przyprawy: sól, papryka ostra mielona, przyprawa do szaszłyka, suszone oregano i pietruszka (ilość według uznania) (użyłam przypraw Skworcu ) * 6 patyczków do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki
Zrób to smaczniełyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól do smaku chilli do smaku ( do doprawienia boczku , ilość taka , jaką lubicie ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boczek siekamy na małe kawałki , mieszamy z chilli i odrobiną cukru trzcinowego . Udka rozcinamy od spodu i z wierzchu , jak na zdjęciu . Łatwiej jeść i mięso lepiej nasiąknie aromatami . Tak spreparowane mięso pokrywamy
Ogrodnik w podróżymięsa. Na moim blogu znajdziecie już przepis na paprykę faszerowaną pastą twarogową , którą proponowałam na zimno na kolację. A także przepis na paprykę faszerowaną kuskusem - tym razem na ciepło na obiad. Dzisiaj z kolei w końcu wersja dla mięsożerców 😀 Papryka faszerowana indykiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania papryki będziesz potrzebować: 4 kolorowe papryki, szklankę ryżu, 400g mielonej piersi(...)olej, dodaj cebulę, indyka i przesmaż. 5. Dodaj na patelnię pomidory z puszki i przyprawy. 6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 7. Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z przygotowanym mięsem i tak przygotowanym farszem napełnij papryki. 8. Faszerowane papryki piecz w piekarniku 20 minut
Z notatnika dietetykadużą wysoką patelnię z grubym dnem lub rondel – oba z pokrywką. Rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej ryżowy na średnim ogniu i wrzucamy pokrojone czerwone cebule, szalotki, czosnek, rozmaryn, mielony cynamon i liście laurowe. Solimy wszystko, dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień do bardzo niskiego i szklimy cebule przez około 25-35 minut, pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając dokładnie(...)równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim serem kozim. Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką porcję, jaką zdążymy zjeść w tydzień (a czasami i szybciej). Nie ma powodu żebyście Wy mieli tego nie robić – gorącą i świeżo naszykowaną konfiturą wypełniamy
Karo in the KitchenPasztet z cukinii w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku mięsa. Taki pasztet z warzyw to super pomysł na pyszne danie na kolację. Pasztet z cukinii jest
Kulinarne PrzebojeOstatnio wymyślam przepisy na dania bezmięsne wege. Czy przeszłam na wege? Ależ nie! Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki
Ana Mari's worldOstatnio wymyślam przepisy na dania bezmięsne wege. Czy przeszłam na wege? Ależ nie! Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki
Ana Mari's worldSałatka idealna na uroczystości czy rodzinne imprezy. Ciekawa w smaku i w wyglądzie a dodatkowo bardzo zdrowa :) Polecam przede wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji
Tagebuch po polskuSkładniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać
Moja Galeria SmakuOstatnio byliśmy u mojego przyjaciela Mateusza i jego żony Agnieszki. Wyprowadzili się z Warszawy i zamieszkali na wsi. Muszę przyznać, że niegłupi mieli pomysł. Jeździmy czasem
Marder&Marder ManufactureM. przyniósł kolejny koszyk grzybów. Chyba to już ostatni w tym roku. Miałam ochotę na tartę , ale jednak padło na staropolskie kotlety mielone grzybowe
Pełny talerzmięso... Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie. Kotlet musi być wyrazisty, ale też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia indywidualna i warto dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej. Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. Proporcje na 8 sztuk. Składniki na kotlety: 40 dag mielonej wołowiny(...)mielonej wieprzowiny 100 ml rosołu (ewentualnie wody) nieduża cebula posiekana bardzo drobno sól i pieprz 2 żółtka łyżka musztardy stołowej płaska łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej) olej do formowania i smażenia Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy kilka minut, aż masa będzie lśniąca i w miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona
Poezja Smaków - blog kulinarnyczęści. Łopatkę mielimy i smażymy na rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem. Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem(...)wyjątkowego smaku. Intensywny posmak potrawie nadaje mieszanka ziół w różnych proporcjach tj. kolendry, kminku, majeranku, czosnku, kminu rzymskiego, kozieradki, czarnuszki, tymianku, ziela angielskiego, papryki słodkiej, chili i pieprzu mielonego. Przyprawa sprawia, że gołąbkowa zapiekanka smakuje wyśmienicie. Polecam. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetątłuszczu. Tylko mięso kaczki, wątróbka kacza oraz tłuszcz z kaczki. Do przygotowania pasztetu „wyciśniemy z kaczek wszystko”, nic się nie zmarnuje. 3 kaczki – około 5,5 kg, 1,5 łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo mielona gałka muszkatołowa, świeżo mielone(...)zalać sosem z pieczenia – nie marnujmy tego sosu, zużyjmy tylko tyle ile potrzeba do namoczenia bułek. Na wytopionym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Wyjąć ugotowane skrzydełka i szyjki. Obrać z nich mięso. Kaczki obrać z mięsa. Kości nie wyrzucać. Dodać do wywaru, w którym gotowaliśmy szyjki i skrzydełka. Dolać trochę wody, tak aby kości były przykryte i gotować na wolnym ogniu około
królestwo garówpietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy(...)strony. Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy
OstryKęs