mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1053/1557)

ZUPA KATALOŃSKA 161

papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki. W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło

Kuchnia MagdaLeny
Flaczki drobiowe 213

proszku świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej gałki muszkatołowej majeranek ew. przyprawa do flaków k ostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym

W garach u Gosi
Schab w ziołach, cebuli i czosnku 520

schabu - 4 kotlety mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania sól- ilość wedle uznania 1,5 czubatej łyżeczki majeranku   (u mnie  Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili olej rzepakowy do podsmażenia kotletów 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka tymianku   1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu 5 ząbków czosnku Wykonanie: Mięso z obu stron  rozbijamy tłuczkiem.  Każdego

Smak mojego domu
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 142

zamrozić warzywa i przygotować, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Uwielbiam takie obiady, pełne smaku, suszonych ziół, tak smakuje lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie z mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana

Moja smaczna kuchnia
TYMBALIKI DROBIOWE 138

SKŁADNIKI :  2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 liście pora liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz mielony do smaku(...)twardo groszek z puszki żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu natka pietruszki  ocet do podania Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy.  Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos tatarski delikatny 162

akcent na kanapkach, jajkach, wędlinach czy podany do mięsa. Dziś przedstawiam lżejszą wersję (bez warzyw w occie) tzw wersję francuską. Składniki: 1 słoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku mielona papryka słodka cukier puder do smaku Wykonanie: Jajka

Tradycyjna Kuchnia
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 173

łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się nie przypalało , tak długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę

Ogrodnik w podróży
Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach 179

pieprz mielony ·          1-2 torebki kaszy orkiszowej Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu (mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt

Bazując na smaku
Fenkuł z kuskusem 133

makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu 20 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i kolendra mielona do smaku Na patelni lub w woku podgrzewamy olej

Kucharzyca
Kotlety mielone z cukinią 153

Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz  placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :)  Dzięki cukinii i wodzie kotlety są  mięciutkie i soczyste.  Cukinia(...)aromatu. Składniki (10 niedużych kotletów): 500 g mielonej karkówki 1 mała cukinia (około 250 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek

Smak mojego domu
policzki wieprzowe z kopytkami 258

poezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego

na gazie
Kaczka pieczona z jabłkami 179

około 2 łyżki) pieprz mielony 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy) Przygotowanie: Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem

Kuchcik gotuje
Marynata do mięsa 118

oliwek, 1/2 szkl kolendra, 1 łyżeczka kminek mielony, 2 łyżeczki papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczki pieprz czarny lub ziołowy, 1/2 łyżeczki cebula, 1 średnia szt czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz

Gotowanie moimi oczami
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 244

czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 pomidory  sól i pieprze  papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy(...)dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut.  Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy płatkami pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie dodajemy obrane i zblendowane pomidory, całość gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i paprykami. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki