czarny mielony gałka muszkatołowa mielona Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwil
Moje domowe kucharzeniewykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki suszonych(...)wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia. Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć. Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek. Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie i liście laurowe. Do wszystkiego dodać jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę
https:KKuchniaMniamspokojnie nada się na jesienno-zimowy obiad. Robert Makłowicz twierdzi, że idealnym mięsem do tego przepisu jest łopatka wieprzowa i całkowicie się z nim zgadzam bo danie wyszło wyśmienite. Mięso mięciutkie, aromatyczne - pycha...! Do tego przepis jest bardzo prosty i pomimo tego, że gotuje się ponad godzinę to praktycznie robi się sam - więc warto zrobić go więcej i np zamrozić(...)delektować się tym przysmakiem. Gulasz segedyński Roberta Makłowicza Składniki: 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr
sierotka maRysia w kuchniłyżka papryki mielonej słodkiej 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp mięso przygotowaną cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej
karmelowyZnacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Przepis jest na blogu. A kotlety z jajek i warzyw ? Nie jedliście? To koniecznie zróbcie! Kotlety z jajek i warzyw to bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie. Smaczne kotlety nie muszą być tylko z mięsa! Te kotlety jajeczno-warzywne to nasza kolejna propozycja(...)natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka, warzywa, cebulkę i namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerkę mielimy lub drobno szatkujemy. Masę jajeczno-warzywną mieszamy z surowym jajkiem, kaszką manną, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę(...)Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem. Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem. Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały. Wyłączyłem
R'n'G Kitchenzrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera ono nogi z kury, możemy przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu(...)Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa mieszamy z solą i pieprzem. Olej rzepakowy rozgrzewamy na głębokiej patelni z dodatkiem 5-6 łyżek wody lub rosołu. Do naczynia wkładamy mięso oraz warzywa. Najlepiej, aby dłużej gotujące się seler i marchewka znajdowały się bezpośrednio na gorącym dnie naczynia, podczas gdy cebulę i por – które szybciej zmiękną – warto położyć na innych składnikach
Kulinarna Pokusamięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra. Czosnek obrać i drobno posiekać. Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć. Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz
Kuchcik gotujejakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest pikantna, z wędzoną papryką, aromatyczna, po prostu pyszna. Wszelkie długo duszone mięsa: rolady wołowe, bitki, gulasze, biodrówka czy żeberka zdecydowanie są najlepsze, wszystko co najlepsze z mięsa przenika do sosów, a mięso staje się delikatne, pyszne i kruche. Wołowina w sosie może zostać przygotowana z pręgi wołowej, właściwie każdej w miarę chudej(...)sosie robi się sama. Gotowanie w tym przypadku sprowadza się do podsmażenia mięsa i cebuli, oraz do doprawienia i przełożenia wszystkich składników do wolonowaru. Wołowina w sosie dusi się sama, nie trzeba jej pilnować, można wyjść z domu, a mięso się nie przypali. Ne trzeba przewracać mięsa. Nic więcej nie robimy. Programator po określonym czasie wyłączy cały mechanizm i przestawi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatne mięso z kurczaka w towarzystwie ziaren bobu i pomidora. Smaczne danie na letni obiad, szczególnie w czasie, kiedy sezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami :) 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanego koperku 200 g bobu 2 pomidory sól(...)pieprz kolorowy mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się pulpy z nasionami. Fileta z kurczaka pokroić
https:KKuchniaMniamgrzyby z cebulką, natrzeć mięso przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych. Składniki na 6 porcji/ 6 grubych plastrów chudej karkówki(...)praskę czosnkiem oraz przyprawami-mieloną papryką, przyprawą gyros, tymiankiem solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły lekko na siebie. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, po chwili dodajemy oczyszczone i osuszone , pokrojone na grubsze plastry świeże borowiki, całość smażymy 5 minut, wykładamy na natarte mięso, posypujemy połową startego
