powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich(...)kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera
Czerwień i błękitcytrynowa 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka płatków chili Przygotowanie skrzydełek kurczaka: Krok 1. Skrzydełka oczyścić i opłukać. Można podzielić na mniejsze części przecinając skrzydełka w stawach. trawę cytrynową lekko utłuc tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, rozdzielić na mniejsze części. Krok 2. Skrzydełka włożyć
Moja Książka Kucharskapoczątek won poszły przepisy zakładające mielenie czegokolwiek. Potem odrzuciłam przepisy zawierające 37 różnych przypraw, bo co za dużo to nie zdrowo. Na końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam(...)spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych Soczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy
ladykitchenoczywiście tylne (mają więcej mięsa, ale są też tłuściejsze). My preferujemy przednie. Samych malutkich z kolei też nie polecam, bo zostaje z nich niewiele, dosłownie tylko smak... Składniki: - 3 świeże (nie peklowane) przednie golonki (u mnie łącznie 2,4kg) - ok. 2 szklanek (0,5l) czerwonego wytrawnego wina (u mnie Chianti) - 1 duża cebula - świeżo mielony pieprz - czosnek (świeży i/lub(...)patelni obsmażamy na maśle klarowanym i oleju kokosowym (lub smalcu) golonki, z każdej strony po kilka minut. Następnie przekładamy golonki do żaroodpornego naczynia, zalewamy tłuszczem z patelni, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz czosnkiem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy ok.3/4 -1 szklanki wina. Ganek zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po ok.1-1,5h zmniejszamy temperaturę
Smaczne Zdrowewyjątkowo łatwy w utrzymaniu w czystości. Podsumowując, gotowanie gulaszu w tym garnku było przyjemnością. Jest estetyczny, solidnie wykonany i wart jest swojej ceny. Dzięki temu, że garnek jest hermetyczny mięso było kruche i mięciutkie wcześniej niż w tradycyjnym garnku. Nic nie przywierało, przez co mycie go zajęło dosłownie chwilę. Uważam, że będzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych(...)płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 3 łyżki oleju szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: kwaśna śmietana Przygotowanie: Kapustę kiszona odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Włożyć drobno pokrojony boczek i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez
Oryginalny smakwykorzystanie go do gulaszu. My, będąc ostatnio obiektem drwin w naszej ekipie, doczekał się znowu solidnej porcji świni. Drwiny oczywiście dotyczą nadwyżki soczewic, warzyw i kasz, z jednoczesnym niedoborem mięsa. Nie miałam nawet sumienia dziś, proponować mu kaszę do gulaszu… Jest więc gulasz wieprzowy z cydrem, upieczony na śmierć. Pyszny. Z ziemniakami i surówką z pora. Składniki(...)suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy papryką, tymiankiem, solą, pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Warzywa smażymy do zrumienienia, około 3 minut, następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Mięso smażymy na tej samej patelni
Kardamonovygarnku. Tak przygotowane żeberka są wręcz idealne – delikatne, soczyste, kruche, bardzo aromatyczne i pięknie odchodzą od kości. Wolnowar sprawia się do tego typu potraw znakomicie. Tym razem przyprawione mięso najpierw lekko podsmażyłam na złocisty kolor a następnie włożyłam do naczynia, ustawiając na „slow” i sama poszłam spać! Dzięki wolnowarowi nie muszę martwic się o temperaturę, mieszać, podlewać(...)masła klarowanego 100 g cebuli pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 150 ml wody lub bulionu Żeberka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości tak by w każdym były 2 kostki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Każdy kawałek mięsa natrzeć czosnkiem a następnie dokładnie posolić i posypać pieprzem
Ola la LCHFwszystko piecze się w piekarniku. Obok mięsa mogą piec się również zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i cały obiad będzie gotowy :) 1 kg karkówki 1 kg cebuli 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka majeranku W dużej misce(...)odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: cebula , marynata , przecier pomidorowy , wieprzowina
https:KKuchniaMniamhamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina(...)stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę
Kolizje Smakówdość rzadko bywa schab, czy to na obiad czy w formie wędliny. Ale niekiedy jest... Dziś jedna z wersji przygotowania tego rodzaju mięsa, tak by nie było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową wędlinkę, idealny dodatek do pieczywa. Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki(...)przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
Smaczne Zdroweznów danie z królika, mojego ulubionego mięsa, przez które raczej nie wrócę do wegetarianizmu. Jest tak wdzięczne do przygotowywania, że sposobów namnożyłam na tym blogu sporo (wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych(...)olejem (2-3 łyżki). Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do garnka i zalać do połowy wywarem warzywnym. Mięso gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić(...)przegryzienia się. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut. Całość pieczenia powinna trwać ok 1,5 godziny w dosyć niskiej temperaturze. Dzięki temu żeberka wychodzą mięciutkie ale jednocześnie soczyste. A dalsze podanie
Ze smakiem bez glutenubezpieczne podróżowanie za niewygórowaną cenę. Dzisiaj kolejka leśna używany jest wyłącznie w celach turystycznych. Zrazy baranie to wyjątkowe danie Będąc w Bieszczadach pomyślałem, że nie może zabraknąć baraniny, mięsa z którego słynie ten region. Historia wypasu owiec wiąże się z kulturą wołoską i sięga wieki wstecz. Dzisiaj choć jest to zajęcie nieco zapomniane, powoli wraca do łask. W tak pięknych(...)Zrazy Baranie Składniki: 500 g mielonej baraniny 1 jajko 1 czerstwa bułka jeden ziemniak 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej roślinny lub smalec do smażenia Dodatek: Do podania kasza z grzybami Sposób przygotowania: Krok 1: Bułkę namocz w wodzie lub mleku aż stanie się miękka. Krok 2: Mięso przełóż do miski, dodaj bułkę
kuron.com.pltarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Kompot jabłkowo - śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
Moja smaczna kuchnia