mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1065/1524)

Klopsiki z pieczarkami 144

osób: 500g mielonej szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 małe jajko Pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Dodatkowo: 500g pieczarek 300ml bulionu warzywnego 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z mięsem oraz pozostałymi składnikami

Kuchnia w czekoladzie
Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken 248

oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (lub innego jasnego) 2 łyżki keczupu 1/3 szklanki masła orzechowego(...)więcej do smaku (np. tabasco) 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki

karmelowy
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 199

też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to, że gdy za oknem jest już ciemno, ja sobie siedzę pod kocem, a wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw(...)cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżka soku

Tajskie smaki
Kurczak Marynowany w Jogurcie z Pieczonymi Warzywami 103

papryka (u mnie czerwona) 1 mała cukinia 1 brokuł SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 300g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w misce, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie(...)blaszce, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w temperaturze 180* około 1 godzinę. 4. Paprykę kroimy w grubą kostkę, brokuł na różyczki, cukinię w półksiężyce, delikatnie solimy i pieprzymy. 5. Gdy mięso i ziemniaki zmiękną ściągamy folię, dodajemy warzywa, i całość już bez przykrycia pieczemy do miękkości

Dziś Ja gotuje
Paje z wołowiną i pieczarkami. 176

nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła  1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie: Posiekane zimne masło, sól(...)kostkę cebulę (3 - 5 minut). Dodać roztarty z solą czosnek. Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić

zadanie-gotowanie
Środa: Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym 156

danie niezwykle proste, ale też pełne smaku, które przyrządzicie w 30 minut. Bardzo łatwo je zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez amerykańskich fitmenów, którzy planują posiłki. Wy też je pokochacie! Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba(...)lunch do pracy i dla osób, które ćwiczą.   Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Niedzielny kucharz
Orkiszowe naleśniki po meksykańsku 168

ziemniaczanej – 25ml oleju – szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy i smażymy bez dodatku tłuszczu na wolnym ogniu. Składniki na farsz: – 500g mielonej wołowiny – 400g pomidorów krojonych z puszki – 240g fasoli czerwonej z puszki – 140g kukurydzy z puszki – 100g koncentratu pomidorowego – 1 duża cebula(...)bazylii – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 2 szczypty pieprzu *opcjonalnie: kilka kropli tabasco, szczypta pieprzu cayenne Cebulę i chili drobno kroimy i podsmażamy na oleju w głębokim garnku. Mięso, pomidory oraz koncentrat dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, fasolę oraz kukurydzę i gotujemy następne 7 minut

Be Fit Be Strong
KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM 114

filety z kurczaka 1 duża cebula 1,5 - 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki śmietany 30% ok. 1/2 szklanki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać(...)najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz. Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. W wysokiej patelni

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICZKA Z KURKAMI I SZPINAKIEM 114

Bardzo rzadko jadam mięso, więc jak już je przygotowuje stawiam nie tylko na wygląd ale i na smak. Koniecznie do takiego dania musi zaistnieć element zieleni. Dlatego dziś będzie przepis na szybką i pyszną polędwiczkę. Polędwiczka z kurkami i szpinakiem w towarzystwie puree z ziemniaków. Polędwiczka z kurkami i szpinakiem jest daniem pysznym i szybkim w realizacji, do tego ogórek(...)mamy pyszny obiad. INNE PYSZNE DANIA OBIADOWE:   ZRAZY FASZEROWANE KURKAMI     FILET DROBIOWY Z SEREM I SZPARAGAMI     GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI     MIELONE FASZEROWANE PAPRYKAMI     KOFTY WOŁOWE Z RZODKIEWKOWYM TZATZIKI     CIELĘCINA DUSZONA   POLĘDWICZKA Z KURKAMI I SZPINAKIEM JEST: – Pysznym daniem obiadowym – Idealna również na kolację do bukietu

globuskulinarny
Kalafior w stylu biriani 127

Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie opisany nie tylko ryż. Ja zamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy saszłyki będą tutaj jak znalazł. Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny Jeśli zdecydujecie się(...)kardamonu 1/2 łyżeczki pudru mango 1 liść laurowy 1 łyżeczka soli 3 goździki 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 1 łyżeczka suszonej kolendry siewnej (mielona) 1/4 łyżeczki białego pieprzu (mielony) szczypta szafranu 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili 300 ml bulionu warzywnego 10 pomidorków koktajlowych Kalafior w stylu biriani Przygotowanie. Kalafiora obrać z liści a następnie umyć. Pokroić na cztery

mecooks
smaczny gulasz mięsno-warzywny... 98

sztuki, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść laurowy i na gorącym smalcu mocno zrumienić, dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu. W osobnym