Wanilia i Kardamonjagnięciną Składniki: Na hummus: puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki tahiny sok z 1 cytryny 1-2 ząbki czosnku sól Na jagnięcinę: 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 100g mielonej jagnięciny 0,5 łyżeczki libańskiej mieszanki 7 przypraw sól, pieprz oliwa do smażenia Do przybrania: ziarenka granatu orzeszki pinii natka pietruszki Przygotowanie: Przygotowanie hummusu: Ciecierzycę odsączyć i opłukać(...)niej ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać mieloną jagnięcinę i dokładnie wymieszać ją z cebulą, rozdrabniając drewnianą łyżką. Dodać libańską mieszankę 7 przypraw oraz sól i pieprz, po czym ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć przez kilka minut do czasu aż mięso będzie rumiane, mieszać od czasu do czasu. Przygotowanie dania: Hummus przełożyć na talerz
Codzienne Gotowaniepodpierając się przepisem Centralnego przemysłu mięsnego z 22.04.1976 r. szyfr 7062, 7062P ,,Szynka mielona Chopped Ham'' SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr. 8 -2,5 kg szynka 1 kl. w moim wypadku z kulek / szarpak -0,5 kg boczek /8 mm -1 kg mięsa z golonki tylnej razem z tłustym
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy
Niedzielny kucharzlnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa (np. do kurczaka) 1/2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej bułka tarta do obtoczenia olej lub inny tłuszcz do obsmażenia Sos: 400 g zblendowanych pomidorów 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki soli przygotowanie Ryż ugotuj – na 100 g ryżu potrzebujesz
Via Gustobiednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy
Niedzielny kucharz/najlepiej cienki PRZYPRAWY -peklosól 17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -kozieradka 1 g/kg -czosnek 3 ząbki WYKONANIE Płat boczku docinamy do prostokąta i pozbawiamy go skóry. Dobrze jest obie strony boczku oklepać trochę tłuczkiem do schabowych aby miały warstewkę mięsa która się klei. Ja tego nie zrobiłem i widać małe dziurki . Teraz peklujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.trzeba kupić , wykonanie go w domu przekracza moje umiejętności kulinarne Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania
Ogrodnik w podróżyrazem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki. Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C . Podajemy
R'n'G Kitchendomu macie mięsożercę, to do placuszków można podać podsmażonego kurczaka lub inne mięso. Składniki na placuszki z cukinii: (na około 15 sztuk) 3 niezbyt duże cukinie jajko wiązka koperku mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku 2 - 3 łyżki mąki łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia Sos z jogurtu
Kuchcik gotujesmalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso
KUCHNIA POLSKAkebaby, więc przepis zobaczyłam w idealnym momencie. Sos jest pyszny, znakomity do wszelkich mięs z grilla. Bardzo polecam! składniki 150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego 100 g fety 3 łyżki oliwy 1 - 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki koperku 1/4 łyżeczki mielonego kminu sól - do smaku przygotowanie W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt
Stare Garymakaronu ryżowego 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry sól i kolendra mielona do smaku Kurczaka pokroiłam w dużą kostkę, podsmażyłam bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuściłam w 1/4 szklanki wody, dolałam fo kurczaka. Dodałam warzywa i dusiłam chwilę. Makaron ugotowałam i podałam z mięsem. Porcja ma ok. 510 kcal B: 39 g T: 3 g W: 75 g Smacznego
Kucharzycapestek (nieobranych) 10 szt. śliwek (mrożone nadadzą się w zupełności) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru. Przygotowanie: Obrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania i przygotowujemy kaczkę. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Między skórą a mięsem na piersi robimy nacięcie i delikatnie oddzielamy skórę od mięsa, w tą przestrzeń
ladykitchenłyżeczki masła *wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą i sokiem z pomarańczy pieczona w jednym kawałku i później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami. Przygotowanie Chleb
Zielona Kuchniaczerwonej papryki 4 łyżki oliwy 2 duże szczypty suszonej bazylii 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu duża szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż a następnie na mniejsze na pół. Wkładamy do miski, zalewamy mieszanką przypraw i oliwy. Mieszamy tak, aby mieszanka dokładnie pokryła mięso (można ręką). Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie każdy kawałek mięso grillujemy
