wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku 2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól
Czerwień i błękitboczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (250 g) łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce albo mielimy w maszynce. Odciskamy z nich wodę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąki
e-PrzepisyKulinarneLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy
Bon Appetit Małgorzatymorska do smakuczarny pieprz mielony do smakuOlej roślinnybułki do hamburgerów -opcjonalnieprzygotowanieMieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów
Stare Garypolsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
pieprzny smaczeksłoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć
Pasje JolkiKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać
Kuchnia Danusiświetna propozycja na przystawkę albo danie na imprezę. Można je zawinąć w liść sałaty z dodatkiem kolendry, cebulki i sosu chilli i zjeść palcami. Kuleczki mają azjatycki charakterek - mięso wymieszane jest ze skórką z limonki, imbirem, ostrą papryką i sosami - sojowym i rybnym. Można je usmażyć na patelni grillowej a latem można z nich zrobić kotlety na grilla i podać(...)mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka oliwa albo olej arachidowy do podania: liście sałaty, sos chilli Przygotowanie: Mięso włożyć do miski
Smaczny zeszytinnego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory, przekrój każdy na pół w poprzek i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz(...)świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga: Możesz użyć papryki dowolnego gatunku, w dowolnym kolorze. Przygotowanie na rozgrzanej patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu, podsmaż kiełbasę podsmażoną kiełbasę przełóż do miseczki na patelni, na której smażyła się kiełbasa, rozgrzej odrobinę oleju podsmaż na nim cebulę, do momentu
Szybko Szybkowarsałat kilka liści sałaty masłowej 3 placki pszenne tortilla 1 dymka 1/2 cebuli czerwonej 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : kmin rzymski mielony chili con carne tortilla z kurczakiem chili jalapeno kruszone Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy(...)głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy kminem rzymskim, chili con carne, tortillą z kurczakiem, chili jalapeno. Mięso odstawiamy na 20 minut.Papryki myjemy i wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Ogórka kroimy w grubsze plasterki i każdy plaster na pół.Kawałki kurczaka układamy na folii aluminiowej
Parowar Facetanajlepiej smakuje z ryżem. 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki masła 6 krążków ananasa z puszki syrop spod ananasa 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny mielony chilli świeży szczypior olej rzepakowy do smażenia Wątróbkę opłukać i czyszczoną obtoczyć w mące. Rozgrzać niewielką ilość na patelni i obsmażyć z dwóch stron. Dodać masło i pokrojoną cebulę(...)pokrojonego ananasa. Wszystko razem chwilę dusić, doprawiając do smaku solą, pieprzem i chilli. Gorącą wątróbkę i ryż wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: ananas , podroby , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniamPrzyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka! Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta(...)tortilli ser cheddar Przygotowanie: Na oliwie z oliwek zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę i przyprawy (słodką paprykę, cynamon, kmin). Zamieszać. Dodać mięso i smażyć mieszając często, aby mięso równomiernie zmieniło kolor. Doprawić solą. Zalać wszystko pomidorami i na wolnym ogniu gotować bez przykrycia przez 25-35 minut mieszając od czasu do czasu
Kulinarne Inspiracjeczosnku szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki(...)długo, aż odparuje a nich woda. Lekko rumienimy i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i krótko smażymy polędwiczki (razem z plasterkami czosnku). Do mięsa dodajemy pieczarki, bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Podajemy np. z puree ziemniaczanym. Artykuł Polędwiczki wieprzowe
Kardamonovyprzygotowania, a to dlatego, że jak większość z Was, nie mam zbyt dużo wolnego czasu, co nie zwalnia mnie z tego, aby klepać na okrągło zwykle kotlety schabowe czy mielone (choć i te lubię). Schab z jabłkami jest tym daniem, na widok którego moi synowie pomagają mi nakryć do stołu, bez kilkakrotnego przypominania myją ręce i szybko zajmują(...)powtarzają „mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję”. To chyba najlepsze podziękowanie, jakie mogę sobie wymarzyć. Szczerze polecam bo jabłka i zioła nadają mięsu wspaniały aromat i smak. Doskonały jest zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie jest moją pierwszą propozycją w akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl . Schab
Pieguskowa Kuchniaokazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex. Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Składniki: 2 polędwiczki z dzika 2 łyżki smalcu do smażenia sól 1 łyżeczka mąki Marynata: 2 szklanki wody 2 liście laurowe(...)łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Polędwicę myjemy , osuszamy. Marynata: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zagotowaną , gorącą marynatą. Obracamy mięso, aby było całe zamoczone i woda wszędzie dotarła. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy
O kuchni z uczuciem