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami 93

założyła, że będzie jeść mniej mięsa .. a tu proszę :) No dobra czas na przepis. Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami 4 piersi z kurczaka (takie większe ) 30 dkg szpinaku ( liście – rozmrożone ) 2 ząbki czosnku ( obrany, przeciśnięty przez praskę ) 5 suszonych pomidorów pół łyżeczki chili 1 łyżka oleju spod pomidorów suszonych świeżo mielony pieprz, sól Na początek

Kuchnia na wzgórzu
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 122

praktycznie każdego rodzaju mięsa. Spróbujcie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Surówka z kapusty Składniki na surówkę z kiszonej kapusty. 35 dkg kiszonej kapusty białej (odciśniętej) mały pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren kminku 15 dkg winnego jabłka 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka oleju słonecznikowego 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

MeCooks
Mielone Alladynki 84

Mielone Alladynki Soczyste mielone kotlety z kurczaka, aromatyczne warzywa, idealna propozycja na obiad. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Cebula ·        1 torebka ryżu ·        Papryka czerwona ·        ½ małej główki kapusty(...)jajka ·        Czosnek ·        Papryka ostra ·        Sól Wykonanie: 1.   Mięso kroimy bardzo drobno. 2.   Cebule obieramy, kroimy drobno i dodajemy do mięsa. 3.   Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu łączymy z mięsem. 4.   Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz

Kulinarna Chwila
Pikantny kurczak z ryżem i warzywami 107

pieprz, papryka słodka mielona, chilli       *** Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki *** *** W misce mieszamy składniki marynaty (sosu): sok z cytryny, wodę, sos sojowy i miód *** *** Pokrojonego kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty (sosu w którym moczyło się mięso nie wylewamy, będzie

Blog z Apetytem
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM 178

się jako dodatek do mięs lub do zabrania na lunch do pracy. SKŁADNIKI / 3-4 szt. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki suchej, przed ugotowaniem) 1/2 szklanki tartego sera, twardego 1 jajko sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta chili  1 łyżeczka czarnuszki DODATKOWO: masło klarowane lub olej do smażenia, mielone orzechy lub bułka tarta

cool and minty
Karkówka w sosie z pieczarkami, musztardą Dijon i estragonem 162

łyżki mąki pszennej do „upudrowania” mięsa 500g pieczarek, najlepiej brunatnych 300g cebuli 2 średniej wielkości ząbki czosnku 450ml rosołu/bulionu wołowego* 2 liście laurowe 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz dowolny tłuszcz do smażenia

Karo in the Kitchen
Krokiety z kaszy gryczanej z kurczakiem 251

tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko i usmażyć na patelni lekko tylko rumieniąc. Odstawić do przestudzenia. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce

Ze smakiem bez glutenu
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI I BOBEM 152

jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać! Składniki: 1 kg pałek z kurczaka pęczek szparagów zielonych  duża garść bobu puszka groszku lub szklanka groszku świeżego zielonego papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól

Z Majeczką w kuchni
Karkówka z grilla w pysznej marynacie 148

łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu   *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 930

papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu   Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka   Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej do panierowania olej do smażenia     *** Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy obojczyki a następnie każde skrzydełko dzielimy na dwie części *** *** Mięso przekładamy do miski

Blog z Apetytem
Warzywna zupa z cielęciną 131

zaszaleliśmy ;) Składniki 250 g mielonej cielęciny 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki 100 g groszku cukrowego 1/2 szt brokułu 4 szt zielonych szparagów 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną

R'n'G Kitchen
Faszerowany kurczak 407

stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz: 700 g filetu z piersi kurczaka 300 g wątróbek drobiowych 300 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz przyprawa do kurczaka

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa z białych warzyw 132

świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego pieprz biały i sól do smaku 100 ml śmietany 30% 2 gałązki świeżego koperku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić zupę z białych warzyw? Udko kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować powoli, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania zdejmować

Kuchcik gotuje
Sos z suszonych grzybów 2004

wiele sposobów np. do mięs, do placków ziemniaczanych, do pyz i wielu innych smacznych dań. Składniki: 300-400 g suszonych grzybów 1 cebula 30 g masła 30 g mąki pszennej 1/3 litra wywaru z grzybów 2 łyżki śmietanki 30% 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu sól morska  pieprz czarny mielony Przygotowanie: Grzyby starannie umyć

Gotuj z Mąką
Burger pikantny z piersi kurczaka 121

Składniki 500 g mielonej piersi kurczaka 2 małe czerwone cebule 3 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżeczki sosu worcester pół łyżeczki tabasco sól (1/4 łyżeczki) jajko 4 bułki liście sałaty 1 łyżka oliwy Sos : 1 mały kubeczek gęstego jogurtu 3 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz     Przygotowanie   Zmielone mięso wymieszałem w misce