Słodkie okruszkicukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu
Anioły w kuchnikrupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski (można zrobić to dzień wcześniej). Mięso pokroić w małą kostkę i podsmażyć
KuchniaWeDwoje.plekologicznego przecieru pomidorowego (można nabyć w Sklep Zdrowia) sól himalajska do smaku czarny mielony pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Podsmażamy na oleju kokosowym, doprawiając łyżką podlaskiej przyprawy do drobiu (mieszamy, aby przyprawa pokryła mięso). Następnie dodajemy mrożone warzywa na patelnię z leśnymi grzybami, smażymy chwile
Słodkie okruszkiżeby nie spływał swobodnie z przepiórek tylko lekko je zglazurował. Gdy mięso jest już miękkie, podajemy je na gorącej komosie ryżowej i ze szpinakiem, który wcześniej wystarczy lekko posolić i wrzucić na parę minut na gorące klarowane masło. Życzę Wam dziś nieskromnie, żebyście mieli okazję przygotować sobie kiedyś to danie ;) Pozdrawiam
Quinoa Raz!piwa ciemnego 5 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków sól, papryka ostra mielona Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy nasze mięso piwem, dodajemy cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem
Moje-pitraszeniesmakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze
Kuchnia Elliezrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania 😊 Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy
Kuchnia MagdaLenysól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w drobną kostkę, za to ser w grubą kostkę. Wszystko razem mieszamy do idealnego połączenia składników. W miedzy czasie doprawiając solą i pieprzem. Wyrobione mięso przekładamy do specjalnego worka odpornego na temperaturę a następnie zamykamy szczelnie w szynkowarze
Życie zaczyna się w kuchniszklanki wody 2 liście laurowe Skorcu 4 kulki ziela angielskiego Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu sól himalajska Skworcu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy chwile cebulę na margarynie, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy około 1/4 szklanki wodę, dodajemy łyżkę
Słodkie okruszkiząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości. Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić
kolorowotorcikowosoli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzez rok stał biedny i niedoceniany w kącie salonu. Jego właściciele nie mieli pomysłów, co w nim przyrządzać oprócz suszonych owoców. Dopiero książka J. Wignall "Na surowo" otworzyła nasz umysł na ciekawe, kulinarne rozwiązania bez gotowania, pieczenia, czy smażenia. Jednym z nich jest wegańskie "mięso" (dziś zawinięte w liść sałaty). Przepis J. Wignall zmodyfikowałam zmieniając część składników, proporcje i przeprawiając
Jeść, by żyć w zdrowiubobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchniajeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki i wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć
Magiczne Życie Martytypu fusilli z pełnego ziarna (u mnie Lubella) sól (u mnie himalajska), świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
Passions hobbies lifełyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1/2 pęczka świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać skórę każdy
W Mojej Kuchni Lubięposolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną papryką. Udka piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut
Mama Gotujekości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam z dwóch stron papryką słodką, solą oraz pieprzem. Na oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasisoczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu
Karo in the Kitchenryżu 1/2 żółtej papryki 1 pomidor zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy w kostkę, tak samo paprykę oraz pomidora, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wszystko razem mieszamy odstawiamy do lodówki na 30 minut. Kurczaka z warzywami smażymy na patelni do miękkości mięsa. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Moje-pitraszenieProsta sałatka, niewymagająca dużo czasu do przygotowania. Idealnie sprawdza się latem z grillowanym mięsem. Jest to również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić
Kuchnia Pani WiosnyZamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki : 1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony
potrawyregionalnegramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach
Poezja Smaków - blog kulinarny