Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku farszu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisłonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad. W związku z tym postanowiłam dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem(...)pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy
Ratunku obiadwaniliowe aromat waniliowy Kaszkę, jajka, aromat, serki i mąkę mieszam razem. Dodaję tyle mąki, aby powstająca masa przypominała konsystencją... mięso na klopsiki. Będzie się kleić, ale nie będzie rozpadające się (każdy chyba wie, jaka jest konsystencja masy na mielone). Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą rąk pospanych mąką, formuję kulki wielkości piłeczki do ping-ponga
W kuchni Karmel-itkirisotta postawiłam i do marynowania mięsa koncentratu pomidorowego użyłam. Całość z ryżem połączyłam, ziół, fasoli pinto oraz szynki wędzonej dołożyłam. Świeże pomidory w postaci koncentratu pomidorowego, dodały smaku głębokiego, wyraźnego i bardzo smacznego. Risotto tradycyjnie zamieniłam w pomidorowe i do menu rodzinnych obiadów, dopisałam to danie wyjątkowe. Składniki: marynata: 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka(...)mielonego pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 100 g koncentratu pomidorowego z czosnkiem PUDLISZKI, 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego, ponadto: 1 duża pierś z kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 250 g ryżu do risotto, 3 cebule dymki ze szczypiorkiem, ½ łyżeczki cukru, ok. 1 l bulionu drobiowego, 1 puszka fasoli pinto, 2 pęczki zielonej pietruszki, sól do smaku, ser twardy
Moniki Smakołykinaszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji(...)Czas przygotowania 1 hr 15 min Marynata 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu
Wędrówki po kuchniwielkanocny stół. Schab faszerowany białą kiełbasą – Składniki: schab bez kości 1,5 kg 2 białe kiełbasy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Zalewa: ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wykonanie: Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej(...)wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez 1-2 dni, w ostateczności chociaż przez kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy mięso dokładnie umyć i osuszyć. Z przypraw (soli, majeranku, ziół prowansalskich, czosnku i oliwy) zrobić marynatę. Natrzeć nią schab i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Następnie długim, ostro zakończonym nożem
Pasja Smakudwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy(...)przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy
Cztery Fajerydwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy(...)przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapolskiej kuchni! Mięso jest zwarte, ma niepowtarzalny smak i aromat, który zdecydowanie różni się od innych mięs. Zawiera mnóstwo żelaza, witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu szczególnie jesienią. Mięso z dzika jest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam(...)suszonych śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree
Oryginalny smakośmiornicy, średnio godzinę na kilogram mięsa, ale raczej nie krócej niż 45 minut. Ostatecznie można to ocenić tylko na wyczucie, dźgając od czasu do czasu biedaczysko widelcem, gdy czujemy mięso jest miękkie, ale sprężyste, to znak, że ośmiornica jest gotowa. To tyle tytułem przydługiego wstępu, przejdźmy do rzeczy, bo robię się głodna ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy(...)białego wytrawnego wina 1 kiszona cytryna 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 dużych oliwek oliwa z oliwek szczypiorek świeża mięta świeże oregano słodka wędzona papryka mielona kolorowy pieprz sól mikro liście do przybrania (u mnie amarantus i mięta) Wykonanie: Czarną quinoę mieszamy z drobno posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, ćwiartką kiszonej cytryny i szczypiorkiem
Quinoa Raz!Pieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili(...)sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy
Smak mojego domuPiersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków.Składniki:piersi(...)kurczaka,szynka wędzona parzona,suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele zdrowsze. Tak było i w tym przypadku :) Składniki: Na 4 burgery: 1 woreczek ryżu brązowego Kupiec 30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe) 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku ok 6 dużych listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)masełko czosnkowe Sposób przygotowania: 1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze
Kuchnia w czekoladzieoctu balsamicznego, przypraw i musztardy. Możecie marynować mięso dłużej niż 30 minut, ale jeśli bardzo Wam się spieszy, wrzućcie je na patelnię od razu po obtoczeniu w marynacie. Pamiętajcie, że mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują(...)sosie własnym, składniki: polędwiczka wieprzowa, na marynatę: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu, kilka ziarenenk ziela angielskiego, listek laurowy, 1/2 szklanki
Lekcje w kuchni