Grillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata(...)galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy - sok z ½ cytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość
mojewypiekiinietylkopiersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron
KardamonovyBardzo lubię ciecierzycę i dość często pojawia się na moim stole w postaci hummusu, jako dodatek do sałatek lub w połączeniu z mięsem w gulaszu. Jeśli chcę odpocząć od mięsa, to robię ciecierzycę w pomidorach z warzywami. Uważa się, że rośliny strączkowe typu fasola, groch, ciecierzyca są ciężkostrawne i gazotwórcze. I tak pewnie jest, ale jeśli je odpowiednio przyprawimy(...)cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 papryka czerwona natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki majeranku pieprz naturalny do smaku Jak zrobić gulasz z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć
Kuchcik gotujeprzygotowana sałatka to doskonały dodatek do grillowanego mięsa . Ziemniaki, jajko, ogórek kiszony, czerwona cebula i majonez a kropką nad i jest dodanie tu odrobiny musztardy. Składniki na ziemniaczaną sałatkę z musztardą : * 3 średniej wielkości ziemniaki * 3 jajka * 4 nie duże ogórki kiszone * 1 cebula czerwona * 4 gałązki szczypiorku * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 2 łyżki majonezu (użyłam
Zrób to smacznieKotleciki z Zanzibaru 10 porcji 30 minut czas przygotowania Delikatne drobiowe kotlety mielone z czerwoną papryką w sosie Carbonara Składniki: · 1 filet z kurczaka · Jajko · Papryka czerwona · 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)bułka tarta do panierki · Opakowanie Pomysł na spaghetti Carbonara · 1 szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Mięso bardzo drobno kroimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, wsypujemy mąki i wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. 2. Robimy okrągłe kotleciki
Kulinarna ChwilaKminek mielony- 1 / 2 łyżeczki Imbir mielony- 1 / 4 łyżeczki Sól- 1 / 2 łyżeczki Pieprz cayenne- 1 / 4 łyżeczki Kurczaka kroimy w kostkę 1×1 cm, cebulę drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Sos, mleko, jogurt, cebulę i czosnek wkładamy do garnka i przyprawiamy. Dobrze mieszamy i dodajemy kurczaka. Gotujemy do miękkości mięsa, pod koniec
serzmiesemzależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min. sos: zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki) na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem,układamy mieso z gruszką, kilka kostek gorgonzoli i posypujemy
Kuchnia Beatytartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić
królestwo garówłyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki panierka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu cayenne olej do smażenia przepis Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka kroimy na niewielkie 1- 1,5 cm paski, pokrojone mięso przekładamy do miski. Do drugiej miski wlewamy
Smakowite Daniaprzed gośćmi. Składniki (na 4 porcje): Mięso polędwiczka ok 0,5 kg 2 łyżeczki pesto 24 liście młodej botwinki Salsa kiść młodej botwinki (same "łodyżki", czyli ogonki liściowe) pół kalarepki mała cebula gałązka kopru 3 gałązki bazylii łyżeczka pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki miodu pieprz grubo mielony gruba sól morska Polędwiczkę pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieoprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki curry 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól
Moja Książka Kucharskarazem to mielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach
Monia miesza i gotujewody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje
Tradycyjna Kuchniacelu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate. SKŁADNIKI 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg) 3 liście laurowe 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 300 g ryżu świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Ośmiornicę odmrozić
Passions hobbies lifePrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
Kucharzyca