Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka(...)cały 0,5 łyżeczki sól 4 łyżeczki dodatkowo do smaku gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki pieprz mielony 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki sól jajka 2 szt kasza manna 2 łyżki Przygotowanie: Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą
Ala piecze i gotujemięsem wołowym lub drobiowym. Zapraszam do pieczenia!Składniki na ciasto do 12 pierożków:400 g mąki pszennej + 1 łyżka1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli4 łyżki oleju arachidowego14 g świeżych drożdży lub 7 g instant180 ml wodySkładniki na nadzienie z jagnięciny:500 g jagnięciny, drobno posiekanej lub mielonej1 cebula, drobno posiekana1 łyżka orzeszków pini1/2 łyżeczki mięty1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonej(...)smaku1 łyżka oleju arachidowegoSkładniki na sos z kolendrą:1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki czosnku granulowanego1 łyżka drobno posiekanej cebuliodrobina soku z cytrynyświeżo mielony pieprz do smakusól do smakuCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINCZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od przygotowania sosu, ponieważ musi on najdłużej poleżeć w lodówce, żeby się przegryźć. Wszystkie składniki
My Culinary Artryżem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 3 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry ćwierć łyżeczki mielonego kuminu szczypta cynamonu pół łyżeczki cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą(...)minut. Po tym czasie obsmażamy je na rumiany kolor. Następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę i chili, a także rozdrobniony czosnek. Wszystko smażymy około 5 minut. Do mięsa wlewamy pomidory, a także fasolę z zalewą, dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką. Artykuł Kurczak z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu
KardamonovySkładniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 3 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry ćwierć łyżeczki mielonego kuminu szczypta cynamonu pół łyżeczki cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i cynamonem(...)minut. Po tym czasie obsmażamy je na rumiany kolor. Następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę i chili, a także rozdrobniony czosnek. Wszystko smażymy około 5 minut. Do mięsa wlewamy pomidory, a także fasolę z zalewą, dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką
Kardamonovymasła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka i ostra - kminek mielony W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy czosnek oraz wołowinę pokrojoną w grubą kostkę i po chwili duszenia dolewamy szklankę(...)dusimy pod przykryciem około godziny (czasami dłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory
Kuchenne WariacjeZdrowe i smakowite danie. Pulpety z cukinią składają się z mielonego indyka i kaszy. Zdrowa jest też panierka z pokruszonych suchych chlebków żytnich. Czas : 30 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 4 Pulpety z cukinią, kasza i indykiem Klasyczny obiad: kotlet, ziemniaki i warzywa, można dość łatwo zamienić na danie zdrowsze i o bardziej złożonym smaku. Takie(...)lżejsze od zwykłej panierki a na dodatek ma swój smak, dzięki czemu dodatkowo aromatyzuje pulpety z cukinią. Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki tartego parmezanu 1 mała cukinia 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka tymianku Szczypta kminu rzymskiego 4 kromeczki chrupkiego żytniego pieczywa (typu Sonko) Pure 4 ziemniaki 1 łyżka masła
Niedzielny kucharzpoprzednim poście opisałam mięso duszone w wolnowarze podane na pierzynce z jarmużu. Jeśli ktoś miałby ochotę przygotować taki farsz czy też "pierzynkę" to krótko ją opiszę, bo robi się ją szybciutko, szczególnie gdy mamy to zdrowe warzywo w ogrodzie lekko zmrożone zimową aurą. Jarmuż jest wtedy najsmaczniejszy. Jarmuż na gęsto 2 dorodne jarmuże 1 duża cebula 1 marchewka(...)łyżka masła sklarowanego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku mąka do oprószenia Umyłam i obrałam liście jarmużu z ogonków i grubszych nerwów liściowych. Pokroiłam je drobno. Obrałam czosnek, cebulę i marchewkę. Cebulę i czosnek posiekałam, a marchewkę starłam w łezkę na grubych oczkach. Na maśle zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i marchew. Podusiłam
Gotuj Sam!orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka(...)miski wlać mleko kokosowe . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę
mecooksłyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 2-3 łyżki oleju sól morska, pieprz Gulasz wieprzowy na cydrze: Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w 1,5 cm kostkę. Posypujemy solidnie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Wyciskamy 1 ząbek czosnku. Mieszamy, aby wszystkie kawałki oblepiły się przyprawami. Zostawiamy na 30-60 minut, aby mięso nabrało smaku. Marchewki(...)rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, por i marchewkę przez ok. 4-5 minut, często mieszając. Zdejmujemy, dolewamy oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy do czasu, aż mięso zmieni kolor na dość dużym ogniu. Na końcu posypujemy mięso mąką. Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy cydr. Łopatką zeskrobujemy wszystkie “smaki” z dna, aby rozpuściły się w cydrze. Wlewamy bulion lub wodę, dodajemy
Poezja smakuTurcji i Libii. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, mięs. Bardzo dobrze sprawdza się jako uzupełnienie jogurtu naturalnego. Ja zaproponowałam ją Wam przy okazji zajadania się kotletami z kaszy jaglanej . Składniki: 8 suszony papryczek chili 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oliwy extra virgin sól
KardamonovyCałkowity czas: 13 godz 16 min Ilość porcji: 5 osób Składniki: 1 kg skrzydełek 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi) 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę) 1 łyżka majeranku 2 łyżki stołowe oliwy Sposób przygotowania skrzydełek pieczonych: Skrzydełka(...)magi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną pryprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach. Całość dokładnie wymieszaj, tak by przyprawa rozeszła się dokładnie po kawałkach mięsa. Przygotowane skrzydełka, zawiń folią spożywczą i odstaw
ugotuj-przepis.plCałkowity czas: 13 godz 16 min Ilość porcji: 5 osób Składniki: 1 kg skrzydełek 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi) 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę) 1 łyżka majeranku 2 łyżki stołowe oliwy Sposób przygotowania skrzydełek pieczonych: Skrzydełka(...)magi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną pryprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach. Całość dokładnie wymieszaj, tak by przyprawa rozeszła się dokładnie po kawałkach mięsa. Przygotowane skrzydełka, zawiń folią spożywczą i odstaw
ugotuj-przepis.plpieczarek, ½ szklanki oleju do smażenia, sól, tymianek, pieprz mielony, 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ok. 0,5 cm w poprzek włókien, obsmażamy w dwóch porcjach na rozgrzanym oleju na większym płomieniu, w trakcie smażenia posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki tymianku. Obsmażone mięso dajemy z powrotem na patelnię, dodajemy obrane pieczarki przekrojone na dwie
Bułka z Chlebempotrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki maggi 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu 1 łyżka – płaska , granulowanego czosnku 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżymielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę
Praktyczna plsprawdzą się jako indywidualne danie, przekąska czy dodatek do mięsa. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam! Marchewki pieczone z kminem rzymskim Składniki: 500-700g marchewki 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól Jak przygotować marchewki pieczone z kminem
Codzienne Gotowaniełyżeczka kurkumy • 2 łyżki lubczyku • pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka) • imbir suszony (pół łyżeczki) • papryka ostra (łyżeczka) • musztarda rosyjska (pół słoiczka) • majeranek (2 łyżki) • sól (łyżeczka) • sok z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw
KUCHNIA POLSKAnatur, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane opcjonalnie mielona ostra papryka masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz zwierzęcy lub roślinny olej roślinny Przygotowanie: piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części, które później – opcjonalnie – obtłuczemy tłuczkiem lekko je spłaszczając; ja tego dziś nie robiłam; polej mięso olejem, przypraw solidnie i wszystko dobrze wymieszaj, odstaw
Zasmakuj Kuchniwydaniu . Najlepszy do placków pizzy i mięs Składniki 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 2 średnie ogórki kiszone 1 duży ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania przepisu: 1. Śmietanę wymieszać z majonezem , zetrzeć na drobnej tarce czosnek i ogórki kiszone. Doprawić wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem
W królestwie smaków Beatyoliwek, mały pęczek świeżej kolendry, sól, świeżo mielony pieprz, Tortilla: Można kupić gotową albo zrobić samemu -> tutaj znajdziesz link Przygotowanie : » Marynata: Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na wąskie paski. Wyciśnięty sok z połówki limonki wymieszać z pozostałymi składnikami i całość wymieszać z mięsem. Mięso przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić
rozgotowanag/kg -sól 17-19 g/kg – do podgardla -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -przyprawa jałowcowa 7 g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana podczas mieszania razem z przyprawami -woda 50 mil dodana przed nadziewaniem jelit WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3 na 3 cm szynkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Miałam smak na wołowinę. Najczęściej na stole króluje schab, mielone, kurczak.... Tak, więc miałam dziś ochotę na zmianę :) Składniki na Boeuf Strogonow (4 porcje): wołowina bez kości 800 g cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki sól pieprz oregano kostka warzywna 1/2 szklanki śmietany 12% mąka Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące
Karola gotujebardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Składniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false
R'n'G Kitchenłyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Marchewki obieramy, cukinie myjemy (jeśli nie mamy ekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie
Poezja smakudynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli
Bulliokolendry 150 g.kurczaka ( jedno większe udko) sól pieprz mielona papryka 0.5 szkl.marchewki z groszkiem ugotowanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ************************************************* Kurczaka umyć ,osuszyć ,natrzeć przyprawami i solą.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć kurczaka i piec do miękkości i na złoty kolor w 160 stopniach.Gdy kurczak nam się upiecze , mięso wyciągną z naczynia a sos naprawić niż ziemniaczaną rozrobioną odrobina
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki 0,5 kg żeberek w paskach 2 cebule marynata: 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4-5 ziaren
czarrna od kuchnisłonecznika łuskanego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, szczypta majeranku, 100ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję w plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem
Tradycyjna kuchnia Kasidynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli
Bulliotymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano), pieprz grubo mielony, ewentualnie sól lub warzywko ( ja nie dodałam ), do wody, w której będzie gotowana galantyna: odrobina soli, mix ziół, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, gaza. Przygotowanie: Ostrożnie (by jak najmniej uszkodzić) oddzielić skórę od kurczaka. Następnie oddzielić mięso od kości. Ja skrzydełka sobie podarowałam i zostawiłam
W kuchni u Monikigarowstręt i nie chce mi się stać przy kuchni godzinami, a takie dania jednogarnkowe są idealne. Zresztą , zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;) Warzywa i mięso można dobrać według upodobań, bo samo ich upieczenie razem w jednym naczyniu daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki(...)ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 1 średnia cukinia sól, pieprz i suszony rozmaryn mielona słodka papryka 3-4 łyżki oleju Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać
Codzienna kuchnia niecodziennaTEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez
Marder&Marder Manufactureporzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka
Tradycyjna Kuchniadzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty
Walijskie PichcenieBefsztyk wołowy z cebulką. Danie mięsne, proste i w dodatku – na szybko. Jeżeli przy zakupie poprosimy rzeźnika, aby zmielił nam mięso, czas przygotowania skróci się
mojewypiekiinietylkołyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól garnek 3 litrowy Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso
Kuchcik gotujewołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku 2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól
Czerwień i błękitboczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (250 g) łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce albo mielimy w maszynce. Odciskamy z nich wodę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąki
e-PrzepisyKulinarneLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy
Bon Appetit Małgorzatymorska do smakuczarny pieprz mielony do smakuOlej roślinnybułki do hamburgerów -opcjonalnieprzygotowanieMieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów
Stare Garypolsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
pieprzny smaczeksłoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć
Pasje JolkiKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać
Kuchnia Danusi