mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1043/1524)

Krem z pieczonej dyni z curry 64

oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika 3 kromki

Kardamonovy
Grochówka wegetariańska 63

przez mięso, nic odkrywczego… Ale wegetariańska też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej

Kardamonovy
Kurczakowe Balti z krewetkami, indyjskie danie 71

mango. Jeszcze raz zmiksować. Doprawić wszystko solą i mielonymi płatkami chili. Powinno być ostre. Wlać wszystko do kurczaka i wymieszać. Zostawić na pół godziny. Kurczaka razem z marynatą wlać na patelnię i gotować około 10 minut. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Krewetki obrać i dodać do mięsa. Drugą chili pokroić w cienkie krążki i dodać

Kuchnia Pokoleń
Zielone spaghetti w sosie sezamowym 94

Ostatnio niewątpliwie największą popularnością w marketach, oprócz papieru toaletowego, mięsa i ryżu, cieszy się makaron. Tak się składa, że uwielbiam makarony w różnych postaciach, dzięki czemu mogę dzielić się z Wami różnymi fajnymi przepisami, które wprowadzą trochę urozmaicenia w kuchni. W końcu nie samym bolońskim człowiek żyje. Jeśli będziecie mieli problem z dostępnością któregokolwiek z proponowanych przeze mnie warzyw, możecie

Powiedz dietom nie
Sernik kawowy na zimno 86

zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi. 2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia. 3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.  4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki

zdrowo i aktywnie
Zupa rybna z sandacza 129

łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól biały pieprz mielony Przygotowanie: Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora), lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Grochówka wegetariańska 111

bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę

Kardamonovy
Szaszłyki z marynatą na ostro 151

łyżki wody - 1 łyżka musztardy - szczypta kminku - chili mielone (ilość wedle uznania, im więcej tym ostrzej) - odrobina czosnku granulowanego (można go zastąpić 1 ząbkiem czosnku) - 2 suszone papryczki piri-piri POZOSTAŁE SKŁADNIKI: - 0,5 kg karkówki - pieczarki - cebula - papryka Składniki z marynaty wrzucamy do miski i mieszamy. Mięso i pieczarki dokładnie myjemy, cebulę i paprykę kroimy na dość

Związek na patelni
Sos koperkowy z curry 102

domowych zapiekanek, białych mięs (szczególnie kurczaka), do soczystego mięsa z grilla. Dziś grillowana pierś z kurczaka podana była z opiekanymi ziemniakami ziołowymi, mizerią oraz takim właśnie sosem – strzał w dziesiątkę! SKŁADNIKI: 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego płaska łyżka majonezu sól, pieprz do smaku spora szczypta przyprawy mielonej curry mały pęczek posiekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam

Zasmakuj Kuchni
Sernik kawowy na zimno 152

zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi. 2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia. 3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.  4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem 133

kwaśnej śmietany można podawać lub jako dodatek z mięsem zjadać. Składniki: (ok. 12 szt.) 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, 1 – 2 surowe łodygi z brokułu ok. 150 g, 3 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 2  garście świeżego szpinaku, sól himalajska do smaku,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku

Moniki Smakołyki
Schabowe poduszki po flamandzku 130

przystępnej cenie , więc warto sięgnąć po ten właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane Składniki na 4 osoby : 4 grube plastry schabu ( około 2 cm ) 10 pieczarek 1 biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli

Ogrodnik w podróży
Krem z pieczonej dyni z curry 79

marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę.  Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika

Kardamonovy
Surówka z sałaty lodowej 119

letnie przekąski. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 3 ogórki gruntowe 10 sztuk oliwek zielonych natka pietruszki Sos: 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki miodu lipowego 50 ml oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki świeżo mielonej papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie Sałatkę szatkujemy. Seler kroimy

R'n'G Kitchen
Flaczki z boczniaków 131

Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g boczniaków 1 marchew 3 łyżki oleju rzepakowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki bulionu warzywnego 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony imbir mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki

R'n'G Kitchen
Kurczak po Czerkiesku 127

włoskich 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki nieco ostrej mielonej papryki sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do  Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do miękkości. Wyjąłem, ostudziłem, zdjąłem skórę, usunąłem kości. Mięso podzieliłem na cienkie paski, wzdłuż włókien.  Orzechy przepuściłem

R'n'G Kitchen
Karkówka zapiekana z cebulą 219

łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przyprawy wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Cebulę pokroić w pół plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę  i pokrojoną cebulę, przykryć pokrywką. Odstawić na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami, można odstawić tez na cała noc. Potem

Monia miesza i gotuje
Kurczak jak z KFC 148

ostra i wędzona, czosnek granulowany, sól himalajska, pieprz mielony - po 1 łyżeczce  * ciasto : 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka plus taka sama ilość przypraw jak wyżej * panierka : 2 szklanki mąki pszennej, szklanka płatków kukurydzianych  * olej do smażenia Przygotowanie : * Skrzydełka przeciąć na pół. Fileta pokroić na paski. Mięso przyprawić i odłożyć na 2-3 godziny

Magiczne Życie Marty
Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym 183

łyżeczka suszonej bazylii  Sól do smaku Pieprz czarny mielony Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, dodajemy do cebuli, oprószmy przyprawą do kurczaka i smażmy pod przykryciem do miękkości mięsa. Cieciorkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa, wlewamy przecier

Bajeczna Kuchnia
filet z kurczaka pieczony na warzywach 172

łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy

Cook&Love
Wiosenna sałatka do grilla 176

Idealna sałatka na grilla, pasuje do każdego rodzaju mięsa grillowanego. Jest lekka i smaczna, możemy ją też jeść samodzielnie np. na kolację lub do pracy. Składniki: Pęczek rzodkiewek 3 pomidory 2 ogórki zielone 1 cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka ziół prowansalskich Galeo Pieprz czarny mielony Galeo Sól himalajska Sposób przygotowania: Rzodkiewki oczyszczamy z ogonków, myjemy

Bajeczna Kuchnia
Puree z bobu z natką pietruszki 107

cytryny - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: bób gotujemy, obieramy, miksujemy z pozostałymi składnikami. dekorujemy kilkoma kroplami oliwy i posiekaną natką. konsumujemy jako dodatek do ryby, mięsa lub jako pasta kanapkowa

Gocha gotuje!
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 138

śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty

Swojskie jedzonko
Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim 192

łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Ser Koryciński Swojski z czarnuszką Bielec Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze (ja z każdej uzyskałam 4 kotleciki krojąc wzdłuż, a następnie na pół), lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przekładamy do miski. W miseczce łączymy olej z przyprawami

Słodkie okruszki
Sałatka z kurczakiem,selerem naciowym,winogronem i ananasem 222

gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól świeżo mielony pieprz Filet pokroić w niedużą kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Pozostawić do wystygnięcia. Seler naciowy pokroić w kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami 132

łyżka oliwy z oliwek  sól pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku sos musztardowo-miodowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i marynujemy w kurkumie, świeżym tymianku, soli i oliwie z oliwek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Mięso można też zamarynować wieczorem i wstawić do lodówki na całą

My Chcemy Jeść
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 240

kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Ugotowane mięso z kurczaka rwiemy w palcach na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera razem z podsmażoną cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – farsz musi być trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę

Jak gotować i nie zwariować
Schab duszony w młodej kapuście 130

stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni

Apetyczna babeczka
Golonka indycza z estragonem 186

estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek indyczych Estragon suszony Łyżka miodu Sól himalajska Pieprz świeżo mielony 5 obranych cebul Papryka słodka mielona Cukier Dodatki

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z jajkiem i kurczakiem 132

oliwek 1 łyża octu jabłkowego sól, pieprz, słodka mielona papryka starty ser grana padano Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Fileta oczyszczamy i kroimy w paski, a następnie obtaczamy w papryce zmieszanej z solą i pierzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej mięso. Sałatę i paprykę kroimy w paski, ogórka (ze skórą

Czary - gary w kuchni
Pieczona golonka z indyka 169

płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę   mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce

Moniki Smakołyki
Kurczak z warzywami po chińsku 143

łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć

talerz przyjemności
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 291

łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej papryki ostrej, pięć goździków i dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń

Wyprawy kulinarne
Kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej 125

się nimi najeść niż kotletami z mięsa. Przygotowałam je z ekologicznej kaszy jaglanej od  Eco Blik . Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik 1 cebula 3 łyżki otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka  Eco Blik Papryka chili  Eco Blik Czosnek mielony  Eco Blik Sól, pieprz Olej do smażenia

Bajeczna Kuchnia
Brukselka curry z zurawiną 164

Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry 1 łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik czekoladowa pokusa 149

kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego  Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na  godzinę do lodówki 2. Ser  - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce do mięsa  - Do zmielonego sera dodać żółtka cukier, budyń

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami 167

spaghetti bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej

Wiem co jem
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 371

majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 154

łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki

Buniabaje w kuchni
Czwartek: Kurczak tikka masala 145

łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli Sos 1 mała cebula 1 łyżka tartego imbiru 1 ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 400 g pasaty pomidorowej 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 200 g śmietany 18 proc. Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz, oczyść(...)mięso partiami jeśli z trudem mieszczą się na patelni. Zdejm filety z patelni i odłóż. Krok 3 Rozgrzej na tej samej patelni 2 łyżki masła. Wysyp na nie drobno posiekaną cebulę i smaż aż zmięknie – około 5 minut. Dodaj starty czosnek i smaż przez minutę. Następnie dodaj 1 ½ łyżeczki garam masala, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę mielonej

Niedzielny kucharz
Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami 64

Dziś starałem się połączyć kilka składników orientalnych, kilka doskonale znanych w naszej kuchni, wykorzystać słodycz owocu pochodzącego z Ameryki Południowej, z warzywem "z własnego podwórka" i wzbogacić smak delikatnym mięsem z kurczaka. A wszystko na jednym talerzu! Jak to osiągnąć? Sposób jest całkiem prosty. Trzeba przyrządzić: kurczaka w mleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia(...)łyżeczki cukru palmowego   1 pęczek natki kolendry       Przygotowanie:       Seler obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy i mielimy na średnich oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z mąkami (na 500 g selera-150g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski (kształt dowolny), gotujemy w osolonym wrzątku

R'n'G Kitchen
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 151

najczęściej przygotowywana jest w podłużnej kamionkowej formie z pokrywką, od którego to naczynia bierze swą nazwę. Tradycyjne terriny pieczone są zwykle w kąpieli wodnej, a ich głównym składnikiem jest mięso. Często terrina uważana jest za rodzaj pate , czyli pasztetu. Wiąże się to z zamiłowaniem Francuzów do tego właśnie dania, którego wyrobem już w średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie(...)KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/  125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego

KUCHARNIA