mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1054/1524)

Curry z ziemniaków i kalafiora 116

potraktować jako dodatek do obiadu (mięsa czy ryby), zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków - z pewnością takie urozmaicenie wszystkim zasmakuje. Polecam! Curry z ziemniaków i kalafiora Składniki:  1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 średnie chilli, niezbyt ostre 400-500g ugotowanych ziemniaków 400-500g zblanszowanego kalafiora (użyłam mrożonego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu(...)oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.  Dodać ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Chwilę smażyć i wymieszać, aby warzywa pokryły się olejem z przyprawami. Dodać mielone przyprawy - kolendrę, kmin, kurkumę i sól, delikatnie wymieszać i smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.  Natychmiast podawać przybrane kolendrą.  Ponieważ jest

Codzienne Gotowanie
KACZKA W POMARAŃCZACH 182

mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić pod przykryciem do lodówki (ja dodałam także odrobinę oleju, by przyprawy lepiej przylegały do mięsa). Skórę najlepiej ponacinać (ja niestety zapomniałam...) Na gorącą, suchą

Smaczne Zdrowe
Panierowane pałki z kurczaka. 171

seler -1 por -sól -pieprz -słodka papryka mielona -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -olej Sposób przygotowania: Pałki myjemy, wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz, podczas podgrzewania wody zbieramy szumowinę. Warzywa obieramy i myjemy. Kiedy zbierzemy już szumowinę, warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż mięso będzie miękkie a następnie odstawiamy do wystudzenia

Magia jedzenia.
Kaszotto z indykiem, gorszekiem i marchewką 150

smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy białą część i kroimy na pół talarki. Sznycle z indyka kroimy w kostkę. Na patelnie nalewamy nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię

Kolizje Smaków
Kaszotto z indykiem, gorszekiem i marchewką 150

smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy białą część i kroimy na pół talarki. Sznycle z indyka kroimy w kostkę. Na patelnie nalewamy nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię

Kolizje Smaków
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 132

jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki

Ze smakiem bez glutenu
Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym 303

oregano (można zamienić na suszone) 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety (najlepiej przez folię, żeby jak najmniej zniszczyć mięso). Delikatnie posypać solą (ale nie za dużo

Pociąg Do Kuchni
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 223

cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 6 dużych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy

Smak mojego domu
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 141

pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany

królestwo garów
Kurczęta z pomidorami 125

bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple. Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku: gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem w proszku, papryką mieloną ostrą, cukrem i octem. Przyprawy dodawałam po szczypcie

królestwo garów
smaczne pierogi z rosołowym mięskiem... 136

łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki CIASTO: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, masło miękkie 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Glazurowane filety z udek kurczaka. 242

czasie przygotować glazurę.  Koncentrat, keczup, mieloną paprykę i cukier muscovado wymieszać w miseczce na gładką masę. Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy razy, tak aby z każdej strony były

zadanie-gotowanie
Potrawka z bakłażana, pomidorów i ciecierzycy 151

Dzisiaj na blogu potrawka bez mięsa, pełna aromatycznych przypraw, a głównymi składnikami są: bakłażan, pomidory i ciecierzyca. Składniki: 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz

Czerwień i błękit
Pieczony kurczak marynowany w plasterkach cytryny 121

kurczaka koniecznie spróbujcie zrobić go tym sposobem. Mięso jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Polecam na codzienny obiad oraz na wielkie przyjęcie. ok. 1 kg udek lub podudzi kurczaka 3 – 4 małe cebule mała główka czosnku szczypta nitek szafranu ( można pominąć ) 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki estragonu 0,5 łyżeczki mielonego

Polska Zupa
Smażona gruszka w wegańskim cieście owsianym 158

czasu przeciętny człowiek powinien odstawić nabiał i mięso nie tylko w celach etycznych, ale również i zdrowotnych. Tym razem przygotowałam gruszkę w wegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie. Składniki: 1 gruszka świeża lub w syropie 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody  szczypta proszku

Truskawkowa Fiesta