zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki. Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej(...)tymianku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka oregano łyżeczka cząbru łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zupy gulaszowej z cukinią: Łopatkę umyć, pokroić i włożyć do garnka z litrem gotującej się wody. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, gotować pod przykryciem około 60 minut. Gdy mięso zacznie się gotować
Kuchcik gotujepieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, 1-2 łyżki oleju. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki i obgotuj w posolonym wrzątku. Po ok. 10 minutach gotowania wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw, aby przestygły. Karkówkę oczyść z ewentualnych pozostałości krwi i błon, a następnie ją umyj i osusz. Ostrym nożem pokruj ją w dość dużą kostkę. Mięso przełóż do miski
blog.moje-pasje.infoWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania schabu będzie potrzebowali: około 1,5 kg schabu około 80 g żurawiny przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)mielonego ziela angielskiego 1 1/2 łyżeczki soli około 4 łyżek oleju rękaw do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Schab z żurawiną Przygotowanie: Schab dokładnie myję i osuszam, następnie schab przebijam na środku nożem, robiąc otwór przez całą długość schabu. Nacięcie możemy poszerzyć za pomocą noża, kilka razy nim obracając gdy jest w mięsie
Uwaga Babcia Gotujerodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena a jeszcze inni boją się eksperymentować i poznawać nowe smaki A szkoda, bo królik przoduje wśród mięs pod względem wartości odżywczych. Jest bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy, zawiera tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Składniki(...)kłodawska pieprz czarny mielony 250 ml wody świeże zioła (tymianek, pietruszka, lubczyk itp.) Królika dokładnie umyć w zimnej wodzie. Jeśli macie z własnego źródła tak jak mój to polecam dodatkowo wymoczyć go przez godzinę w osolonej wodzie by nie było go „czuć wiatrem” Sklepowego wystarczy tylko umyć. Umyte i wymoczone mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Królika podzielić
Ola la LCHFaromatyczna, koniecznie polecam ją wypróbować! Duszona czerwona kapusta Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 większa cebula 2 jabłka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 czubata łyżka brązowego cukru 3 łyżki octu z czerwonego wina masło sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie: Piekarnik nagrzać(...)dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon), cukier i dokładnie wymieszać. Polać octem z czerwonego wina, na wierzchu ułożyć kilka płatków masła. Przykryć (pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne Gotowaniesmakową. Skrzydełka tak przygotowane są soczyste i mięciutkie, a mięso nie wymaga wcześniejszego natarcia przyprawami. Składniki: 1 kg skrzydełek (około 8 sztuk) sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka oregano 2 czubate łyżeczki mielonych, suszonych pomidorów (polecam Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki curry(...)curry, czosnek oraz wlewamy kilka łyżek wody. Całość mieszamy i dokładamy skrzydełka. Potrawę przykrywamy i dusimy 40 minut. Po 20 minutach skrzydełka przewracamy na drugą stronę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Gotowe
Smak mojego domukuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy(...)strony, a następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie dodajemy pomidory w puszce, plasterki cytryny i całość zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, szafran, kumin mielony, kurkumę oraz sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i blokujemy ją za pomocy blokady po obu stronach garnka Happycall. Dusimy przez około
Kuchnia MagdaLenykuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy(...)strony, a następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie dodajemy pomidory w puszce, plasterki cytryny i całość zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, szafran, kumin mielony, kurkumę oraz sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i blokujemy ją za pomocy blokady po obu stronach garnka Happycall. Dusimy przez około
Kuchnia MagdaLenymięsa lekka jak chmurka ziemniaczana pierzynka... Powiem Wam szczerze, że to jedno z najlepszych połączeń smakowych ostatniego czasu. Tą zapiekanką zajadały się moje dzieci a także ja i Małżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g mielonej wieprzowiny szczypta płatków chili(...)mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka
Dzieje kuchennej Wiewiórypodejście do tej brytfanny, ale już mam pomysły na kolejne wykorzystanie jej w kuchni. A już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie(...)czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia i nakrawamy na grubość
bistro mamapreferencji) 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka mleka kokosowego 1 płaska łyżka cukru sok z limonki (cytryny) sól Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem
Rozpustne gotowaniekurczaka kroję w większą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Ser feta kroję w kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu dodaję szpinak, mięso i fetę. Mieszam i gotuję jeszcze kilka
Kuchnia z widokiem na ogródSandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry
Kulinarna Pokusawieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać to co kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy(...)pastę wykorzystując 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę drobno mielonego świeżego rozmarynu oraz po 2 łyżeczki soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Po natarciu udźca taką pastą warto odstawić go przed wyłożeniem na ruszt na około 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. Pozwoli to mięsu lepiej wchłonąć smaki. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka
naRuszciemięsem i kiełbaską. Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :) Składniki: Na 10 litrowych słoików: 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 2 kg papryki (czerwona i żółta) 1 kg cebuli 1kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 60ml octu 1/2 kg cukru 6 łyżek soli + odrobina do doprawienia 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego(...)pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut
Kuchnia w czekoladziejuż zapewne niektórzy zauważyli polędwica wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs. Tym razem proponuję Wam wypróbowanie połączonych trzech pysznych smaków w daniu o pełnej nazwie: Medaliony z polędwicy zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina(...)klarowanym. Obsmażone przekładamy do formy lub naczynia do zapiekania posypując świeżo mielonym pieprzem i układając na nich kawałki rozmarynu. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 15 minut w 200 oC. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i na 4-5 minut nakrywamy formę folią aluminiową aby mięso odpoczęło. Medaliony podajemy na karmelizowanej cebuli i polewamy dosyć ciepłym sosem
Mechanik w kuchni