Takie mięso w sosie kojarzy mi się z dzieciństwem i z tradycyjnymi obiadami. Robię go podobnie jak moja mama, czyli najpierw otaczam plastry schabu w mące, po to aby sos sam się zagęścił i abym nie musiała mąki dodawać na koniec. Polecam Wam ten sposób. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą(...)kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej SCHAB W SOSIE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 5-7 plastrów schabu bez kości – 1 duża cebula – 1 marchewka – 1 laska selera naciowego (opcjonalnie) – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki
nietylkopasta.plskąd przypałętał się pomysł zrobienia udek w kurczaka w ten sposób. Przepis już dawno chodził mi po głowie. W sumie wszystkie składniki walały się po lodówce, no poza kurczakiem. Mięso wyszło naprawdę wyjątkowo miękkie, jogurt zrobił swoje. Z przyprawami możecie pokombinować sami, spokojnie można do marynaty dodać curry, imbir, zioła prowansalskie, co tam Wam przyjdzie do głowy. Udka podałam(...)surówką z kapusty, kukurydzy i natki. Przepis na surówkę, niebawem. Składniki: 6 udek z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 ząbki czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy z przyprawami i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Udka wrzucamy do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na minimum
Kardamonovyschabu 1 łyżka soli1 łyżka soli peklowej½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki kolendry1 łyżeczka czosnku suszonego2 łyżki cukru1 łyżeczka papryki słodkiejsól czosnkowa do posypywania papryka wędzona do posypywania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony. Mięso układamy w formie keksówce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki
kulinarnyswiatdomijakiś przepis mięsny na ostatnią chwilę, padło właśnie na boczek w marynacie miodowo-musztardowej, który nie wymaga marynowania, a wychodzi po prostu przepyszny. Wiem, że uwielbiacie pomysły na mięsa w takiej marynacie. Wcale się temu nie dziwię, to połączenie smakowe zawsze robi furorę. Boczek świetnie się zgrywa z tą marynatą. Wychodzi bardzo soczysty, lekko chrupiący i pełen smaku(...)łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Jak zrobić soczysty boczek pieczony? Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w patelni i mieszamy. Najprościej przygotowywać w patelni, bo boczek zazwyczaj jest podłużny, więc będzie wygodniej go obracać. Do wywaru wkładamy boczek i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-25 min na 1 kg mięsa. Co jakiś czas obracamy
Kuchnia Łukaszaprzeżywają swój trzeci żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje. Zawsze boję się kupować mięso z takich miejsc. Mimo, że kurczaka z rożna ubóstwiam. Jest na to sposób? Jasne! Zrobić go w domowym zaciszu. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KURCZAK Z ROŻNA Składniki: - 1 kurczak - papryka słodka - papryka ostra - kurkuma - kolendra mielona - kmin rzymski - pieprz - sól - cukier - woda Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy paprykami, odrobiną kurkumy, kolendry i kminu; pieprzem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Najlepiej przyprawić
Życie zamknięte w smakumozzarellą. Otoczone chrupiącą, serową panierką, to smaczna propozycja na wiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów. 2 filety z kurczaka 250 g szparagów zielonych 250 g sera mozzarella sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia PANIERKA: 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu 2 jajka Szparagi umyć i odłamać w palcach twarde końce. Szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu(...)Wyłowić i włożyć na chwilę do zimnej wody. Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą i ciasno zrolować mięso w roladkę. Zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni
https:KKuchniaMniamPrzygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio, po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli(...)himalajskiej różowej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego 1/2 łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez
Wanilia i Kardamoncharakterem, dla osób lubiących kuchnię pikantną, pachnącą ziołami i czosnkiem. Lubię go za smak, za szybkość wykonania oraz za to, że mięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne. Tak przygotowane mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone(...)praskę czubata łyżeczka oregano pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki pół czubatej łyżeczki ostrej papryki pół czubatej łyżeczki rozmarynu pół czubatej łyżeczki tymianku pół czubatej łyżeczki majeranku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili szczypta cukru 3 łyżki oliwy Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy
Smak mojego domusmażenia, tworząc chrupiącą panierkę. Zawarty w niej kwasek sprawia natomiast, że mięso staje się delikatne i kruche. Polecamy! Składniki 0,5 kg łososia 2 łyżki musztardy (dijon, miodowej lub francuskiej) 2 łyżki oleju plus 2 łyżki do smażenia Sól pieprz Frytki 6 dużych ziemniaków 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Surówka
Niedzielny kucharzgramów masła 1 średnia cebula mały ząbek czosnku grubo mielony pieprz sól Marynata olej, sól, słodka papryka w proszku,odrobina czosnku granulowanego Zielona pietruszka lub szczypiorek do podania. Fileta z kurczaka dzielimy na 3 porcje. Posypać przyprawami skropić olejem i odstawić na jakiś czas. Następnie mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej. Na dużej patelni roztopić masło, dodajemy
Andzia PichciSKŁADNIKI: -karkówka -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -peklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak na 0,5 cm dajemy pół plastra na dno słoika /puszki i pól plastra w części środkowej. WYKONANIE: Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole
Moja Książka Kucharskawiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez – 5 łyżek * rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść * świeżo mielony pieprz ZALEWA: * woda – 500 ml * ocet
Ostra na Słodkołyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki oleju *** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej *** *** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny *** *** Filet z indyka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie zamykamy, a na górze robimy małą dziurkę za pomocą wykałaczki lub igły *** *** Mięso zawinięte
Blog z Apetytemsię na brak słońca, żeby nie skakało Wam ciśnienie, żebyście nie mieli zmarszczek i wyglądali świetnie. Składniki: 1 filet z łososia (250-300g) 100 g kaszy gryczanej niepalonej kilka liści jarmużu garść nerkowców 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka masła sól Przepis: Ostrożnie oddzielacie bardzo ostrym nożem mięso łososia od skóry. Kroicie go na 3-4 kawałki, posypujecie suszonym estragonem
GRUBY WAŁEKW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól i pieprz.Dokładnie mieszamy. Następnie
Mała w garnku mieszaomowe Burgery te z mięsem, rybą czy warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patkiząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • 1 szklanka zimnej wody • 4 łyżki oliwy Dodatki • sałata zielona pierzasta • minipomidorki • plastry ogórków konserwowych Sos • 3 łyżki keczupu pikantnego • 3 łyżki majonezu • 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: • Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. • Mięso razem z cebulą przepuścić przez maszynkę. • Wymieszać z przyprawami
To co kochamłyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy
Szczęśliwa kuchniapomidorowej 1/2 litra bulionu 250 ml jasnego piwa przyprawy: pieprz, papryka mielona, chili, kmin rzymski, majeranek 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego do podania: kasza gryczana, ogórki kiszone W dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu
Mango Papajamiały razem prawie 1kg ) po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu 3 ząbki czosnku mleko Przygotowanie piersi: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami. Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło piersi ). Wkładamy mięso do lodówki, na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową
NiePieprz.plczosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski, zalewamy marynatą, przekładamy do lodówki na 3 godziny. Mięso, co jakiś czas obracamy. Do rękawa pieczeniowego przekładamy mięso wraz
R'n'G Kitchenkapusty kiszonej 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca ). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, często mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę
R'n'G Kitchennaprawdę przygotowuje się sam, gdyż nasz nakład to przygotowanie mięsa w marynacie i wsadzenie kurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :) Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej Składniki : 4 udka z kurczaka około 150-175 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki prpryki mielonej słodkiej 3/4 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 - 1,5 łyżeczki majeranku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinać), cukinia zielona, cukinia żółta, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony cukier. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy, sól, pieprz i chili. Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie, posypujemy bardzo drobno posiekanym lubczykiem i delikatnie go wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki
Moniki Smakołykizważenie i zapakowanie danej rzeczy. 7. WIĘCEJ WARZYW, MNIEJ MIĘSA Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady. Możesz też w ramach kompromisu stosować różne sztuczki - np. kotlety mielone rób pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną - będzie zdrowiej, ekonomiczniej
Powiedz dietom nieoleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka, posiekana 1 łyżka śmietany olej do smażenia Do miski wlewamy wodę, dodajemy jajko, cukier, sól i olej. Zagniatamy ciasto dosypując po trosze mąkę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Mięso mieszamy w misce z cebulą, śmietaną i solą oraz pieprzem. Ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonej wieprzowiny 200 g mielonej baraniny 200 g mielonej wołowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju 500 g mąki 2 szklanki ciepłej wody 50 g masła pieprz czosnek granulowany natka pietruszki sól'; document.write(" "); Krok 1 Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości
Kuchnia Bazyliiwołowiny mielonej • 1 duża cebula • 2 łyżki sosu Worcester • 2 łyżeczki musztardy z Dijon • 2 łyżki sosu chili • prażona cebulka • 4 plastry sera (najlepiej cheddar) • 4 bułki • pieprz, szczypta suszonego imbiru • sałata, pomidory, cebula • ketchup, majonez, musztarda Mięso przekładamy
Moje-pitraszeniegram - sól, pieprz, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, sos sojowy - olej Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w niewielkie paseczki lub kostkę, przekładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródwynos z tzw. kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych(...)się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki: 1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek
Codzienne GotowanieWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe ;) Bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał, tak zwał, ważne, ze jest pyszne ;) Składniki: kiełbasa - użyłam Kiełbasy Długiej Natura ZMNove , świeża czerwona papryka , cebula , szalotka , suszony rozmaryn , grubo mielony pieprz , olej do posmarowania szaszłyków, patyki do szaszłyków . Kiełbasę pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się
Mama GotujeNatura Smak John -kilka listków szpinaku Zmieliłam w maszynce do mięsa piersi z kurczaka, na dużych oczkach. Zostawiłam 3 kawałki- długie paski. Przełożyłam do szklanej miski i przyprawiłam składnikami sypkimi. Włożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, masę układałam warstwami w foremce. Najpierw cienka warstwa mielonego kurczaczka a na wierzch owinięte listkami szpinaku długie paski kurczaka
Z Kuchni Do Kuchniłyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty
My Culinary Artząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem. Do smaku: natka pietruszki jogurt naturalny prażone pestki dyni
ClauditteMissCookingprzez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy w drobną kostkę. Wątróbkę, mięso, czosnek i cebulę wkładamy razem do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy
Zapiski Młodej Żonyskładniki * 1 kg szynki wieprzowej * kminek mielony marynata * liście laurowe *sól * pieprz * 1 łyżeczka tymianku * 1 łyżka musztardy * 4-5 ząbków czosnku * olej Sposób wykonania Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą. Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić
Mix smakuszklanki miodu¼ szklanki brązowego cukru3 łyżki musztardy Dijon½ łyżeczki gałki muszkatołowej¼ łyżeczki mielonych goździków1/8 łyżeczki kardamonu¼ łyżeczki pieprzuPrzygotowanie: Piekarnik/grilla rozgrzewamy do 165 stopni. W średniej misce mieszamy wszystkie składniki i nacieramy nimi szynkę. Szynkę dajemy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 14 minut na każdy kilogram mięsa. Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Tę szynkę można również
naRuszcie