mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1006/1524)

Miodowy kurczak na butelce 339

łota chrupiąca skórka, słodkawy, miodowy posmak i soczyste mięso to znaki rozpoznawcze tego przepysznego kurczaka. Miodowy kurczak na butelce Składniki sprawiony kurczak o wadze około 1,5 kg 6-8 ząbków czosnku kostka masła 1/2 szklanki oleju 3 łyżki płynnego miodu 1/4 szklanki piwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki(...)masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę od piwa wypełnioną w 1/4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy kurczaka. Po około 15 minutach

Pyry na Gaz
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 388

gałązki tymianku papryka ostra mielona sól, pieprz vegeta Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową około 200g. Wykonanie: Pierś myję, ale nie osuszam. Następnie jeśli pierś w różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około 1-1,5 cm.) lub rozbijam delikatnie tłuczkiem. Dodaję przyprawy na mięso według uznania i odstawiam

Anielska Kuchnia Ani
Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste 207

ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej(...)Składniki na 3-4 kotlety: 3-4 plastry schabu ok 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia   Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju   *** W średniej

Blog z Apetytem
Młoda kapusta, smażona z karkówką 176

Młoda kapusta , smażona z karkówką Karkówka , to wspaniały , uniwersalny, kawałek mięsa wieprzowego . Doskonale smakuje i nada się praktycznie do każdej potrawy . Przepis jest łatwy do wykonania , bazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką(...)czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz do smaku 2 łyżki smalcu Karkówkę kroimy w dowolne kawałki , przekładamy do miski . Dodajemy do niej obraną i pokrojoną cebulę , wyciśnięty praską czosnek ,kminek , pieprz . Mieszamy , odstawiamy na noc , szczelnie zamkniętą do lodówki . Drugiego dnia szatkujemy młodą kapustę . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim mięso z cebulką ( całość z pojemnika

Ogrodnik w podróży
Harira 113

będę powracać. Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie, wołowina lub drób z dodatkiem mieszanki ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie z pojedynczymi gatunkami tych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw(...)łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej 2 szkl. wody i gotuj przez 25 minut. Zestaw z ognia, nie odcedzaj. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Do dużego garnka wlej

Delicious Place
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 214

poruszania się, swobodny dostęp do zagrody na otwartej przestrzeni oraz naturalnego światła. Ten szczególny sposób chowu gwarantuje wyjątkową jakość i smak mięsa. Kurczak Zagrodowy ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso jest kruche i pełne smaku, oraz nie zawiera antybiotyków. Zawsze kupuję kurczaki w całości, gdyż zwyczajnie się to bardziej opłaca. Dzielę je na porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę(...)mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie

karmelowy
Schab faszerowany śliwkami 224

mięso nadziane śliwkami i upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego(...)zewnątrz. Następnie używając długiego, ale wąskiego noża, powoli i ostrożnie nakłuwamy go wzdłużnie na wylot, najlepiej dwoma prostopadłymi cięciami – na tyle szeroko, aby można było wepchnąć do środka śliwki. Mięso nacieramy solą, a wewnętrzny kanał nacieramy również musztardą. Sprawione mięso pozostawiamy na co najmniej kilkanaście minut, w razie potrzeby umieszczając w lodówce. Nasączone winem śliwki wkładamy powoli w kanał

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 232

tłuszczu kąski tego pysznego mięsa, przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu(...)mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra, po czym spłaszczamy między dłońmi. Przygotowujemy glazurę: sos Worcester, miód, czosnek, konfitury i przyprawy mieszamy w miseczce i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarpana wieprzowina 87

przypuszczać. Szarpana wieprzowina – jakie mięso sprawdzi się najlepiej? Aby szarpana wieprzowina wyszła naprawdę dobra, mięso powinno być nieco poprzerastane tłuszczem. Chude kawałki, takie jak np. schab, w trakcie długiego pieczenia zrobią się wiórowate i niezbyt apetyczne. Jeśli wybierzesz mięso, które ma w sobie trochę tłuszczu, wytopi się on w czasie pieczenia i nawilży mięso, sprawiając że będzie wyjątkowo soczyste(...)kawałek mięsa, tym dłużej powinien się piec. Zanim skończysz, koniecznie sprawdź, czy mięso można już bez wysiłki porwać na cienkie paski przy pomocy widelca. Szarpana wieprzowina – w czym zrobić? Aby przygotować taką wieprzowinę, nie potrzeba żadnych wymyślnych sprzętów. Teoretycznie sprawdzi się najzwyklejsza brytfanka, jednak znacznie lepiej będzie sięgnąć po naczynie, które można zamknąć, gdyż w ten sposób mięso

