mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1066/1557)

ZIEMNIACZANA SAŁATKA Z MUSZTARDĄ 70

przygotowana sałatka to doskonały dodatek do grillowanego mięsa . Ziemniaki, jajko, ogórek kiszony, czerwona cebula i majonez a kropką nad i jest dodanie tu odrobiny musztardy. Składniki na ziemniaczaną sałatkę z musztardą : * 3 średniej wielkości ziemniaki * 3 jajka * 4 nie duże ogórki kiszone * 1 cebula czerwona * 4 gałązki szczypiorku * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 2 łyżki majonezu (użyłam

Zrób to smacznie
Kotleciki z Zanzibaru 126

Kotleciki z Zanzibaru 10 porcji 30 minut czas przygotowania Delikatne drobiowe kotlety mielone z czerwoną papryką w sosie Carbonara Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Jajko ·        Papryka czerwona ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)bułka tarta do panierki ·        Opakowanie Pomysł na spaghetti Carbonara ·        1 szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Mięso bardzo drobno kroimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, wsypujemy mąki i wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. 2.   Robimy okrągłe kotleciki

Kulinarna Chwila
Zupa murgh makhani 169

Kminek mielony- 1 / 2 łyżeczki Imbir mielony- 1 / 4 łyżeczki Sól- 1 / 2 łyżeczki Pieprz cayenne-   1 / 4 łyżeczki Kurczaka  kroimy w kostkę 1×1 cm, cebulę drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Sos, mleko, jogurt, cebulę i czosnek wkładamy do garnka i przyprawiamy. Dobrze  mieszamy i dodajemy kurczaka. Gotujemy do miękkości mięsa, pod koniec

serzmiesem
Tagliatelle z gorgonzolą, kurczakiem i gruszką 141

zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min. sos: zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki) na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem,układamy mieso z gruszką, kilka kostek gorgonzoli i posypujemy

Kuchnia Beaty
Kotlety rybne z zieleniną 126

tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić

królestwo garów
Domowe Stripsy KFC + film 154

łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki panierka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu cayenne olej do smażenia przepis Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka kroimy na niewielkie 1- 1,5 cm paski, pokrojone mięso przekładamy do miski. Do drugiej miski wlewamy

Smakowite Dania
Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" 166

przed gośćmi. Składniki (na 4 porcje): Mięso polędwiczka ok 0,5 kg 2 łyżeczki pesto 24 liście młodej botwinki Salsa kiść młodej botwinki (same "łodyżki", czyli ogonki liściowe) pół kalarepki mała cebula gałązka kopru 3 gałązki bazylii łyżeczka pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki miodu pieprz grubo mielony gruba sól morska Polędwiczkę pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY 206

oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki curry 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól

Moja Książka Kucharska
Mielonka drobiowa z szynkowaru 172

razem to mielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach

Monia miesza i gotuje
Pierogi z pieca 167

wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje

Tradycyjna Kuchnia
Risotto z ośmiornicą 195

celu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate. SKŁADNIKI 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg) 3 liście laurowe 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 300 g ryżu świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Ośmiornicę odmrozić

Passions hobbies life
Tarta raz, tarta dwa 183

Przepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest

Kucharzyca
Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości. 429

cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki soli

Sama słodycz i szczypta chili
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 189

dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden

Gotowanie Patki
Flaczki cielęce w rosole 306

ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak 144

kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego  kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka czosnku ½ sztuki czerwonej cebuli Sól ziołowa do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Jak wykonać

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z indyka 158

łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum

Food Square
Szybka i dietetyczna pierś kurczaka 534

powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte: jest przejrzysty. Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie

Proste-przepisy.pl
Pilaw ze szpinakiem i morelami 137

danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego  Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków

Kulinarne przygody Gatity
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 146

łyżeczki bazylii , sól,  biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry

słodki bratek
Marynanta do kurczaka z powidłami śliwkowymi 187

kminek mielony, 1 łyżeczka papryka mielona, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 łyżeczka imbir, 1/2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki jabłka, 2 szt Przygotowanie Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

Gotowanie moimi oczami
Kurczak na dziko 150

Rumiana lekko chrupiąca skórka, a mięso aż rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne. A smażone ziemniaki (uprzednio ugotowane), z którymi go podaliśmy dodały mu jeszcze rustykalnego i dzikiego charakteru. Jeżeli jesteście fanami drobiu to ta pozycja jest waszym must have.       Potrzebujemy: 1 kurczaka (1-1,5 kg) 1 łyżkę mielonego jałowca 1 łyżkę soku

Marder&Marder Manufacture
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 302

ewentualnie szybkimi piklami . Naszykowane w ten sposób mięso jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Glazura mimo zawartości cukru i miodu, dzięki dodatkowi octu ryżowego nie pali się na mięsie. Całość pozostaje lekka, słodko-ostra. Trzeba oblizywać palce ;) SUCHA WCIERKA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 231

być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 183

łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo mielony pieprz sok wyciśnięty z połowy limonki plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane roladki z bakłażana 175

grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana

Marder&Marder Manufacture
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 220

łyżeczki cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 2 całe ziarenka Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak aby powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby dodać nieco więcej oleju). Jeśli używamy całych liści laurowych jeden położyć na górze, drugi na spodzie boczku. Boczek dokładnie nasmarować marynatą. Zamarynowane mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galareta drobiowa z batatami 132

opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody. Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej

ClauditteMissCooking
Domowy rosół z domowym makaronem 363

smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego.Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 202

ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
żeberka wieprzowe z papryką i cebulą... 194

smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka mąka pszenna żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje i na gorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę i smażyć z 5 minut teraz wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu do smaku dodać pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 177

szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, makaron po seczuańsku Royal Brand 250 gram, przyprawa do zup - do smaku biodrówkę pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym , pyszna domowa wędlina 161

łyżka mielonego pieprzu 1 kg soli 1 kg cukru dodatkowo : siatka wędliniarska lub pończocha ( taka zwykła , najtańsza ) Karkówkę wołową obcinamy z wszelkich odstających i nie apetycznych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem i umieszczamy w misce zasypaną kilogramem cukru . Zostawiamy tak na 24 godziny w lodówce . Nie , nie zrobi się słodka jak landrynka , cukier po prostu wyciągnie wodę z mięsa

Ogrodnik w podróży
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 194

mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka minut do schłodzenia i przegryzienia smaków. Składniki sosu możemy zamiast siekać zmiksować w blenderze.   Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy.   Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso

Pyry na Gaz
Pieczony schab 88

jeżeli chodzi o pieprz syczuański, nie musicie go używać. Możecie ograniczyć się do ziół, papryki i czosnku. Składniki: 1 kg schabu 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego   Pieprz syczuański rozdrabniamy (najlepiej w moździerzu). Dodajemy do niego paprykę, rozmaryn, rozdrobnione ząbki czosnku(...)mieszamy. Schab obficie solimy i pieprzymy, smarujemy go marynatą i odstawiamy na minimum godzinę. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy godzinę w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy mięso. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Artykuł Pieczony schab pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Siekane kotlety z indykiem i botwinką 75

piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów)   Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron.  Artykuł Siekane kotlety z indykiem i botwinką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 243

jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa i oprószamy

Kuchnia po mojemu
Kotleciki z kurczaka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 241

takich jak widać na zdjęciu), ale i sytość. Propozycja doskonała, gdy na obiedzie nagle pojawia się więcej osób, np. dziecko przyprowadzi koleżankę/kolegę ze szkoły, bo jedną porcją mięsa obdzielisz więcej osób ;) Pierwszy raz takie siekane kotleciki jadłam jeszcze w liceum, gdy nocowałam u Przyjaciółki (pozdrawiam, jeśli to czytasz!;)). Jej Mama zrobiła nam takie na obiad następnego dnia. Potem(...)już jak mi się tam udało, bo, jak wspomniałam, możliwości jest bardzo dużo. Tym razem postawiłam na najbardziej lubiane przez nas połączenie, czyli lekko kwaskowe suszone pomidory, słodka papryka mielona i delikatnie chrupiący słonecznik - całość gwarantuje doskonały smak! Polecam te kotleciki, bo to rewelacyjny pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 5 suszonych pomidorów

Kolorowy Przepisownik
Roladki drobiowe 178

każdy znajdzie coś dla siebie :) Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g) 1/2 żółtej małej papryki 1/3 opakowania sera typu feta przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta   Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie(...)wewnętrznej tylko pieprzem i papryką (feta jest wystarczająco słona).   Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Ser pokroić na mniejsze kawałki, plasterki lub półplasterki. Na przyprawiony kawałek mięsa położyć kilka plasterków papryki, trochę sera i zawinąć w rulonik, starając się zawijać boki do środka. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju

Simply Food
Zucchini z pulpecikami z indyka 116

proste danie, które jednocześnie jest pełne smaku. Przyrządzisz je w 30 minut i łatwo zapakujesz do pojemnika. Nadaje się do odgrzewania, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez fitmenów, którzy planują posiłki. Ty też je pokochasz! Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba(...)lunch do pracy i dla osób, które ćwiczą. Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony z ziemniakami z piekarnika. Szybkie danie 2w1. 542

się zająć zupełnie czymś innym lub przygotować ulubiona surówkę. Polecam :) Składniki - 1 kurczak ( u mnie 1.70 kg. ) lub dowolne ulubione kawałki - 1.5 kg ziemniaki - sól, czosnek mielony,papryka mielona, domowa wegeta. - majeranek - olej Wykonanie Kurczaka kroję na mniejsze porcje, każdą z nich obsypuję przyprawami : najpierw czosnkiem, potem wegetą i papryką ( można użyć każdej  ulubionej przyprawy do kurczaka(...)układam na dużej blaszce, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, do kurczaka dokładam ziemniaki... dużo i gęsto :) Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 50-60 minut. Kiedy ziemniaki i mięso są chrupiące ale jeszcze soczyste, danie jest gotowe. Podaję z ulubiona surówką :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 243

zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą(...)mielonego 1 płaska łyżeczka cząbru 1 płaska łyżeczka tymianku sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych. Bardzo ostrożnie wycinamy w każdym z filetów głęboką, ale szczelną kieszeń. Wkładamy do niej dość cienkie plasterki sera i boczku. Następnie dokładnie spinamy mięso wykałaczkami

Kulinarna Pokusa
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA 192

łyżki płatków owsianych natka pietruszki 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Gulasz: 2-3 cebule 1 papryka 2 marchewki 500 g piersi z indyka sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia 1 - 1,5 szklanka wody lub bulionu Wykonanie: Gulasz: Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona(...)cebuli. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli z papryką. Smażymy około 5-6 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa na patelni. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz obiema paprykami. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy stopniowo wodą lub bulionem. Dusimy około 20-30 min., co jakiś czas podlewając wodą, gdy zajdzie taka

Kuchnia MagdaLeny
Kapuśniak 137

cały smak i zamiast kapuśniaka, będziemy mieli zwykły bulion. Kapuśniak przepis Żeberka dokładnie myjemy, a następnie dzielimy na mniejsze paski, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od razu na początku dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Szumowiny, które zbiorą się podczas gotowania usuwamy. Mięso gotujemy przez około 60 – 75 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak curry 95

papryka, majeranek, pół płaskiej łyżeczki przyprawy mielonej curry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 4 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Piersi myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny lub (najlepiej) na całą noc. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy. Dodaję mięso i przesmażam do momentu aż zmieni

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kuskusem 137

propozycja na sałatkę do grillowanego mięsa, sprawdza się też jako sałatka śniadaniowa, piknikowa, kolacyjna, no i oczywiście obiadowa jak w tym przypadku. Polecam też wykorzystać kuskus według innych naszych propozycji: kuskus z warzywami Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obiadowa surówka pekińska z ogórkami 298

polecana do  różnych pieczonych mięs, kotletów  czy jako dodatek do smażonej ryby. SKŁADNIKI: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka ½ świeżego ogórka wężowego 3-4 ogórki konserwowe 1 marchewka 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kapustę

Wanilia i Kardamon
Wołowe burito z meksykańską nutą 196

Składniki: 8 płatów tortilli Farsz: 560g mielonej wołowiny z łopatki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 pęczek kolendry 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 limonki olej pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka

Szalona Kuchnia Eweliny
DIETETYCZNY ROSÓŁ PO MOJEMU 216

rosołowa 1 łyżka liścia laurowego mielonego lub kilka listków 4 ziarna angielskie 1 łyżka suszonego lubczyku lub świeżego (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE:  Do garnka wlewamy ok 3 litry zimnej wody. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, umytego selera, przyprawy oraz umytego i pokrojonego w grubsza kostkę fileta z kurczaka. Całość gotuję aż mięso będzie miękkie. Międzyczasie gotuję makaron według

Gotowanie Patki
Łazanki z kapustą 134

albo zmielić w maszynce do mięsa. W maszynce zmielić także orzechy włoskie. Na patelnię włożyć drobno krojoną słoninę. Przesmażyć na średnim ogniu do momentu, w którym słonina wytopi się ale nie będzie mieć złotego koloru. Dodać drobno krojoną cebulę. Cebulę smażyć wraz z słoniną przez dwie do trzech minut. Następnie dodać mieloną kapustę, mielone orzechy włoskie, sól

mecooks
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek) 337

sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 30 g masła klarowanego 200 g szpinaku 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola lub żółtego 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać. Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem

Ola la LCHF
Kotlety mielone z majonezem 224

Gorąco polecam. Składniki: 700 g mielonej karkówki wieprzowej 1 mała bułka pszenna 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sałatka staropolska  Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam

Gosia gotuje
Pasztet z żurawiną 222

kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła  2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw,ziela angielskiego i listka laurowego. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić

Kolorowa kuchnia Elki
Pyzy z mięsem (kartacze) 217

nadzienia. PYZY z MIĘSEM  Składniki: ciasto: 1,5 kg obranych surowych ziemniaków 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy

Bon appetit mon amie
Karczek pieczony do obiadu. 170

listki laurowe sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   M ięso opłucz w zimnej wodzie, osusz, natrzyj solą , pieprzem, obłóż listkami laurowymi. Zawiń w filię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie przełóż do brytfanny lub na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ( bez tłuszczu ) przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po upieczeniu usuń folię

Przepisy i porady kulinarne
Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka 197

smaku,  mieszanka ognistych przypraw świeżo mielona, do smaku (pieprz czarny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek). Przygotowanie: Filet z kurczaka, oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w prążki, cukinię na połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki. W woku rozgrzewamy oleje, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę

Moniki Smakołyki
Podudzia zapiekane w cebuli i pieczarkach 202

papryki 1/2 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonego czosnku 70 ml oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki sambal oelek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wraz z olejem, mieszamy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule w piórka. Mięso, przyprawy, sambal oelek, cebule

R'n'G Kitchen
Sałatka gyros-kebab w wersji fit 188

czosnku przyprawa gyros-kebab, sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo można podać do dekoracji kiełki rzodkiewki WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i posypać bardzo mocno przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć przejrzystą folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć mieszając

