małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki
Smaki Na Talerzuszpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch
Moniki Smakołykirzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać mięso przez kilka minut, dzięki czemu będzie bardziej delikatne. Formować pulpeciki wielkości piłeczki do ping
olalacookingpieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sos: 300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć
Wanilia i Kardamonfiletu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki oleju 1 jajko sezam do posypania Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć solą i pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut
Kolorowa kuchnia Elkikuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie? Składniki: • ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego) • ¼ szklanki oliwy z oliwek • 2 duże ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru • ¼ łyżeczki soli • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przygotowania: 1. Do wysokiego kubka miksującego (lub zwykłego) włożyć ocet balsamiczny
W mojej kuchniwieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek
Państwo Wojtczuk gotująsztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowaniu, a smakuje wyśmienicie i myślę, że przypadnie do gustu nawet wielbicielom mięsa. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg marchwi, 200 gram kaszy kuskus, 1 puszki ciecierzycy, 100 gram rodzynek, 30 gram masła, 3 łyżek miodu, 4 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki suszonego tymianku, pęczka natki pietruszki
Wyprawy kulinarneząbki czosnku, kilka gałązek tymianku**, kilka gałązek rozmarynu**, pieprz świeżo mielony, sól, otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić w słupki/zapałki. Szynkę ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć
królestwo garówBuzka się cieszy:). 4 kotlety z karkówki 1 cebula sól pieprz papryka mielona tłuczony ziarnisty pieprz woda mąka smalec lub olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety z karkówki lekko rozbijamy.Nacieramy przyprawami i obtaczamy tłuczonym pieprzem.Zostawiamy na 1 godz.w lodówce.Potem obsmażamy na smalcu bo jak wiem mięso wieprzowe ,wtedy jest najsmaczniejsze a sos jak u babci,z obu stron na złoty kolor.Podlewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipostanowiłam dalej eksperymentować i zrobić kolejną wersję mielonych. Dzisiaj mielone.... po prostu inne Składniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka tarta do panierowania ½ szklanki ugotowanego ryżu sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni
Kuchnia u Krysimięsa wynosi tylko 110 kalorii. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu ani węglowodanów. Jest to doskonałe mięso dla osób dbających o swoją sylwetke. Moja propozycja przyrządzenia polędwiczek jest prosta, ale za to bardzo smaczna :) Składniki: dwie polędwiczki wieprzowe 1 łyżka masła 3 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około
kuchnia doskigarść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem
Wielopokoleniowowarzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól do smaku Wykonanie: Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Porcję rosołową oczyszczamy(...)całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Wyciągamy mięso i włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną fasolę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia. Dodajemy pieprz mielony. Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy boczek
Smak mojego domu