wielkanocny stół. Schab faszerowany białą kiełbasą – Składniki: schab bez kości 1,5 kg 2 białe kiełbasy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Zalewa: ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wykonanie: Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej(...)wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez 1-2 dni, w ostateczności chociaż przez kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy mięso dokładnie umyć i osuszyć. Z przypraw (soli, majeranku, ziół prowansalskich, czosnku i oliwy) zrobić marynatę. Natrzeć nią schab i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Następnie długim, ostro zakończonym nożem
Pasja Smakudwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy(...)przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy
Cztery Fajerydwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy(...)przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapolskiej kuchni! Mięso jest zwarte, ma niepowtarzalny smak i aromat, który zdecydowanie różni się od innych mięs. Zawiera mnóstwo żelaza, witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu szczególnie jesienią. Mięso z dzika jest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam(...)suszonych śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree
Oryginalny smakośmiornicy, średnio godzinę na kilogram mięsa, ale raczej nie krócej niż 45 minut. Ostatecznie można to ocenić tylko na wyczucie, dźgając od czasu do czasu biedaczysko widelcem, gdy czujemy mięso jest miękkie, ale sprężyste, to znak, że ośmiornica jest gotowa. To tyle tytułem przydługiego wstępu, przejdźmy do rzeczy, bo robię się głodna ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy(...)białego wytrawnego wina 1 kiszona cytryna 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 dużych oliwek oliwa z oliwek szczypiorek świeża mięta świeże oregano słodka wędzona papryka mielona kolorowy pieprz sól mikro liście do przybrania (u mnie amarantus i mięta) Wykonanie: Czarną quinoę mieszamy z drobno posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, ćwiartką kiszonej cytryny i szczypiorkiem
Quinoa Raz!Pieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili(...)sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy
Smak mojego domuPiersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków.Składniki:piersi(...)kurczaka,szynka wędzona parzona,suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele zdrowsze. Tak było i w tym przypadku :) Składniki: Na 4 burgery: 1 woreczek ryżu brązowego Kupiec 30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe) 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku ok 6 dużych listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)masełko czosnkowe Sposób przygotowania: 1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze
Kuchnia w czekoladzieoctu balsamicznego, przypraw i musztardy. Możecie marynować mięso dłużej niż 30 minut, ale jeśli bardzo Wam się spieszy, wrzućcie je na patelnię od razu po obtoczeniu w marynacie. Pamiętajcie, że mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują(...)sosie własnym, składniki: polędwiczka wieprzowa, na marynatę: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu, kilka ziarenenk ziela angielskiego, listek laurowy, 1/2 szklanki
Lekcje w kuchniDo Świąt zostało niewiele czasu a ja tak do końca nie zdecydowałam, co przygotuję. Mam nadzieję, że uda mi się – choć raz – nie przygotować
UgotujmyTo.plmięso jest później delikatne, lekko słodkie o wyczuwalnym, choć bardzo odległym posmaku znanego napoju. W coli można zamarynować piersi, udka i skrzydełka z kurczaka. Generalnie przeważają przepisy na smażone mięso, wcześniej zapanierowane w mące z przyprawami, ale kurczska można też spokojnie upiec w piekarniku. Przepis pochodzi z serwisu nytimes.com. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Olej do smażenia Marynata(...)suszonego tymianku 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili Panierka 1 szklanka mąki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie, dla tych którzy lubią ostrzejsze potrawy) Przygotowanie: Krok 1 Przekrój każdy z filetów wzdłuż na płaty. Delikatnie rozbij je tłuczkiem, żeby uformować
Niedzielny kucharzwykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka naturalnego dymu wędzarniczego w płynie o różnych(...)kromki chleba żytniego ze słonecznikiem, średni pomidor, ogórek, mix sałat, natka pietruszki sos z 1 łyżki jogurtu i 1 łyżki majonezu, sól i świeżo zmielony pieprz Do miski wkładamy mięso, pokrojoną cebulkę, roztarty czosnek. Mieszamy, dodajemy do mięsa majeranek, paprykę słodką, kumin, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i wyrabiamy dokładnie ręką i formujemy 2 burgery, które spłaszczamy delikatnie ręką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosie serowym można podać na obiad do tłuczonych ziemniaków, ryżu, kaszy, a nawet makaronu. Spróbujcie. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki oleju 3 trójkąty sera topionego Mix Sertop (użyłam 2 trójkąty sera z pieczarkami i 1 trójkąt sera z papryką) pół(...)szklanki gorącej wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy Przygotowanie: Do miski wkładamy polędwiczki z kurczaka. Posypujemy je słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą. Mieszamy wszystko, tak by mięso było oblepione przyprawami. Na koniec mięso posypujemy mąką, znów całość mieszamy. Mięso obsmażamy z dwóch stron na oleju. Do szklanki z gorącą wodą dodajemy posiekane kawałki topionego serka. Chwile mieszamy
Słodkie okruszkicoś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół , takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików . Farsz jest niezwykle łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami(...)zagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki
SprawdzonaKuchnia.plZraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić duetu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wbrew pozorom , nie odkryłam ameryki , tym połączeniem jabłek , boczku i wieprzowiny , jest to jeden z tych przepisów kuchni staropolskiej , która w dzisiejszych czasach , rzadko gości(...)smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy . Na każdym plastrze , układamy łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzamy po mięsie . Zwijamy jak każde zrazy – dwa boki do siebie i w rulonik , na koniec lekko ugniatamy w dłoniach ,żeby docisnąć mięso do farszu i nadać
Ogrodnik w podróży