mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1068/1524)

Rybne curry/ryba 189

kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez

Smakowity Blog Kulinarny
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 224

optymalny) - 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego Kamis - 2 łyżki majeranku Kamis - ostra papryka według gustu Kamis ;) - gaza - sznurek bawełniany Polędwicę (schab) płuczemy pod wodą. Dokładnie osuszamy. Nacieramy ja solą. Dokładnie zasypujemy. Najlepiej zrobić to w misce lub garnku. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso i zeskrobujemy nadmiar soli. Czosnek

Malinowe Pocałunki
Schab z szynkowaru 202

łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku  Skworcu Opcjonalnie do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw. Na koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do worka, który

Blondynka Gotuje
Schab z morelami 188

Zapraszam was dziś na solidną porcję mięsa :)   Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy

Sajkofanka smaku
Łopatkowe spaghetti wg Buni 167

oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie

Buniabaje w kuchni
19 SANTE znaczy zdrowie - Otrębowe ala tortille dobrze nadziane 155

Tortille uwielbiam i gdy nie robię sama to często kupuję. Nadziewamy wtedy i mięsem drobiowym i wieprzowym. W dzisiejszym przepisie wykorzystam otrębowy placek coś ala tortilla. Składniki : * jajko  * łyżka serka homogenizowanego naturalnego * łyżeczka jogurtu naturalnego * 4 łyżki mielonych otrębów owsianych Sante  * szczypta różowej soli himalajskiej Sante   Nadzienie : * łyżka jogurtu naturalnego * 3 plasterki drobiowej kiełbasy żywieckiej

Magiczne Życie Marty
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 174

papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową).  Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch stron.  Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w nieregularną kostkę

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 232

pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu

W kuchni Karmel-itki
Zupa Gulaszowa 190

ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe majeranek 2 szczypty mielonej papryki kostka warzywna sól pieprz              Wykonanie: Wieprzowinę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę

Blondynka Gotuje
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 190

patelni – dodanie wszystkich składników na raz mogłoby obniżyć temperaturę, a potrawa zamiast smażyć – zaczęłaby się gotować. Składniki na 2-3 porcje: 250-300g piersi kurczaka (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne) 2 średnie czerwone papryki (najlepiej podłużnej odmiany – mają cieńszy miąższ i zwykle są słodsze) około 200g broccolini lub zwykłego brokułu (broccolini posiada mniejsze różyczki a większe łodyżki – świetnie nadaje(...)kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego

Even Better Food
Skrzydełka z boczkiem i owocami jałowca 194

szklanki białego wytrawnego wina (lub wody) 1 cebula 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki soli 6 ziaren jałowca 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu odrobina pieprzu czarnego (mielonego) 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła Do miseczki wsypać: sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, tymianek i rozmaryn. Skrzydełka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (na kilka godzin). Po tym czasie(...)przełożyć ją do skrzydełek. Całość obłożyć cienkimi plastrami boczku oraz ząbkami czosnku (nie obranymi). Wszystko razem  zalać winem (wodą). Piec około 45 minut w 180 stopniach (po nakłuciu mięsa powinien wypływać przeźroczysty sok, czosnek ma być mięciutki a boczek chrupiący

Di gotuje
Golonka pieczona w bejcy piwnej 160

Golonki na moim stole goszczą niezwykle rzadko, bo to rozpustne mięso, choć bardzo smaczne. Wybieram zawsze jak najmniejsze sztuki z cieniutką skórką, takie są najlepsze. Wywar z ich gotowania przeznaczam zawsze do bigosu i te dwie potrawy robię zazwyczaj jednego dnia. Bejcowane w piwie, musztardzie z chrupiącą skórką są aromatyczne i bardzo smaczne.  Przygotowane  w garnku  Fissler(...)angielskiego 4 ziarenka  pieprzu czarnego ziarnistego Bejca: 1 szklanka piwa 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 4 ząbki czosnku Sól do smaku ½ łyżeczki pieprzu mielonego Sposób przygotowania: Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam

Wanilia i Kardamon
Produkty Blue Dragon - testowanie 140

łyżeczka przyprawy masala chicken 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego Dodatki: 2 woreczki ryżu Przepis: Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken, 1 łyżeczką

Emcia Pichci
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki 1264

taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki oleju,  4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu winnego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, Przygotowanie: Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki, Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony, dałam do miski,przykryłam ją pokrywką i do lodówki(...)patelni na odrobinie oleju z każdej strony.Włożyłam  do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi)   w najgrubszym miejscu  mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej   pokrywką. Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru

Swojskie jedzonko
Roladki z farszem warzywnym 261

zrobił się sam :) Składniki na ok. 4 porcje: 650-700 g schabu 1 marchewka kawałek korzenia selera 1 mała cebula 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka mielona oliwa/olej   Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić je tłuczkiem. Marchewkę oraz seler obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić(...)stron oprószyć solą pieprzem oraz papryką. Na każdym plastrze ułożyć ok. 1 łyżki farszu i zawinąć w roladkę.  Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wierzch mięsa również natłuścić. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło

Simply Food

Proponowane wyszukiwania