mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1005/1524)

Gulasz mięsny z cukinią 100

wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę na pół talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku

R'n'G Kitchen
Gulasz z indyka i salsiccia – obiad na niedzielę 278

Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu, dzisiaj jedliśmy go z ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej ryż(...)cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem. Gulasz z indyka 4 – 6 porcji Składniki: 400 g fileta z piersi indyka 300 g surowej salsiccia 3 duże cebule

codojedzenia
GULASZ PO GRUZIŃSKU 158

To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste

Słodko-Słony Świat Ilony
Filety z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami w szynce dojrzewającej 163

gałązka pomidorów koktajlowych sól pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyścić z błonek i nakroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.  Wnętrze każdej piersi posmarować pesto , ułożyć na nim suszone pomidory i zamknąć dociskając.  Oprószyć każdą pierś pieprzem i odrobiną soli, zawinąć w plastry szynki parmeńskiej.  Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego

Kulinarne Inspiracje
Kurczak Saltimbocca 184

Nazwa potrawy pochodzi od włoskiego "salt in bocca", co dosłownie oznacza "skacz do ust". Nazywa się tak prawdopodobnie dlatego, że to klasyczne połączenie mięsa, szynki i aromatycznej szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz mu się nie oprze. W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo  klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana(...)piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać mięso tej samej grubości. Doprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 229

słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut(...)Cytryna Ostra papryka   Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg

Kolizje Smaków
Bitki schabowe zapiekane z ananasem 207

wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Tradycyjne kotlety schabowe z ananasem są dość popularne, dlatego ruszyłam na poszukiwanie nowej inspiracji. Bardzo ciekawy pomysł, na bitki schabowe z ananasem, znalazłam na blogu Mia cucina . Trochę go zmieniłam dając produkty, które akurat miałam.   Składniki: - 6 kotletów ze schabu - 1 puszka ananasów w plastrach - 6 łyżek białego(...)słodkiego wermutu - 2 łyżeczki białego octu winnego - natka pietruszki - świeży rozmaryn - sól - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy - masło - mąka   Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze bitki i smażymy na rumiano, po 4 minuty z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy

mojewypiekiinietylko
szybkowar-rolada z boczku wieprzowego... 172

Składniki: boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi 147

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1

chleba naszego
KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY 320

Obiecałam przepis – no i jest! Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować. Jeśli tak

Ostra na Słodko
Indyk w roli głównej 74

warsztaty kulinarne przeprowadzone w ramach programu „Indyk z Europy, pod skrzydłami jakości”. Ucieszyłam się, bo o ile mięsa jemy niewiele, to tak się składa, że jak już jemy to chyba najczęściej właśnie indyka. Doceniam jego wartości odżywcze (mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12,Potasu K, Fosforu P, Cynku(...)też źródłem białka), niską zawartość tłuszczów nasyconych, delikatny smak (co przy gotowaniu dla dzieci ma bardzo duże znaczenie) oraz szybkość obróbki. Z mielonego indyka robię ulubione klopsiki Emilki, z udźca drugie ulubione danie- kotleciki w panierce, albo piekę w marynacie z sosu sojowego, oliwy, czosnku, miodu i octu balsamicznego, a na szyjkach i skrzydełkach robię wywary do zup. Zawsze

Cooking for Emily
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 350

Polędwiczki wieprzowe nie są tanie ale są pyszne i warto by chociaż „od święta” pojawiły się na naszych talerzach w przerwie boczku, łopatki, karkówki itp. Ich mięso jest szlachetne, delikatne, miękkie i soczyste oraz bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Tutaj przepis na najprostszą wersję, czyli bez żadnego rozbijania, jedynie lekko dociśnięte dłonią, posypane solą i pieprzem(...)sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Polędwiczki opłukać w zimnej, bieżącej wodzie. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek. Polędwiczki pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Tak przygotowane plastry rozłożyć na desce lub blacie kuchennym i docisnąć je delikatnie dłonią. Polędwiczki wieprzowe mają delikatne mięso więc nie wymagają rozbijania tłuczkiem. Kotlety posypać

Ola la LCHF
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 188

PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki.  Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko  delikatnie  ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty

Słodko-Słony Świat Ilony
Ogórki na ciepło a la szparagi 57

banalny przepis. Ogórki na ciepło a la szparagi. Dla niektórych będzie to zaskakująca propozycja, ale moim zdaniem ciekawa. Gotowane ogórki mogą stać się lekką przekąską albo dodatkiem do mięsa czy rybki na obiad. Zima dłuży mi się niemiłosiernie. Nie przepadam za chłodnymi miesiącami i już od stycznia zaczynam wyczekiwać pierwszych oznak wiosny. Najbardziej czekam na szparagi . Dobrze wiem, że jeszcze(...)mieszając dokładnie jogurt naturalny z masłem orzechowym i mielonymi orzechami. Doprawić szczyptą soli. Jeśli wybierzecie bułkę tartą, to podsmażcie ją na patelni w czasie gotowania ogórków. Ogórki wyjąć łyżką cedzakową z wody, odsączyć i przełożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa albo z sosem jako przekąska. 1 porcja

Dietolog
Ogórki na ciepło a la szparagi 99

banalny przepis. Ogórki na ciepło a la szparagi. Dla niektórych będzie to zaskakująca propozycja, ale moim zdaniem ciekawa. Gotowane ogórki mogą stać się lekką przekąską albo dodatkiem do mięsa czy rybki na obiad. Zima dłuży mi się niemiłosiernie. Nie przepadam za chłodnymi miesiącami i już od stycznia zaczynam wyczekiwać pierwszych oznak wiosny. Najbardziej czekam na szparagi . Dobrze wiem, że jeszcze(...)mieszając dokładnie jogurt naturalny z masłem orzechowym i mielonymi orzechami. Doprawić szczyptą soli. Jeśli wybierzecie bułkę tartą, to podsmażcie ją na patelni w czasie gotowania ogórków. Ogórki wyjąć łyżką cedzakową z wody, odsączyć i przełożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa albo z sosem jako przekąska. 1 porcja

Dietolog