie mi towarzyszył regularnie. POLECAM! Składniki: - 250 ml śmietanki 30% - 250 ml mleka - 4 żółtka(...)nich zagotowane mleko ze śmietanką - należy robić to pomału, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Następnie całość przelać do rondelka i chwilę podgrzewać, nieustannie mieszając, żeby likier nieco zgęstniał. Na koniec dodać rum, cynamon, wanilię i gałkę muszkatołową, odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Najlepszy zimny

Magda Kucharzy
LIKIERU odrobina. I wesoła była mina! 643

piję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę obdarować swoim wyrobem.Domowe najlepsze!A wesoła mina...Dopowiedzcie sobie sami, o co chodzi, skorojuż po lampce wytrawnego wina mam miękkie kolana xd   LIKIER CZEKOLADOWO-KAWOWO-ŚMIETANKOWY(całkowicie autorski! ;)1 puszka gotowej masy krówkowej (kakaowej

W kuchni Karmel-itki
LIKIER KUKUŁKA. 1088

piję alkoholu, bo nie lubię... Tak uwielbiam przyrządzać różne nalewki, likiery czy inne trunki,prócz drinków, które potem z zadowoleniem i niejaką dumą stawiam na stole gościom. Z niepewnościąwyczekuję pierwszego łyczka degustatorów, aby w następnej fazie stwierdzili, czy można to wypić, czy raczejjest tak marne, aż wstyd.Kiedyś mój Tato powiedział mi pewną rzecz. "Pamiętaj: wypomną Ci niedopieczone ciasto(...)przesoloną zupę.Ale nigdy, przenigdy facet nie wypomni Ci, że smakowany przez niego alkohol jest do niczego."I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna;/ 500 g cukierków Kukułka 2 szklanki wrzątku litr czystej wódki puszka skondensowanego mleka Cukierki rozpuszczam we wrzątku. Mleko podgrzewam, aby miało dość lejącą, rzadką konsystencję. Rozpuszczone cukierki, skondensowane mleko i wódkę

W kuchni Karmel-itki
Domowe Malibu - likier kokosowy 476

Pyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;)Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie;Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy

Anioły w kuchni
Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym 134

Post Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
LIKIER A'LA MALIBU. 1506

Usiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj

W kuchni Karmel-itki
Likier z białej czekolady 133

Likier z białej czekolady potrzebujemy:- tabliczkę białej czekolady-  200ml śmietany kremówki- wódkę/spirytusCzekoladę rozpuścić podgrzewając razem ze smietaną.Dobrze rozmieszać.Ostudzić.Dodać wódkę. Spirytus rozcienczyć wg upodobań (np 50/50 ze śmietanką).Przechowywać w lodówce

Szybko Tanio Smacznie
Likier kukułkowy 119

gotujemy z mlekiem skondensowanym niesłodzonym w rondelku. Cały czas mieszamy. Gdy kukułki już nam się całkowicie rozpuszczą to odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wolnym strumieniem wlewamy spirytus, cały czas mieszamy. Likier przelewamy do karafki i odstawiamy. Można pić już na następny dzień

Aga w kuchni
Malibu - likier kokosowy 375

zbliżający się weekend zapraszam wszystkich na malibu :) Pyszny likier kokosowy, polecam :) Wiórki kokosowe można ponownie wykorzystać, ja zrobiłam z nich rafaello.Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórków kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone. Przygotowanie:     Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy

Aga w kuchni