nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:• Lubczyk ma działanie moczopędne.• Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.• Lubczyk jest stosowany
Moje domowe kucharzenieAromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;• Jest dodawana do potraw z białego sera;• Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano;• W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się
Moje domowe kucharzenienasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:• Lubczyk ma działanie moczopędne.• Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.• Lubczyk jest stosowany
Moje domowe kucharzeniemasła 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę morelową: 250 g suszonych moreli KRESTO 70 ml gorącej wody 30 ml likieru cointreau 15 g cukru 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back
Moje domowe kucharzeniełyżki mąki ziemniaczanej · 2 żółtka · łyżka likieru amaretto · pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: · ½ słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Mania Gotowaniajajka · 100 ml oleju · 2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki · skórka z połowy pomarańczy Dodatkowo: · Lukier · Skórka pomarańczowa
Mania Gotowaniaszklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao
Mania Gotowaniapewnym momencie myślimy że to prawie soczek, by po chwili stwierdzić że szumi nam w głowie :) Polecam Składniki na 2 drinki:120 ml rumu30 ml triple sec30 ml morelowego likieru lub brandy60 ml soku cytrynowego1 limetki1 szkl lodu Wykonanie:Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia.Nalewamy do drinkówek. Wyciskamy sok z limetki
Smaki Edytysię masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIcałkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę
Czerwona Porzeczkaobiecany drink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:)Zapraszam Składniki na 2 drinki:90 ml ginu90 ml Kahlua- likier kawowy45 ml mleka45 ml śmietankikostki lodu-ok 8 sztbita śmietana do dekoracji Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe :)Na zdrowie
Smaki Edytyprzyda mi się do marcepanowych ciasteczek.Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie:Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze. Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat
Ze smakiem i z pasjąwpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki
Ratunku obiadPonieważ "piękną mamy zimę tej wiosny"... Pyszna, gorąca czekolada z dodatkiem likieru tiramisu. Słodka, ale nie za bardzo, a przede wszystkim podwójnie rozgrzewająca ;) Polecam wszystkim (pełnoletnim) czekoladoholikom! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio wpadłam w kawoholizm :) Kawa z mlekiem, kawa z likierem, kawa z rumem, kawa z whisky, kawa z kawą... a ta bita śmietanka w cycki na pewno nie pójdzie :) Poza tym jest środa rano i publikacja takich postów to sadyzm w czystej postaci :P Wiem ;) No chyba, że akurat nie musisz wsiadać do samochodu, dzień masz wolny itd... Ja niestety
Kraina Tysiąca Smaków