mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1045/1557)

Kurczak jak z KFC 174

ostra i wędzona, czosnek granulowany, sól himalajska, pieprz mielony - po 1 łyżeczce  * ciasto : 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka plus taka sama ilość przypraw jak wyżej * panierka : 2 szklanki mąki pszennej, szklanka płatków kukurydzianych  * olej do smażenia Przygotowanie : * Skrzydełka przeciąć na pół. Fileta pokroić na paski. Mięso przyprawić i odłożyć na 2-3 godziny

Magiczne Życie Marty
Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym 206

łyżeczka suszonej bazylii  Sól do smaku Pieprz czarny mielony Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, dodajemy do cebuli, oprószmy przyprawą do kurczaka i smażmy pod przykryciem do miękkości mięsa. Cieciorkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa, wlewamy przecier

Bajeczna Kuchnia
filet z kurczaka pieczony na warzywach 193

łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy

Cook&Love
Wiosenna sałatka do grilla 199

Idealna sałatka na grilla, pasuje do każdego rodzaju mięsa grillowanego. Jest lekka i smaczna, możemy ją też jeść samodzielnie np. na kolację lub do pracy. Składniki: Pęczek rzodkiewek 3 pomidory 2 ogórki zielone 1 cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka ziół prowansalskich Galeo Pieprz czarny mielony Galeo Sól himalajska Sposób przygotowania: Rzodkiewki oczyszczamy z ogonków, myjemy

Bajeczna Kuchnia
Puree z bobu z natką pietruszki 134

cytryny - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: bób gotujemy, obieramy, miksujemy z pozostałymi składnikami. dekorujemy kilkoma kroplami oliwy i posiekaną natką. konsumujemy jako dodatek do ryby, mięsa lub jako pasta kanapkowa

Gocha gotuje!
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 165

śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty

Swojskie jedzonko
Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim 222

łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Ser Koryciński Swojski z czarnuszką Bielec Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze (ja z każdej uzyskałam 4 kotleciki krojąc wzdłuż, a następnie na pół), lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przekładamy do miski. W miseczce łączymy olej z przyprawami

Słodkie okruszki
Sałatka z kurczakiem,selerem naciowym,winogronem i ananasem 249

gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól świeżo mielony pieprz Filet pokroić w niedużą kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Pozostawić do wystygnięcia. Seler naciowy pokroić w kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami 160

łyżka oliwy z oliwek  sól pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku sos musztardowo-miodowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i marynujemy w kurkumie, świeżym tymianku, soli i oliwie z oliwek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Mięso można też zamarynować wieczorem i wstawić do lodówki na całą

My Chcemy Jeść
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 279

kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso z kurczaka rwiemy w palcach na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera razem z podsmażoną cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – farsz musi być trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę

Jak gotować i nie zwariować
Schab duszony w młodej kapuście 155

stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni

Apetyczna babeczka
Sałatka z jajkiem i kurczakiem 150

oliwek 1 łyża octu jabłkowego sól, pieprz, słodka mielona papryka starty ser grana padano Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Fileta oczyszczamy i kroimy w paski, a następnie obtaczamy w papryce zmieszanej z solą i pierzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej mięso. Sałatę i paprykę kroimy w paski, ogórka (ze skórą

Czary - gary w kuchni
Pieczona golonka z indyka 193

płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę   mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce

Moniki Smakołyki
Kurczak z warzywami po chińsku 161

łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć

talerz przyjemności
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 320

łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej papryki ostrej, pięć goździków i dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń

Wyprawy kulinarne