patelni „udusiłam” :) Moje gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe. Składniki: mała kapusta włoska, 1 mały brokuł, 1 duża biała cebula, 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2x125 g), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona, 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca
Moniki Smakołykikażdym większym sklepie) przyprawy do fileta : 1 łyżka papryki czerwonej mielonej ostrej k wędzonej, pieprz i sól do smaku 1 cukinia 1 papryką czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek dymki sól i pieprz do smaku 5 dag sera tartego do posypania olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę.Doprawiam . Na patelni
Gotowanie PatkiMielone można przygotować na wiele sposobów, ja ostatnio dodałam do nich pyszną wędzoną kiełbasę i były wspaniałe. SKŁADNIKI: 1/2 kg wieprzowego mielonego(u mnie z szynki) parka wędzonej kiełbasy 1 jajko sól,pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka roztartego majeranku 1 łyżeczka roztartego lubczyku 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso
Kuchnia Beatyjodowana 20-22 g/kg (do słoniny) -cukier 2 g/kg -pieprz czarny mielony 2-3 g/kg -czosnek dobrej jakości według uznania ja dałem 5 g/kg -woda 100 ml do zmielonej wołowiny -woda 100 ml dodana przed samym napełnianiem w osłonki -osłonki białkowe 55 -sznurek wędzaniczy WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w większe kawałki około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.porcji) Składniki na biryani: 3 szklanki ugotowanego ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/3 łyżeczki mielonego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki
karmelowyMięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Pieczarki myję, kroję drobno a następnie na tym samym oleju smażę na rumiano z dodatkiem soli i pieprzu. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam
Gotowanie Patkiząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka papryka Składniki są na oko ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek i odwrotnie. Ziemniaki najlepiej wziąć małe. Można je również wrzucić do pieczenia ze skórką, jeśli się nadają. Mięso należy umyć i osączyć z wody, ewentualnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem
Ze smakiem bez glutenuPrzygotuj składniki: 1 kg podudzi z kurczaka, suszone pomidory, sól, pieprz mielony, czerwoną paprykę, chili, czosnek suszony, cebulę suszoną, cukier trzcinowy, imbir, olej. Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj suszone pomidory, olej i wszystkie przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pałki. Mięso odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kurczaka przełóż
blog.moje-pasje.infoMARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego, szczypta soli, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego w dłoniach, WYKONANIE: polędwiczkę kroimy na cienie plastry, następnie jeszcze na pół, marynujemy około 1 godziny, tak pokrojone mięso smażymy na łyżce masła, do zrumienienia (około 10 min), polędwiczkę
Kuchnia BeatySkładniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200 g śmietany 18% Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony
Moje-pitraszeniełyżeczki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Łopatkę zmielić,dodać sól,sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach by uwolnić jak najwięcej aromatu i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę,wsypać żelatynę,wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić
Kolorowa kuchnia Elkistartego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano pieprz do smaku Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka z zamknięciem (np. TEGO z Ikei) i ubijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania konsystencji piasku/bułki tartej. (Możecie to zrobić też w inny sposób
Cooking Monstercebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy
Moje Kuchenne Rewelacjeschabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy
Moje Kuchenne Rewelacje