Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym. Ja ugotowałam ją na bulionie drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów
Moja DelicjaKurczak curry z ryżem Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurtu naturalny - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki przyprawy curry - 1/2 łyżeczka
Kuchnia co dniaFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek
Kuchnia co dniaPyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa w wykonaniu, nawet dla początkujący. - ok. 1 kg karkówki - 0
Kuchcik gotujeKiedyś robiłam filety w orzechach włoskich, tym razem kotlet schabowy z orzechami w trochę innej postaci. Zapraszam!Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkoodrobina mlekamąkabułka tartamielone orzechy włoskiesól
Kuchnia domowa AniSkładniki: mięso wieprzowe 90 dag, usmażone pieczarki 10 dag, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę(...)łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody mielone wieprzowe kawałki gulaszowe rozdrobnić w pojemniku blendera nie za drobno, parę chudszych kawałko pokroić w kawałeczki, wsypać sól peklową, majeranek, przyprawę, żelatynę, cukier, wlać wodę i wszystko dobrze ręką wymieszać na kleistą masę - na koniec wsypać pieczarki z paryką i wszystko jeszcze raz wymieszać masę
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować, bo upieczona szynka była cudownie soczysta(...)żeberek BBQ - były główne wytyczne, ale generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir
Plate of Joypojedyncza pierś z kurczaka 20 małych brukselek pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki garam masala sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny oleju robimy marynatę, którą(...)minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa – wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską, garam masalę, wszystko smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę
KardamonovyPstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli(...)aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej
Karo in the Kitchenkuchni, a twoje danie znowu nikomu nie smakowało? Przygotowałeś romantyczną kolację dla swojej ukochanej, a ona tylko z grzeczności mówiła, że jej smakowało. Jeżeli problem przesolonej zupy, pół surowego mięsa czy klejącego się makaronu nie jest ci obcy to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Przedstawiamy najczęściej popełniane błędy przez kucharzy amatorów. Sprawdź jakie są podstawowe błędy początkującego kucharza , wyeliminuj(...)piekarni, a nie do marketu po pieczywo wypiekane na miejscu. Taka sama sytuacja jest z mięsem, dlaczego masz serwować schaby czy mięso z piersi z marketu jeżeli możesz kupić lepszy produkt ze sklepu mięsnego gdzie będziesz mógł sobie wybrać idealny według ciebie kawałek mięsa. Dotyczy to każdego rodzaju pożywienia, przypraw, serów, nabiału. Wykorzystując słabej jakości składniki możemy uzyskać tylko kiepską
To Musisz Wiedziećjuż pełnia szczęścia:). Pierogi z mięsem, na liściach szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:) To moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie z warzywami, wołowina + kura rosołowa. To dobry sposób na nowe danie. Zamiast makaronu, mogą pływać małe pierożki w rosole. Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi(...)firmy. Poczytałam wszystko, co dało się wyczytać z torebki i co? To samo, dokładnie ten sam skład. Więc pytam, czy to chwyt reklamowy? O co chodzi?. Może o grubość mielenia, nie przypuszczam, bo nie zauważyłam różnicy. Właściwie to różniły się ceną minimalnie. Przekornie użyłam tej do naleśników i zagniotłam pierogi:) Ciasto wyszło przepyszne, podejrzewam, że z tych pozostałych było
Leśny ZakątekSkładniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny(...)czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut. Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy
Kardamonovyłyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie) Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Składniki na panierkę: ½ szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki kukurydzianej Dodatkowo: olej do smażenia Instrukcje Mięso kroimy na 2 cm kawałki, przekładamy
To co lubię - gotuję i polecammakaronem. Może też stanowić dodatek do mięs, chociaż ja lubię je jeść samodzielnie. Sekretem aromatycznego ratatouille jest to, żeby każde warzywo smażyć osobno, wtedy zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo paprykę piekę w piekarniku, bo nie lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach
Smaczny zeszytsmakowała gościom jako dodatek do mięs z grilla ? Tak, dorabiałam kolejną porcję w czasie imprezy. Przede wszystkim tą marchewkę robi się szybciutko, prosto a smak naprawdę jest pyszny. Marchewka karmelizowana z czosnkiem 5 marchewek większych 6 ząbków czosnku ( przeciśniętych przez praskę ) 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła 1 duża łyżka miodu świeżo mielony pieprz sól Marchewkę
Kuchnia na wzgórzuczarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zanurz mięso
kuron.com.plsosów, ryb, mięs czy zup. Gdzie kupić dobrej jakości rozmaryn i inne zioła? Polecam Wam zajrzeć na stronę MagicznyOgród.pl Składniki: około 400 g pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu – do nabycia w Magiczny Ogród pół szklanki śmietanki 30% 100 g śmietankowego serka topionego (u mnie wersja z kolorowym pieprzem) świeżo mielony pieprz i sól do smaku nieduża ilość
Słodkie okruszkioraz pieprz (do smaku). Wyrób mięso za pomocą dłoni a następnie podziel na pół i przełóż na talerze. Na talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem
nietylkopasta.plsłoniny -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g/kg -majeranek roztarty w dłoni 1 g/kg -cebula suszona płatek 3 g/kg -sznurek wędzarniczy -woda 150 ml po 50 ml do łopatki,udźca i golonki podczas wyrabiania do kleistości -woda 100 ml dodana przed napełnianiem w kątnicę WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam Składniki : Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt ) sól pieprz mielony ziołowy papryka czerwona słodka majeranek
Różowa kuchniałyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 litra oleju (mi wystarczył 1litr) Filet z kurczaka pokroić na dowolnej wielkości kawałki - ważne, aby były wielkością zbliżone do siebie. Włożyć do miski, dodać sól, pieprz, chili i słodką paprykę. Dokładnie wymieszać aby mięso było dobrze pokryte przyprawami. Miskę przykryć
My simple kitchenbazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej słodkiej i ostrej -2 puszki pomidorów -szczypta chilli -2 liście laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego - 3 łyżeczki oliwy Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie. kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić
Zielona Kuchniapojedyncze piersi kurczaka papryka mielona słodka szczypta papryki ostrej sól, pieprz ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około
Smaki Na TalerzuMięso z kurczaka,pieczarki,świeża papryka i dużo jarmużu to moja propozycja na smaczny wiosenny obiad. 200 g filetu z piersi kurczaka 3 średnie pieczarki 1 papryka żółta mini 1 papryka czerwona mini spora garść liści jarmużu 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę
Kolorowa kuchnia Elkiodsłonę grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie: zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-) Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek 15 dag, koper siekany 3 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kminek mielony
kulinarne odsłony patikucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można
W Mojej Kuchni Lubięsól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego – ok. 10 szt. (tu już wpływ Francji i wrzucania pieprzu, gdzie popadnie ) Wykonanie: Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę
gutfutłyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego
Powiedz dietom nieDziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby(...)topionego śmietankowego sól, pieprz Ryby najlepiej mielimy, dodajemy resztę składników i formujemy kulkeczki, mi wyszło ich ok 40. Cebulę kroimy w kosteczkę, i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię i podsmażamy jeszcze ok 3 minutki. Dolewamy niecały litr wody, wrzucamy pulpeciki i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie mięso wyciągamy, dodajemy serek topiony, blendujemy, doprawiamy
Idę coś wszamaćzdjęcia wszystkich liści. Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę razem podsmażamy. Gdy kasza i boczek lekko przestygną mieszamy je razem dodając jajko i doprawiając solą i pieprzem. Porcje mięsa z kaszą zawijamy w liść
peggiwkuchnikokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko do panierowania Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie mięso rozbić tłuczkiem najlepiej
Monia miesza i gotujeżółtka - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, natkę pietruszki, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy. Do miski wlewamy musztardę, majonez i ketchup, mieszamy, dodajemy żółtko, tabasco i sos worcester, ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałe składniki, koniak, sok z cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso przekładamy małymi porcjami do sosu jednocześnie
Kulinarne życietrzeba być czujnym :) Kotlety mielone z piersi kurczaka - składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku szklanka sezamu olej do smażenia Pierś z kurczaka umyj i oczyść. Kajzerkę namocz w mleku. Kiedy zmięknie, odciśnij. Mięso, kajzerkę i cebulę zmiel. Dodaj
Kubki smakuniż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów) duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz świeżo mielony łyżka gęstej
pieprzny smaczekszpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie jak wystygną robimy farsz. Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki, wrzucamy na patelnie. Dodajemy mięso, jak już będzie podsmażone dodajemy szpinak. Później dodajemy
Panda i jej światSkładniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce
Gaździnka warzyzielonego pieprzu (można użyć czarnego mielonego) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina whiskey 1 łyżka masła szczypta soli smakowej (tutaj: grzybowa) 1. Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dokładnie nacieramy majerankiem i zielonym pieprzem. Ręcznie, przy pomocy specjalnej foremki lub dociskając boki nożem, formujemy idealny okrąg, "wyciągając" mięso do góry na pożądaną wysokość
My Culinary Art800g mielonej wieprzowiny - 500g mielonej wołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika
mojewypiekiinietylko