mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1004/1524)

Polędwiczki duszone w mleku 84

mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia. Gdy się mleko

Moja Delicja
Siekane kotleciki z kurczaka. 93

ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Paprykę i marchewkę wrzucamy do miski z mięsem. Dodajemy jogurt, jajka, mąkę i przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i łyżką nakładamy na niego kotleciki wielkości standardowego "mielonego". Kotleciki pieczemy 30 min w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. W połowie pieczenia obracamy

Magia jedzenia.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 93

przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania rozmaryn suszony według

Izabelawkuchni
Mąka kokosowa 67

jako zagęstnik, szczególnie to zup w azjatyckim stylu. Doskonale się sprawdza jako panierka do mięs. Niestety uzyskanie mąki kokosowej domowymi sposobami nie jest takie proste. Pamiętajmy, że mąka ta powstaje jako produkt uboczny produkcji mleka kokosowego i oleju kokosowego. Pozostały produkt, czyli suche wióry, jest mielony i tak powstaje mąka kokosowa. Zastępowanie mąki kokosowej mielonymi wiórkami nie przyniesie

SmartBake.pl
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka 77

jabłka Soczysta i bardzo smaczna surówka, która świetnie pasuje zarówno do ryby, mięsa jak i do frytek.     Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 suszone pomidory w oliwie 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz mielony       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce

Blog z Apetytem
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 347

ząbków czosnku 2 łyżki papryki słodkiej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1 łyżka majeranku 10 ml oliwy z oliwek 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szklanka wody Golonki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ewentualnie opalić nad ogniem jeśli mają włoski. Mięso lekko ponacinać nożem a następnie przygotować mieszankę przypraw: soli, pieprzu, papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku

Ola la LCHF
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 184

przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie

Niedzielny kucharz
Duszona kapusta z kiełbasą 189

kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem. Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej

Słodkie okruszki
Pikantna zupa curry z warzywami 161

warzywami czy kurczakiem (wystarczy dodać mleko kokosowe i pomidory), jako marynaty do mięsa, warzyw, dań na grilla, oraz dodatek do zup czy innych dań. Wykorzystasz je wszędzie tam gdzie potrzebujesz dodatku pysznych przypraw (pst….. wiem że niektórzy używają pasty nawet do kotletów mielonych). W słoiczkach znajdziesz takie smaki jak Mild Curry, Tikka Masala, Hot Curry

nietylkopasta.pl
Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi 124

kurczaka 110 g sera halloumi * 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki mielonych otrąb 1 jajko M ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi

Wędrówki po kuchni
NAJEPSZE SURÓWKI DO OBIADU - 7 wypróbowanych przepisów na pyszne surówki obiadowe 820

kapusty doprawić do smaku cukrem, chrzanem i  ewentualnie solą oraz  mielonym pieprzem. 5.SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ . Surówka z białej kapusty ze śmietaną. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla. Do surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki. Składniki

Moja Książka Kucharska
"świni chrzeptnik" czyli po kaszubsku kotlet schabowy z kosteczką... 117

Składniki: schab wieprzowy z kosteczką 4 porcje,, jajka 2 sztuki, pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, smalec 1/2 kostki "świni chrzeptnik" - po kaszubsku kotlet wieprzowy = kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową, pieprzem kotlety włożyć do jajek, dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 113

trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą i w oryginalny sposób zapanierować kotlety. Rzeczywiście panierka z bułki bywa przyciężkawa, szczególnie jeśli wcześniej mięso zostało obtoczone w bułce a potem w jajku. Poza wszystkim nie jest

Niedzielny kucharz
Surówka z rzodkiewki 129

śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki do obiadu: surówk ę z cykorii oraz surówkę z pora . Surówkę podałam do kotletów mielonych z pieczarkami oraz puree z ziemniaków. No pycha, mówię Wam! Dziś u mnie surówka

Zasmakuj Kuchni
Kurczak curry z ananasem 108

startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek  dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie

W kuchni bez szafek
KURCZAK PO PRUSKU 176

łyżeczki ostrej czerwonej papryki 250 ml.bulionu 1 niewielka łyżka łagodnejj musztardy szczypta mielonej kolendry sól pieprz Do dekoracji : ******************** 4 liście sałaty 4 plasterki cytryny szczypta curry *************************************** 1 . Kurczaka podzielić na 4 części . 2 .Na patelni rozgrzać masło i obsmažyć z każdej strony mięso na rumino.Przełożyć do rondla. 3 . Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce , czosnek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 109

średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 czubate łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu gałka muszkatołowa sól imbir sproszkowany 2 ząbki czosnku 150 ml słodkiej śmietany

R'n'G Kitchen
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 148

woku rozgrzać tłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka wrzucić mięso i smażyć mieszając aż straci kolor surowizny.Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe

Kuchnia Pokoleń
Przykładowy jadłospis - 1700 kcal 518

Obiad INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 100 G mielonej piersi z indyka - 50 g brązowego ryżu - 200 g kalafiora - 100 marchewki - 10 łyżek zielonego groszku - bazylia, oregano, sól, pieprz – do smaku - natka pietruszki - łyżka oleju Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z indyka. Dodajemy warzywa. Przyprawiamy i całość dusimy. Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu Kcal

Health-Fit-Life
Pierś z indyka pieczona w rękawie. 500

łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pierś z indyka oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do rękawa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny, jeśli

