mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1058/1524)

Kotlety babuni 1000

mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem z oczyszczonymi pieczarkami drobno posiekać. Połączyć z mięsem, grysikiem, przyprawami do smaku, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i dwoma

Tradycyjna Kuchnia
Sos tatarski 122

dodatek do jajek, wędlin i wszelkiego rodzaju mięs. Każdy przygotowuje ten sos na swój sposób dla mnie ten skład jest idealny. SKŁADNIKI: 2 średnie ogórki konserwowe kilka pieczarek konserwowych 1 mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego chrzanu 4 łyżki gęstego majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pieprz grubo mielony WYKONANIE: ogórki,pieczarki,cebulę kroimy w drobną

Kuchnia Beaty
schab po chińsku 174

ostrygowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" Przygotowanie: przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty odkładamy do lodówki na min 40 min - pamiętajcie im dłużej tym lepiej :) po tym czasie mięso (bez marynaty którą zostawiamy w miseczce) smażymy

Gotowanie z pasją
WIELKANOCNA GALANTYNA LAST MINUTE 133

czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura jagodowa lub mrożone jagody Do dzieła: Kurczaka trzeba wyluzować (wyjąć kości) - jeśli nie wiecie jak się do tego zabrać, dajcie znać, nakręcę dla Was filmik - a następnie wyciąć połowę mięsa. Najlepiej po prostu luzując odciąć połowę piersi

Spektrum Smaku
Szynka peklowana 320

ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 3 listki laurowe (połamane na małe kawałki) 1 płaska łyżeczka majeranku  1,5 litra zimnej wody Ponadto: mała szynka (moja ważyła 1,1 kg) 1 woreczek do pieczenia duża strzykawka z grubą igłą Wykonanie: Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy  przygotowaną solanką

Smak mojego domu
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 390

porcji 1kg schabu tylnego – z fragmentami mięsa z szynki i polędwicy 6 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego 5 łyżek naprawdę dobrego octu balsamicznego 2 pełne łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu 1 pełna łyżeczka suszonego estragonu 1 czubata łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki soli, ewentualnie 2/3 łyżeczki ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zapisz

Karo in the Kitchen
Kotlety gryczane 177

połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem. Składniki: -1/2 szklanki kaszy gryczanej -100 g twarogu - jajko -dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki ) -bułka do obtaczania -olej do smażenia -sól, pieprz Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia. Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę do mielenia. Ja miele dwa razy, ale nie jest to konieczne

Kulinarne przemyslenia
Skrzydełka w domowym sosie barbecue 149

płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych pomidorów suszonych 4 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka czyścimy, myjemy, dzielimy na pół i odcinamy końcówki. Na skrzydełka wylewamy marynatę barbecue i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy

Smak mojego domu
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 148

passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki

Radość kipiąca uśmiechem.
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 119

miejsce w Smakach z Dzieciństwa.... 50DAG.MIĘSA MIELONEGO 2CZERSTWE KAJZERKI 1-2ZĄBKI CZOSNKU 1ŁYŻKA ULUBIONYCH ZIÓŁ 1/2SZKL.MLEKA 1CEBULA 1JAJKO O,5LITRA BULIONU 1ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ KONCENTRAT POMIDOROWY-LUB POMIDORY Z PUSZKI 1/2SZKL.ŚMIETANY VEGETA,SÓL,PIEPRZ OLEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ BUŁKĘ NAMOCZYĆ W MLEKU,A GDY NAPĘCZNIEJE ODCISNĄĆ.CZOSNEK ZMIAŻDŻYĆ LUB POSIEKAĆ.MIĘSO WYMIESZAĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ ,CZOSNKIEM, POSIEKANĄ DROBNO CEBULKĄ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów ugotowane na parze 146

niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy: po 5 cm na górze i na dole oraz po 10 cm z prawej i lewej strony. Składniki farszu miksujemy w blenderze na gładką papkę. Po środku, wzdłuż długiego boku układamy równomiernie farsz. Na niego zawijamy boki foli z mięsem. Tworzymy rulonik, który dokładnie związujemy po prawej

Mango Papaja
Schab ze śliwkami 134

może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi?  SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce(...)Cukier, sól i paprykę mieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, a następnie długim nożem robimy w środku dziurę na wylot. Wkładamy w nią śliwki i ciasno upychamy. Następnie związujemy mięso sznurkiem i nacieramy przygotowana mieszanką. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy kardamon, goździki, ziele, listki i dolewamy wodę (ok. 2 cm wysokości). Wstawiamy

Czary - gary w kuchni
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 175

ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny) trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie

Kuchcik gotuje
Nogi kurczaka pieczone z imbirem, sosem sojowym i czerwoną cebulą 128

sosu sojowego ciemnego 4 plasterki imbiru świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Nogi kurczaka nacieramy słodką papryką, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, dodajemy ją do naczynia, układamy plasterki imbiru. Całość polewamy sosem sojowym i pieprzem, przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 4-5godzin. Przed upieczeniem polewamy mięso oliwą z oliwek.  Pieczemy w zamkniętym

Gotowanie i blogowanie