R'n'G Kitchen
Sajgonki z wołowiną i warzywami 235

łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy

Ogrodnik w podróży
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 180

porcje 200 g mięsa z piersi indyka bez skóry 1 mała cukinia ok. 100 g 6 plastrów suszonych pomidorów 40 g ½ cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanej pietruszki i kilka liści do dekoracji 4 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek duże szczypty soli morskiej 2 duże szczypty czarnego, świeżo mielonego pieprzu duże szczypty suszonego oregano 12 pomidorków

Eat me! Fit me!
Klops 139

Składniki: 1 kg.mięsa mielonego(wieprzowe lub drobiowe) 2 suche bułki namoczone w mleku i wyciśnięte 100ml bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę

Viola cooks with passion
szybkowar-uda kurczaka w sosie czosnkowym... 182

kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze natrzeć mięso z każdej strony, schować

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLECIKI MIELONE ORIENTALNE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 167

porcje. 50 dag.mięsa mielonego z kurczaka 40 dag.fasolki szparagowej 2 dymki 1 mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy  sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy z jajkiem , kaszą manną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tagliatelle z cukinią i grzybami leśnymi 156

wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350 g makaronu tagliatelle 1 cebula 200 g  grzybów leśnych 1 średnia cukinia (ok. 300g) 200 ml śmietany 30% sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce 135

zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach. Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - olej - 3 łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo mielonym pieprzem, solą morską i drobno

Kulinarne życie
Kurczak Jalfrezi 187

tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi , ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam!  Składniki : 500g piersi z kurczaka(...)wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm) 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka soli puszka krojonych pomidorów (400g)  świeża kolendra (użyłam suszonej) oliwa do smażenia Przygotowanie : Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Na głębokiej patelni rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Pieczony schab z jabłkami 238

mielony czarny pieprz,   4 gałązki świeżego rozmarynu,   1 pęczek natki pietruszki,   sok z 1 cytryny,   oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1.  Schab umyj  i wysusz,  a następnie n atnij  jego  skórę  ostrym nożem tak, by po w stała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij w moździerzu. Mięso

SzczyptaSmaQ
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 207

późną kolację, gdy ciężkie mięsa są już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie. Składniki : 2-3 żółte papryki sałata lodowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku

zobacz ich smak
Łopatka duszona w winie 192

duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy osuszoną ręcznikiem papierowym w metalowej misce . Cebulę , czosnek i pietruszkę obieramy i kroimy w duże kawałki , posypujemy nimi mięso – trochę wciskamy pod spód . Zioła

Ogrodnik w podróży
Schab gotowany 187

majeranku 1/3 szklanki soli łyżeczka mielonego pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 5 min. Odstawiamy na noc. Rano doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy 5 min. Całość studzimy, pozostawiając mięso zanurzone w zalewie. Wyjmujemy

Atlas Smaków
Stek z rostbefu ze szparagami i cytrynowo - tymiankowym masełkiem 180

minut na talerzu żeby mięso odpoczęło.  Na patelnię, na której był smażony stek, dodać masło, tymianek i skórkę z cytryny.  Wrzucić nieobrany rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać szparagi i smażyć całość do momentu, aż szparagi będą al dente (3-5 min). Doprawić solą do smaku. Szparagi i stek ułożyć na talerzu, doprawić świeżo - mielonym pieprzem oraz skropić delikatnie

DefinicjaSmaku
Kaczka po mazursku 213

soli 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka miodu pszczelego Nogi kacze dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek obieramy i  przeciskamy przez praskę. Do czosnku w misce dodajemy ocet jabłkowy, miód, majeranek, sól oraz pieprz i olej. Składniki marynaty dobrze ze sobą mieszamy i nacieramy nią kaczkę. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na całą

Kuchenna Kontrrewolucya
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 227

markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka, ostra papryka wg. smaku odrobina oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania:  Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczone warzywa 224

rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu

Mama Gotuje
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 275

mieszanka z solą i papryką mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki ( zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne. Czas :1 godzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy

Buniabaje w kuchni
Schab pieczony z warzywami 174

pieczeni wieprzowej * pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszki marynata * 4 łyżki oleju * 5 łyżki sosu sojowego * 3 łyżki miodu * 1,5 łyżki majeranku lub oregano * 1 łyżka octu winnego * 3 ząbki czosnku Sposób wykonania W miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą obtoczyć przygotowane mięso, umieszczone w odpowiednim naczyniu, przykryć folią

Mix smaku
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 220

chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło - olej sezamowy - cytryna (skórka i sok) - sól wędzona   Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Rybne curry/ryba 189

kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez

Smakowity Blog Kulinarny
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 224

optymalny) - 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego Kamis - 2 łyżki majeranku Kamis - ostra papryka według gustu Kamis ;) - gaza - sznurek bawełniany Polędwicę (schab) płuczemy pod wodą. Dokładnie osuszamy. Nacieramy ja solą. Dokładnie zasypujemy. Najlepiej zrobić to w misce lub garnku. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso i zeskrobujemy nadmiar soli. Czosnek

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania