mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1011/1557)

KARKÓWKA W SOSIE Z CYNAMONEM, GOŹDZIKAMI I MIODEM 155

laurowe, pieprz cayenne, sól i pieprz (świeżo mielone), łyżeczka majeranku, 2 większe ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + o drobina wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso. Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka

JejKuchnia
Rolady z karkówki w sosie musztardowym 11495

Rolady z karkówki w sosie musztardowym to znakomita propozycja na świąteczny obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, wypełnione aromatycznym farszem, uduszone w lekkim sosie musztardowym. Przepis na rolady jest bardzo prosty i myślę, że większości z Was znany i lubiany. A jeśli nie, to polecam. Takie rolady dobre są również pod tym względem, że można je przygotować wcześniej(...)gram ) - po pół łyżeczki czosnku mielonego, papryki mielonej, kminku i majeranku - sól, pieprz do smaku - olej - 1 łyżeczka mąki pszennej   Wykonanie Karkówkę kroję na płaty o grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam tłuczkiem na cienkie i duże plastry. Boczek kroję w cienkie plasterki, ogórki w słupki, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję na całej powierzchni musztardą

Kuchnia z widokiem na ogród
Czy kurczak na obiad może się znudzić? 944

Kurczak w sosie cheddar to takie danie, które sprawia, że kurczaka mogę jeść codziennie. Neutralne w smaku mięso kurczaka w połączeniu z ostrym serem cheddar stanowi pyszne danie mięsne na obiad . Przyrządzenie kurczaka i sosu zajmuje zaledwie godzinę. Jest więc to szybki i stosunkowo tani obiad . Kurczak w sosie cheddar świetnie smakuje z ryżem wymieszanym z warzywami. Specjalnie wybrałam delikatne(...)łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 150 g sera cheddar 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki, 36% 10 listków bazylii 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Mięso kurczaka podziel na porcje. Wykorzystałam uda i filety

codojedzenia
Szynka duszona z zielonym groszkiem 143

postaci , nie ma obaw o to że mięso wyjdzie twarde ,czy gumowate . Duszenie powoduje ,że szynka jest delikatna i krucha . Do tego zielony groszek i niebo w gębie Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 szklanki bulionu ( można zrobić z kostki(...)gałką muszkatołową . Zawartość patelni przelewamy razem z tłuszczem do garnka z wieprzowiną . Doprawiamy solą do smaku . Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu , aż mięso będzie miękkie . W razie potrzeby można dolać więcej bulionu , gdyby zbytnio odparował . Następnie dokładamy zamrożony groszek, śmietanę , delikatnie mieszamy i gotujemy około 5 minut pod przykryciem . Na koniec sos zagęszczamy mąką

Ogrodnik w podróży
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 199

mięs, czy drobiu) - czosnek 2-3 ząbki - majeranek - papryka czerwona mielona - odrobina oleju Wykonanie. Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami,  natarłam zmiażdżonym czosnkiem i reszta przypraw. Odstawiłam w chłodne miejsce na dwie godziny. Po tym czasie podłużne naczynie żaroodporne wysmarowałam przy pomocy pędzelka olejem. Do naczynia włożyłam mięso, skórką do góry. Przykryłam pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik

Kuchnia z widokiem na ogród
Butter chicken 110

mojej porcji z ograniczoną ilością węglowodanów, zblanszować kalafior. Korzystałam z przepisu znajdującego się na stronie Kwestia Smaku , nieznacznie modyfikując. Polecam serdecznie :) Składniki: Marynata: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z ud kurczaka 1 łyżka startego świeżego imbiru (około 2 cm) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka przyprawy garam masala 2 łyżki soku z cytryny/octu(...)łyżeczki mielonego chili  szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca 400 g pomidorów (świeże/z puszki/passaty pomidorowej) 1/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% procent 40 g masła Do podania: ugotowany ryż (druga porcja zamiast ryżu to ugotowany kalafior) chlebki naan jogurt lub kwaśna śmietana świeża kolendra Przygotowanie: Mięso z kurczaka oczyścić

Kocham..lubię..gotuję..
Sałatka z sosem tzatziki 76

wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym świątecznym lub imprezowym stole, a jeżeli zapakujemy ją w pudełko to będziemy mieli smaczne drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki z sosem tzatziki: Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Ogórka szklarniowego umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać

Danka Pichci
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 187

słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.    Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Stopień trudności: łatwe Składniki: Kulki wołowe 500 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/2 cebuli posiekanej(...)imbiru 400 ml mleczka kokosowego 3 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka hot madras curry 1 łyżeczka garam masala sól i pieprz do smaku Rama Smaż jak szef kuchni Przygotowanie: Do mięsa dodaj jajko, chili, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, cukier, sezam, bazylię, przyprawy i cebulę zeszkloną na  Rama Smaż jak szef kuchni , połącz składniki, uformuj kulki wielkości

SzczyptaSmaQ
Karkówka i piwo. 241

cebule mielona słodka papryka sól, pieprz świeży tymianek olej do smażenia wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, osuszamy i doprawiamy papryką i solą z każdej strony. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie karkówkę obsmażamy na małej ilości oleju, na dużym ogniu z obu stron na rumiano. Dokładamy pokrojoną w piórka cebule i podsmażamy razem około 5 minut. Mięso

Przysmaki Karolki
Farinia przyprawa brazylijska. Kuchnia w Brazylii 147

Grubo mielona mąka , którą uzyskuje się z suszonych korzeni manioku, popularna przede wszystkim w Brazylii, gotowana zazwyczaj na wodzie nazywa się farina . Można ją również smażyć na maśle, oleju, albo boczku i wtedy staje się znakomitą przyprawą do potraw. Główną cechą tej mąki jest jej wysoką absorpcja wody. Mąka ta jest w stanie wchłonąć tyle wody, że półtora raza(...)holenderska. To przede wszystkim solidne posiłki i popularne grillowanie, mięso na śniadanie, obiad i kolacje. Wykorzystywane w kuchni brazylijskiej mango, kokosy, kakaowce, trzcina cukrowa czyni ją bardzo wyjątkową i niepowtarzalną, a samo zestawienie tych smaków daje w pewien sposób pogląd na to, co sobą reprezentuje. Ilekroć będziemy mieli okazję spróbować dań tej niecodziennej kuchni, jak najbardziej warto skosztować jej dobrodziejstw

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 376

Początek był taki : kupiłam wolnowar ( nie, nie - wymieniłam punkty payback na wolnowar). W lodówce leżał kurak, podobno biegający po podwórku. Szukałam prostego przepisu, który potwierdzi, że

Stare Gary
Karczek koczownika 147

łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej 1,5 cm . Takie żeby było czuć mięso , przy gryzieniu Mięso lekko solimy , posypujemy papryką słodką i ostrą , odstawiamy na godzinkę

Ogrodnik w podróży
Gulasz z kurczakiem i pieczarkami 133

Gulasz to danie, którego ojczyzną są Węgry. To także bardzo popularna i lubiana potrawa w naszym kraju. Gulasz z kurczakiem i pieczarkami to danie szybkie i bardzo dobre. Mięso jest soczyste, a warzywa aromatyczne. Oto przepis na pyszny i łatwy gulasz z kurczakiem i pieczarkami. Składniki 500 g pieczarek 300 g piersi z kurczaka 2 pomidory 1 duża cebula(...)sól świeżo mielony czarny pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy

My Chcemy Jeść
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 171

dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska(...)łyżka mąki pszennej Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Pierś z gęsi  rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym Przygotowałam marynatę: Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam

Wanilia i Kardamon
Pęczakotto z mięsem mielonym i kurkami 115

pęczakiem, którego smak poznałam dopiero rok temu (w rodzinnym domu się go nie gotowało). To była miłość od pierwszego kęsa ;) W piątek było wydanie wegetariańskie, dziś przygotowałam wersję z mięsem, do odgrzewania na tygodniu po powrocie z pracy. Ponieważ dziś w kuchni dużo się dzieje, nie mogłam sobie pozwolić na stanie przy pęczaku i dolewanie bulionu. Gdy pęczak się gotował(...)żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi i rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Łodygi selera obrać i pokroić na kawałki. Z papryczki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na kawałki. Mięso zmielić z chili, selerem, papryką

Weekendy w domu i ogrodzie