okolicepalnika.pl
Kurczak pieczony 94

marynata z masła i nietypowy sposób marynowania mięsa „pod skórą”. Kurczaka możesz podlać biały winem lub dobrej jakości bulionem. Polecam Wam także: – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – pad thai z kurczakiem – kotlety mielone z kurczaka – surówka z czerwonej kapusty(...)podzieloną na kliny na razie odłóż. Teraz zacznie się najlepsze. Połóż kurczaka w naczyniu w którym będzie pieczony. Weź dużą łyżkę i za jej pomocą delikatnie twórz kieszeń pomiędzy mięsem a skórą kurczaka. Jak to zrobić? Wystarczy wkładać łyżkę wypukłością do góry (w stronę skóry), delikatnie wprowadzając łyżkę dalej. Musisz uważać aby nie uszkodzić skóry kurczaka i zrobić ten zabieg

nietylkopasta.pl
Kurczak z warzywami i ryżem 107

ostrą papryczkę. Jeśli do mięsa i warzyw dodamy pastę curry i mleczko kokosowe powstanie aromatyczny kurczak curry, który równie dobrze komponuje się z jakimkolwiek ryżem, ba! zjadamy nawet z makaronem. Gotowe danie posypcie natką i parmezanem, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1 żółta papryka 1 cebula przyprawy: czosnek mielony, przyprawa do drobiu, sól, pieprz(...)cukinię, mieszam i przykrywam warzywa aż się lekko podduszą. Na innej patelni na niewielkiej ilości oliwy przesmażam kurczaka, przyprawiam przyprawą do drobiu, czosnkiem, lubczykiem i obiema paprykami, mieszam. Gdy mięso będzie gotowe dodaję je do warzyw na patelni (a na patelnię, na której smażyło się mięso wlewam odrobinę wody, by wypłukać patelnię, wlewam cały smak do warzyw). Mieszam danie

Zasmakuj Kuchni
Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 193

tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować.   Składniki na 4 porcje: kurczak: 2 filety z kurczaka (ok. 600 g), 3 ząbki czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku(...)długości na 4 części (jedna porcja to 2 kawałki kurczaka). Oprószamy solą, pieprzem czarnym. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch

Moniki Smakołyki
Potrawka z kurczaka z papryką 117

płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę

Kolorowy Przepisownik
Szaszłyki z ananasem boczkiem i kurczakiem 181

używamy. Słodki ananas świetnie komponuję się z mięsem z piersi kurczaka, według mnie dopełnieniem są plastry wędzonego boczku. Takie szaszłyki świetnie wpasują się w sezon grillowy, ale możemy je przygotować także na rodzinne imprezy. Wówczas możemy je upiec w piekarniku czy na grillu elektrycznym. Jeżeli lubicie połączenie owoców z mięsem, te szaszłyki będą idealne dla Was. Przepis jest bardzo prosty(...)przepisy na szaszłyki . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g boczku wędzonego w plastrach 1 ząbek czosnku 200 g ananas Oliwa z oliwek 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi kurczaka kroimy w w niedużą kostkę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kopenhaga 79

angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu w centrum miasta – doszliśmy do wniosku, że będziemy mieli wszędzie blisko i tak rzeczywiście było. Śniadanie w hotelu było jakieś koszmarnie drogie, co dodatkowo zachęciło nas do odrywania kulinarnej strony duńskiej stolicy. A nam to pasowało bo mieliśmy możliwość(...)które widzieliśmy w Torvehallerne to male dzieła sztuki. Sami poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść

Szybko Tanio Smacznie
Kopenhaga 158

angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu w centrum miasta – doszliśmy do wniosku, że będziemy mieli wszędzie blisko i tak rzeczywiście było. Śniadanie w hotelu było jakieś koszmarnie drogie, co dodatkowo zachęciło nas do odrywania kulinarnej strony duńskiej stolicy. A nam to pasowało bo mieliśmy możliwość(...)które widzieliśmy w Torvehallerne to male dzieła sztuki. Sami poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania