ziemniakami i papryką. Polecam :) Składniki - 3 filety z piersi z kurczaka - 1-1,5 kg ziemniaków - 2 mniejsze kolorowe papryki - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, - 3-4 łyżki oleju Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w plasterki, przekładam do większego naczynia. Do ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki(...)wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam ziemniaki z papryką została marynata z oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczka mielonych nasion kolendry 1 płaska, łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki ostrej lub łagodnej papryki stopione masło do polania ziemniaków przed pieczeniem sól do smaku dodatkowo: świeży koperek do posypania Uda z kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj poprzecznie, żeby skrócić czas pieczenia i ułatwić przyprawom wniknięcie do mięsa. Posyp
Ogrodnik w podróżytypu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe 🙂 ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam(...)dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej Składniki sosu majonezowego: 300 g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
Moja Delicjaurodzinowy obiad sięgnęliśmy po mięso, którego do tej pory nie jedliśmy. To właśnie przy tej okazji pieczony bażant po raz pierwszy pojawił się na naszym stole. Ponieważ mięso ptaka jest chude, aby zapobiec jego nadmiernemu wysuszeniu, przygotowaliśmy je podobnie jak perliczkę , obkładając je cienkimi plastrami boczku. Bażanta pieczonego zjedliśmy z tradycyjnymi kluskami śląskimi oraz buraczkami z maminego słoiczka. Udostępnij Składniki(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bażanta umyć i usunąć podroby, dokładnie oczyścić z resztek piór. Ponownie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Związać nogi ptaka, obsmażyć kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. Bażanta przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć plastrami boczku, tak żeby jeden plaster nachodził na drugi. Wstawić
niecodziennikparyprzyprawą Tondori Masala, a następnie pieczony w piekarniku do złotej i chrupiącej skórki. Składniki i przyprawy na kurczaka z piekarnika: 1 cały kurczak, oczyszczony i wysuszony papierowym ręcznikiem sól, mielona słodka papryka Marynata do kurczaka: 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego 1/3 szklanki stopionego i wystudzonego masła 2 -3 łyżeczki przyprawy Tondori Masala 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżeczki oleju(...)łyżeczki brązowego cukru jasny sos sojowy do smaku dodatkowo: plasterki cytryny główka czosnku przekrojona na pół Kurczak pieczony przepis Krok 1. Osuszonego kurczaka starannie natrzeć solą oraz mieloną słodką papryką (w środku i na zewnątrz) Krok 2. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie całego kurczaka (w środku, na zewnątrz, także pod skórką). Odstawić
Moja Książka KucharskaNALEŚNIKI HORTOBAGY SKŁADNIKI domowe ciasto na naleśniki; 500 gramów cielęciny (najlepiej „pieczeniówka”); 1 duży pomidor; 1 duża cebula; gęsta, kwaśna śmietana; słodka papryka mielona; słonina
Kuchnia TomkaZnowu chodziło za nami coś ostrego. Wiedziałam, że w niedzielę zrobię skrzydełka, nie byłam tylko pewna w jaki sposób. Stanęło na bbq, plus ekstra gratis –
KardamonovyBitki schabowe to mięsko, które lubimy my i nasze dzieciaki. Składniki: -plastry schabu (ilość w zależności od potrzeb) -sól, pieprz -przyprawa harissa lub słodka
Maminek kulinarnySkładniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryka ostra
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500 g łopatki b/k cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2
Gaździnka warzyprzyjmie wszystko. Mięso, ryby, owoce morza, pomidory, śmietanę, bulion, warzywa. Kuskus nie stawia ograniczeń. Pewną pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba(...)ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych osób) - Puszka pomidorów - Pęczek dymki - Dwa ząbki czosnku - Bazylia świeża lub suszona - Szczypta kuminu (opcjonalnie) - Szklanka bulionu - łyżka masła - sól, pieprz grubo mielony, szczypta cukru, czubek łyżeczki chilli w proszku Rybę w razie potrzeby oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytyny. Odstawiamy. Cebulę dymkę i czosnek siekamy
Cook&Lovemakaronu penne 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 średnia główka czosnku 1 duża śmietana 18% 1 mała śmietana 12% przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, mielona gałka muszkatołowa kiełki rzodkiewki do posypania (można pominąć) Brokuła umyć, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. W dużym garnku ugotować makaron wg instrukcji(...)odcedzić. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz curry. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Na koniec dorzucić przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku (podzielonego na ząbki i obranego) pomieszać i przesmażyć przez moment. Duży garnek, w którym gotował się makaron
Simply Foodmielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy sol, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę na silnym ogniu przesmażyć pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje, przełożyć do tajine, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa
Codzienne Gotowaniewszystkim lekki obiad . Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester słodka papryka mielona przyprawa do kurczaka pieprz czarny 6 liści szałwii 3 kalarepy 2 marchewki 1 cebula masło Fileta z kurczaka pociąć na paseczki. Włożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać(...)można podlać wodą lub bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i kłaść paski kurczaka. Szałwię posiekać i dodać do kurczaka. Wyłożyć na gorącą jarzynkę. Smacznego :) Kategoria: Mięsa , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: filet z kurczaka , kalarepa , marchewka , szałwia
https:KKuchniaMniamsosie hoisin P oniższy przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez toruńską Fabrykę Cukierniczą “Kopernik”, producenta jedynych i niepowtarzalnych pierniczków. Choć pierniki nie do końca kojarzą się z mięsem to od chwili, kiedy usłyszałam o konkursie wiedziałam, że moje kulinarne eksperymenty pójdą zdecydowanie w wytrawnym kierunku. Inspiracją była oczywiście kuchnia azjatycka, a ponieważ jestem wielką fanką sezonowości w kuchni(...)pojemnika blendera i mielimy na proszek. W rondelku umieszczamy składniki sosu i chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody. Sos odstawiamy na bok. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem. Skórę nacinamy ostrym nożem co ok 0,5cm uważając, aby nie przeciąć mięsa. Kaczkę układamy skórą do dołu
olalacooking