Moje-pitraszenie
Pieczone ziemniaki z boczkiem 236

dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera żółtego Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić

https:KKuchniaMniam
Chińskie "Miseczki Buddy" 148

dniach się to zmieni, bo ulegną zmianie także godziny pracy Dominika i będziemy mieli wspólnie więcej czasu. :) A wracając do przepisu - prosty, szybki i mega smaczny! Jego prostota i wyjątkowy smak to przepis na kulinarny sukces. Polecam! Kurczak: 300 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz

Cooking Monster
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 123

roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego mięsa.  Składniki na 20 kotelcików:  250 g ciecierzycy, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 5 dużych liści szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 103

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową. Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem 193

wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni

Wanilia i Kardamon
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 161

żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki 135

długiego 200g 2 worki kaszy jęczmiennej 200g sół, pieprz, przyprawa do mielonego  oliwa  bulion 1l maga  źródło: http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/goabki-pieczone.html Kapustę sparzyć , ja pojedynczo liście wkładałam, db wcześniej schodziły . Od razu blanszowałam w zimnej wodzie . Ugotować ryż i kasze. Przesypać do miski.  Mięso zmielić , podsmażyć cebulę, dodać mięso, doprawić przyprawą  i usmażyć.  Podsmażyć

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pasztet drobiowy 197

blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę

Darcia w kuchni
Zapiekana wołowina 154

SKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę

ClauditteMissCooking
Polędwica wołowa z sosem pieprzowym 284

Cebula Sos 500 ml bulionu ( wołowego ) Od ½ do 1 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego ( według uznania ) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka maggi 50 ml śmietany słodkiej 18% 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Steki przyprawiamy pieprzem i wmasowujemy ( polędwicy nie rozklepujemy tłuczkiem, wystarczy formowanie ręką, mięso jest bardzo delikatne ). Pozostawiamy na chwile do zamarynowania. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz

Smaki Ewy
Wstążki z sosem serowo-orzechowym 158

łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju

Wanilia i Kardamon
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 167

zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.  Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia

W SMAK
Tadżin-marokański gulasz korzenny 152

szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny

Bea(u)ty kitchen
Polędwiczki duszone w mleku 189

mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba   Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia. Gdy się

Moja Delicja
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 307

szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w opałach
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 148

obcy, w końcu  osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości.   SKŁADNIKI:  - 1/2 kg piersi drobiowych  - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe  -1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Basia w kuchni
Kurczak tandoori 237

Chicken tandoori Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem. Składniki. 2 udka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody

Kulinarny karnet Christophera
Schab z suszonymi pomidorami 66

pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje, że schab zrobi się miękki i delikatny, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – karkówka duszona – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka(...)wołowego – ok 1,2 l wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu dopraw solą i pieprzem, na następnie rozbij tłuczkiem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i smaż mięso z obu stron aż się lekko zezłoci. W tym czasie pokrój cebulę

nietylkopasta.pl
Gulasz drobiowy z grzybami 118

piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam lub inna wersja: nie namaczam grzybów a mielę w młynku na proszek 120 g boczku wędzonego pokrojonego(...)smażę posiekaną cebulę. Gdy jest szklista i rumiana dodaję ją do boczku. Umyte piersi kroję na nieduże kawałki kostki i podsmażam na suchej patelni. Gdy soki się zamkną, przekładam mięso do garnka z boczkiem i cebulą. Na patelni przesmażam pieczarki posiekane wraz z namoczonymi grzybami i borowikami ze słoika. Dodaję posiekaną paprykę i na końcu również wszystko wrzucam do garnka

Zasmakuj Kuchni
Pieczony schab środkowy 121

voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha :D Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki(...)termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie wstawiłam mięso

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 178

sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody. Powinno jej być tyle, żeby kapusta ugotowała się, a nie przypaliła. Pod przykryciem i na niewielkim ugotować do miękkości. Wystudzić, wyjąć liście i pod dokładnym odciśnięciu z wody, zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić(...)pełnoziarnistej (użyłam typu 1850) dodatkowa mąka do podsypywania podczas rozwałkowywania 250 g masła w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 50 g świeżych drożdży ok. 250-300 ml  kwaśnej śmietany dodatkowo: jajko lub mleko do posmarowania ciasta ziarenka do obsypania: kminek, czarnuszka, gruba sól itp. Drożdże rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 244

kminek mielony majeranek Wykonanie: Udko zalałam około dwoma litrami wody (pewnie było nawet troszkę więcej, ale zapomniałam odmierzyć zanim wlałam do garnka), zagotowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Groch opłukałam i dodałam do rondla (nigdy nie namaczam grochu, a i tak ładnie się rozgotowuje). Kiedy  mięsko zaczęło odchodzić od kości, wyjęłam je, kości wyrzuciłam, a mięso ponownie(...)olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw

Kuchenne zapiski Edyty
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 132

mięsa dodałam pieprz cayenne marki: Edmir-pol, bardzo intensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy czyli taki jak lubię. Były trudności z zjedzeniem go, więc rozbiłam na czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje):0,5 kg mielonej wołowiny(...)dodatkowe:4 oscypki1 kiszony ogórek1 czerwona cebula1 pomidor4 razowe bułkikilka pomidorków koktajlowych4 plastry wędzonego boczku2 garści świeżego szpinakudżem z żurawiny ze słoiczka Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny

Bon Appetit Małgorzaty
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 145

stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki(...)doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę

Wiem co jem