g/kg sól warzona nie jodowana -2 g/kg pieprz czarny drobno mielony -2 g/kg pieprz ziołowy białowieski -1 g/kg papryka chili jalapeno grys czerwona ostra -1 g/kg majeranek -5 g/kg gorczyca ziarno -4-5 g/kg czosnek zgnieciony przez praskę -8% woda -jelita wieprzowe 24/28 max 30 WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.u015bci\u0105 mielonego pieprzu.","text":"Filety z piersi kurczaka przekr\u00f3j na 2 cz\u0119\u015bci, wzgl\u0119dem p\u0142aszczyzny. Ka\u017cd\u0105 z nich owi\u0144 przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105, rozbij delikatnie t\u0142uczkiem do kotlet\u00f3w. Natrzyj z obu stron sol\u0105 i niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 mielonego pieprzu.","url":"https:\/\/prostepesto.pl(...)lampka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy sól morska i mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka przekrój na 2 części, względem płaszczyzny. Każdą z nich owiń przezroczystą folią spożywczą, rozbij delikatnie tłuczkiem do kotletów. Natrzyj z obu stron solą i niewielką ilością mielonego pieprzu. Na każdym filecie ułóż po 2 plasterki szynki parmeńskiej oraz gałązki
ProstePesto.plziarenka ziela angielskiego 1 litr wody sól i czarny pieprz mielony do smaku posiekany świeży koperek Jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty na szyjkach? Obieramy włoszczyznę i ziemniaki, płuczemy na durszlaku. Marchewkę kroimy w plasterki, seler i pietruszkę w półplasterki, ziemniaki kroimy w kostkę .W garnku układamy mięso, zalewamy je wodą, gotujemy, gdy pojawią się na powierzchni szumowiny, zbieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania potrzebujemy: Wołowina mielona– 400g Młoda kapusta- 70g Śmietana 30%- 110g Ser cheddar- 250g Masło- 35g Ser śmietankowy- 30g Koncentrat- 20g Smalec- 20g Woda- 100ml Sól, pieprz, papryka słodka, cebula i czosnek w proszku Smalec rozgrzewamy na patelni i smażymy mięso. Dodajemy przyprawy, koncentrat i wodę. Szatkujemy kapustę i dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości kapusty. W osobnym rondelku
serzmiesemcałej grupy, powstał na Hokkaido. Przyrządzany jest na bazie mięsa z kurczaka lub ryb oraz mocno doprawiany pastą miso. Miso ramen ma zdecydowany, pikantny smak, który zawdzięcza takim dodatkom, jak pikantna pasta z fasoli, por, cebula, czosnek i biały pieprz. Często dodaje się też kiełki fasoli, mieloną wieprzowinę, kapustę i nasiona sezamu. Karen ramen to odmiana curry. Wywar
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko
królestwo garówmięty zielonej ( menta spicata ) 6 - 8 g pieprzu czarnego mielonego 30 - 35 g soli najlepiej nieoczyszczonej 200 ml zimnej wody Sposób wykonania : M ięso i boczek zmiel w maszynce przez sitko 8 mm. Pora drobno posiekaj lub także zmiel w maszynce na takich samych oczkach jak mięso ( ja zmieliłem, nie chciało mi się drobno siekać ). Do zmielonego
Przepisy i porady kulinarnekapusty kiszonej 330 ml soku pomidorowego 2 papryczki pomarańczowe kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 1,5 l ). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Marchew, głąb kalafiora
R'n'G Kitchenkurczaka - mogą być podudzia, pałki lub ćwiartki przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, szczypta kminu rzymskiego, kilka kropel ostrego sosu Worchester puszka pomidorów pelati - mogą być całe lub krojone - lub 2 średnie pomidory świeże, najlepiej mocno dojrzałe olej do smażenia duża łyżka masła Mięso oczyścić, osuszyć, naciąć w kilku miejscach w poprzek włókien i natrzeć
Ze smakiem bez glutenuwiórki kokosowe czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony słodka papryka ostra papryka opcjonalnie ulubione zioła np. prowansalskie , bazylia , oregano itp. tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając
Ola la LCHFsama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jajkami, bułka
Tradycyjna Kuchniagouda 4 łyżeczki delikatesowej musztardy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 jajko do panierowania 1 czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do panierowania Olej do smażenia Sposób wykonania: Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku i oprószyć pieprzem, każdy kawałek mięsa posmarować musztardą na jednym boku ułożyć złożony plaster sera żółtego
Wanilia i Kardamongotowej pasty imbirowej ze słoiczka, albo tubki; lub 1 łyżka mielonego imbiru 2 zabki czosnku, starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie w miseczce. Możesz też wlać je do słoika i energicznie nim potrzasnać. Po wlaniu do ulubionego stir fry z warzyw lub mięsa zagotuj całość i zostaw na pełne 3 minuty
Lejdi of the housedodatkowi sera korycińskiego. Uwielbiam go dodać do najróżniejszych zapiekanek, mięs (klik) , a nawet do pizzy (klik) . Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera korycińskiego, to polecam Wam Ser Koryciński Swojski Bielec Składniki: 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego plaster (grubszy) sera korycińskiego – polecam Ser Koryciński Swojski Bielec świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka prażonej cebulki + do posypania
Słodkie okruszkipieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -jelita wieprzowe do parzonej 26/28 mm -jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIE Przygotowane mięso na kiełbasę tniemy w mniejsze kawałki i peklujemy 48 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cytryny - mięta (u mnie dwie łyżeczki suszonej) - pieprz grubo mielony do smaku - sól morska - mieszanka ziół greckich - 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1. Fetę, jogurt naturalny, sok z cytryny, jajko, miętę i pieprz łączymy w miseczce na gładką masę. 2. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. 4. Oliwę mieszamy
Cook&Loveprzesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Polenta
Wędrówki po kuchnioryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Policzki upiec w piekarniku według wskazówek
Codzienna kuchnia niecodziennadużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej
Przepisy kulinarne babci Antoninyzłagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :) Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu 2,5 szklanki cukru
Kuchnia domowa Anipomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy
mojewypiekiinietylkołyżki masła 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony folia spożywcza do zawinięcia rolady Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę , w ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko
kgwjanczewoszklanka białego wina wytrawnego 1 łyżeczka octu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym
R'n'G Kitchenmnie pokrojona na 3 kawałki, by szybciej upiec) sól świeżo mielony pieprz pieprz cayenne 8 ździebeł trawy żubrowej 2-3 szczypty (tyle, ile się weźmie między palce) suszonego czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki oleju po łyżeczce miodu na każdy kawałek Na blasze ułożyć 5 ździebeł trawy żubrowej. Mięso polać olejem, a następnie posypać przyprawami i ułożyć na trawie
Weekendy w domu i ogrodzieKabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczka żelatyny 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony zalewa po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy schab, chowamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy mięso z zalewy, ostrym nożem wyciąć środek schabu z jednej i drugiej strony
kgwjanczewododatkiem kardamonu oraz cieciorka, która jest świetną alternatywą dla mięsa. Hindusi rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a b adania wskazują, że stoi za tym kurkumina, która h amuje namnażanie się komórek nowotworowych. Kurkumina w czystej postaci nie wchłania się najlepiej, ale połączenie jej z papryką lub mielonym pieprzem zwiększa przyswajanie 10 000 razy. Podsumowując: Jak się okazuje najzdrowiej jadają
Ostra na Słodkowołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue : Wołowinę mielimy i odciskamy z wody. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy mięsko nam się smaży kroimy we wiórka kalarepę . Cukinie kroimy drobno. Paprykę kroimy w paseczki . Warzywa dodajemy do mięsa i razem dusimy , aż zmiękną a warzywa się podduszą . Teraz dodajemy pomidory
Różowa kuchniasoli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla
W poszukiwaniu inspiracjilaurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany
Kuchnia z widokiem na ogródfrying pan :) Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego:300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbiru1/2 łyżeczki soli morskiej1 mała suszona papryczka chilli1 łyżka soku z cytryny50 ml jogurtu naturalnego1/3 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki mielonej kurkumy1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżka olejuSOS:1 łyżka roztopionego masła1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirunasionka
Tajskie smakiżeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy
Malinowe Pocałunkitemperatury pokojowej około 20 oC. Posypać pieprzem grubo mielonym, skropić oliwą i smażyć na dobrze rozgrzanej ( najlepiej żeliwnej ) patelni po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na folię aluminiową i pozostawić 5 - 6 minut, niech dojdzie. Posolić i smacznego. Amerykanie i Anglicy solą mięso przed smażeniem, ale tamte steki pochodzą od tzw. krów mięsnych
Kulinarny karnet Christopherałyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą
Tajskie smakiSkladniki 1 duza cebula 1 zielona paprika 300 gr mielonego miesa z wolowiny 400 gr posiekanych pomidorow z puszki 2 lyzki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 lyzeczki chilli szczypta tabasco Wykonanie 1. Posiekac cebule, pokroic w papryke. 2. Wrzucic do "nieprzylegajacego do dna " garnka mieso , smazyc na "sucho"- dodajac przyprawy. Dodac cebule, fasolke, pomidory I koncentrat pomidorowy
Smaki EdytyPieprz świeżo mielony do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą pieprzem i papryką. W misce mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso
Wanilia i Kardamonmakaronem wyszedł smaczny najważniejszy jest rodzaj mięsa jaki do niego wykorzystasz. Najlepszym i najbardziej popularnym mięsem jest mięso z kurczaka najlepiej takie z dobrego źródła. Opcjonalnie można dodać również kawałek indyka bądź kawałek kaczki, jednak wtedy zupa wyjdzie bardziej intensywna w smaku, jeśli zależy nam na delikatnym rosole wykorzystajmy niezbyt tłuste mięso w kurczaka. Kolejna ważna zasada przy gotowaniu rosołu(...)mniej smaków warzyw i mięsa. Dlatego tak ważne jest, by solić zupę na końcu. Dodatkowo soląc na końcu mamy mniejsze ryzyko przesolenia zupy. Do wywaru nie dodajemy przypraw sypkich jak np. suszone warzywa, pieprz zmielony. Wywar ma być klarowny, dlatego lepiej dodać całą nać pietruszki niż suszoną pietruszkę czy całe ziarna pieprzu niż pieprz mielony. Rosołu nie da się
To Musisz Wiedziećprzygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam w roladkę. Pamiętajcie, aby przed przygotowaniem zaopatrzyć się w wykałaczki. Z podanego przepisu wyjdzie Wam 4 roladki schabowe – przed podaniem najlepiej je pokroić tak jak na zdjęciu, wyglądają dużo efektowniej, niżeli w całości. Zobaczcie też: Kotlety mielone Pieczona pierś kurczaka(...)rozpadły. Solimy i pieprzymy z wierzchu. 4 Rozgrzewamy olej rzepakowy i na dużym ogniu przesmażamy roladki z dwóch stron, do momentu, aż się przyrumienią. Po tym czasie podlewamy mięso połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut, co jakiś czas przewracając. Artykuł Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiawokado z dodatkiem śmietankowego serka i czosnku. 1 dojrzałe awokado hass 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Widelcem rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy serek(...)połączenia składników. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip z awokado podajemy do warzyw lub jako sos do mięs. Polecam także przepis na pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi
My Chcemy Jeśćmuffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 o C. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakupolecam, może część z was przekona się jak ja do jagnięciny :) składniki: 500 g mięsa jagnięcego ( ja użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie : czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie: porcja na 5 kebabów W dużej misce łączymy mięso z przyprawami i dobrze mieszamy, formujemy w lekką spłaszczoną kulę i owijamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra - dół przez 50 minut. Następnie wyciągamy
Niezły Młynekobok brytfanki, w której piecze się mięso. Buraki po upieczeniu bez obierania można w lodówce przechować przez 2 - 3 dni i wykorzystać, wtedy kiedy mamy ochotę. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym: 4 średnie czerwone buraki natka pietruszki lub świeża kolendra świeżo mielony pieprz sól do smaku(...)odrobiną soli. Udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Tak przygotowane buraki są pyszną przekąską same w sobie, ale dobrze również smakują podane np. z grillowanym kurczakiem lub innym mięsem. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domunieco lżejszą propozycję na pulled turkey, czyli przygotowaną na tej samej zasadzie pierś indyka. Mięso zamarynowałam z orientalnych przyprawach a następnie piekłam 5 godzin. Po upieczeniu moczyłam mięso w soku pomidorowym przez godzinę, by nadać mu pożądanej soczystości oraz dosłownie rozszarpałam je widelcem. Aby nadal pozostać w tonie lekkich dań, postanowiłam przygotować moje ulubione pure z groszku i bazylii(...)Jest kolorowo, jest ślicznie, jest zdrowo czyli tak jak lubię najbardziej. Składniki (na dwie duże kanapki): Pulled Turkey (Szarpany indyk): 1 kg piersi indyka przyprawy, po łyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, soli, kurkumy, papryki wędzonej, pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 litr bulionu 1 litr soku pomidorowego, może być marki Hortex Bazyliowa pasta z groszku
Mango Papajasuchego) - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka ananasów - 1 duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze - 1/2 strąka papryki żółtej - 1/2 strąka papryki czerwonej - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - kilka łyżek dobrego majonezu - kilka łyżek syropu z owoców (brzoskwiń i ananasów) - ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie sól, pieprz, czosnek granulowany, trochę chili i zioła(...)ziarna i odstawić do wystudzenia. Piersi z kurczaka umyć i obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym (lub innym tłuszczu), posypać ulubionymi przyprawami i poddusić kilka minut do miękkości. Następnie usmażone mięso pokroić na mniejsze kawałki (u mnie kostka ok.1x1cm) , dorzucić do ryżu. Do miski dodać odsączone ziarna kukurydzy, pokrojone w kostkę papryki, oraz odsączone brzoskwinie i ananasy (również pokrojone w kostkę
Smaczne ZdroweDawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką, prostą i smaczną propozycję na obiad "z patelni". Delikatny kurczak, kilka pieczarek oraz papryka i smaczny obiad gotowy w 20 minut. A dodatek maggie sprawia, że danie ma całkiem inny smak(...)filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano
Z miłości do słodkości