Passions hobbies life
Zupa klopsikowa 229

garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre

Szczęśliwa kuchnia
Mielone z czerwoną cebulką w musztardowym sosie 139

Składniki 400 g mielonej łopatki 1 duża czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku i bazylii kilka kropel ciemnego sosu sojowego jajko bułka tarta 2 białe cebule olej kokosowy ok 1 l bulionu warzywnego 1-2 łyżeczki musztardy 25 ml wódki 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mięso połączyć z jajkiem, podsmażoną czerwoną cebulą (drobno posiekaną), przeciśniętym

Gaździnka warzy
Kotlet Devolay (de volaille, kotlet po kijowsku) 233

filety z kurczaka sól, świeżo mielony pieprz  100 g zimnego masła 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę mąka do panierowania 1 rozmącone jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, najlepiej przez kawałek folii żeby nie podziurawić mięsa. Kotlety nacieramy z obu stron solą

My Culinary Art
Makaron z Sosem z Awokado – Zdrowy i Smaczny Obiad 187

makaron to taki który jest z mięsem i serem :). Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu taki jaki lubimy na sos: 2 awokado 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy lub oleju 50 ml soku z cytryny kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta papryki ostrej duża szczypta kolendry mielonej sól do smaku Link do filmu

Uwaga Babcia Gotuje
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 140

odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą z winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku

Mango Papaja
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 208

powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa. Część wywaru odlewamy i moczymy w nim suche bułki, a w pozostałej części parzymy wątrobę. Przy obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą wyczuwalne grudki. Wątrobę z namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem, arbuzem i brzoskwiniami 239

mięso ugotujemy dzień wcześniej. Smacznie, zdrowo i kolorowo...   Składniki:    filet z piersi kurczaka,  kawałek arbuza,  2 brzoskwinie,  miks sałat,  jajko ugotowane na twardo,  3 łyżki jogurtu naturalnego,  1 łyżka oliwy z oliwek,  2 łyżki konfitury rokitnik z pomarańczą (użyłam Greek Trade),  sól himalajska,  pieprz kolorowy świeżo mielony

Z miłości do słodkości
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 211

łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, przy czym w tym czasie dość często należy tę wodę zmieniać. Po czasie moczenia, przekrajamy mięso wzdłuż, jednak tylko z jednej strony

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotleciki drobiowo ciecierzycowe 237

lnem mielonym, do kupienia TUTAJ Udka oddzielamy od kości i mielimy łącznie ze skórką. Oczywiście jeśli ktoś ba ku temu obiekcje, może skórkę wyrzucić, ma takie prawo ;) Do miski wrzucamy zmielonego kurczaka i resztę składników, wyrabiamy masę przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką wcześniej zamoczoną w wodzie nabieramy porcję mięsa kładziemy

MamaOskarka
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 176

środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor " są coraz rzadziej spotykane. Składniki (proporcje na jednago dużego kurczaka, z podanych poniżej ilości powstanie ok. 1/3 szklanki przyprawy) 2 łyżki stołowe ziaren zielonego kardamonu (ziarna trzeba wyjąć najpierw ze strąków)   2 łyżki stołowe całych goździków   1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej   1-2 łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa klopsikowa 320

garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszamy Tak przygotowane mięso ma być wilgotne, ale nie mokre

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną 151

orzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki papryki pieprz 1 żółtko 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią Opis wykonania: Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml  letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 166

tych, co nie przepadają za mięsem. Mięsożercy zjedzą, ale się nie najedzą ;) Kotleciki są bardzo proste w wykonaniu i bogate w łatwo przyswajalne białko.  Moją wersję podałam z frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli

Kuchnia w opałach
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 325

piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.   Kurczak: Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około

Smakowity Blog Kulinarny
BURITO 896

placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem

Z Majeczką w kuchni
SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI 170

ziołowa Kamis młynek sól morska, pieprz mielony Kamis patyczki do szaszłyków Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, lub paseczki jak kto woli.Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię w plastry, banany w większe kawałki. Na namoczony ( żeby się nie przypalił) patyczek nadziewamy na przemian mięso, paprykę, cukinię i banana. Obficie oprószamy

Z Majeczką w kuchni