mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1002/1524)

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2752

cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwiczki duszone w mleku 84

mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia. Gdy się mleko

Moja Delicja
Siekane kotleciki z kurczaka. 93

ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Paprykę i marchewkę wrzucamy do miski z mięsem. Dodajemy jogurt, jajka, mąkę i przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i łyżką nakładamy na niego kotleciki wielkości standardowego "mielonego". Kotleciki pieczemy 30 min w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. W połowie pieczenia obracamy

Magia jedzenia.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 93

przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania rozmaryn suszony według

Izabelawkuchni
Mąka kokosowa 67

jako zagęstnik, szczególnie to zup w azjatyckim stylu. Doskonale się sprawdza jako panierka do mięs. Niestety uzyskanie mąki kokosowej domowymi sposobami nie jest takie proste. Pamiętajmy, że mąka ta powstaje jako produkt uboczny produkcji mleka kokosowego i oleju kokosowego. Pozostały produkt, czyli suche wióry, jest mielony i tak powstaje mąka kokosowa. Zastępowanie mąki kokosowej mielonymi wiórkami nie przyniesie

SmartBake.pl
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka 77

jabłka Soczysta i bardzo smaczna surówka, która świetnie pasuje zarówno do ryby, mięsa jak i do frytek.     Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 suszone pomidory w oliwie 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz mielony       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce

Blog z Apetytem
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 347

ząbków czosnku 2 łyżki papryki słodkiej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1 łyżka majeranku 10 ml oliwy z oliwek 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szklanka wody Golonki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ewentualnie opalić nad ogniem jeśli mają włoski. Mięso lekko ponacinać nożem a następnie przygotować mieszankę przypraw: soli, pieprzu, papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku

Ola la LCHF
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 184

przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie

Niedzielny kucharz
Duszona kapusta z kiełbasą 189

kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem. Składniki: pół małej główki białej kapusty 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania około 2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego sól zwykła i ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej

Słodkie okruszki
Pikantna zupa curry z warzywami 161

warzywami czy kurczakiem (wystarczy dodać mleko kokosowe i pomidory), jako marynaty do mięsa, warzyw, dań na grilla, oraz dodatek do zup czy innych dań. Wykorzystasz je wszędzie tam gdzie potrzebujesz dodatku pysznych przypraw (pst….. wiem że niektórzy używają pasty nawet do kotletów mielonych). W słoiczkach znajdziesz takie smaki jak Mild Curry, Tikka Masala, Hot Curry

nietylkopasta.pl
Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi 124

kurczaka 110 g sera halloumi * 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki mielonych otrąb 1 jajko M ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi

Wędrówki po kuchni
NAJEPSZE SURÓWKI DO OBIADU - 7 wypróbowanych przepisów na pyszne surówki obiadowe 820

kapusty doprawić do smaku cukrem, chrzanem i  ewentualnie solą oraz  mielonym pieprzem. 5.SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ . Surówka z białej kapusty ze śmietaną. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla. Do surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki. Składniki

Moja Książka Kucharska
"świni chrzeptnik" czyli po kaszubsku kotlet schabowy z kosteczką... 117

Składniki: schab wieprzowy z kosteczką 4 porcje,, jajka 2 sztuki, pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, smalec 1/2 kostki "świni chrzeptnik" - po kaszubsku kotlet wieprzowy = kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową, pieprzem kotlety włożyć do jajek, dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 113

trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą i w oryginalny sposób zapanierować kotlety. Rzeczywiście panierka z bułki bywa przyciężkawa, szczególnie jeśli wcześniej mięso zostało obtoczone w bułce a potem w jajku. Poza wszystkim nie jest

Niedzielny kucharz
Surówka z rzodkiewki 129

śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki do obiadu: surówk ę z cykorii oraz surówkę z pora . Surówkę podałam do kotletów mielonych z pieczarkami oraz puree z ziemniaków. No pycha, mówię Wam! Dziś u mnie surówka

Zasmakuj Kuchni
Kurczak curry z ananasem 108

startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek  dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie

W kuchni bez szafek
KURCZAK PO PRUSKU 176

łyżeczki ostrej czerwonej papryki 250 ml.bulionu 1 niewielka łyżka łagodnejj musztardy szczypta mielonej kolendry sól pieprz Do dekoracji : ******************** 4 liście sałaty 4 plasterki cytryny szczypta curry *************************************** 1 . Kurczaka podzielić na 4 części . 2 .Na patelni rozgrzać masło i obsmažyć z każdej strony mięso na rumino.Przełożyć do rondla. 3 . Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce , czosnek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 109

średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 czubate łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu gałka muszkatołowa sól imbir sproszkowany 2 ząbki czosnku 150 ml słodkiej śmietany

R'n'G Kitchen
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 148

woku rozgrzać tłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka wrzucić mięso i smażyć mieszając aż straci kolor surowizny.Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe

Kuchnia Pokoleń
Przykładowy jadłospis - 1700 kcal 518

Obiad INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 100 G mielonej piersi z indyka - 50 g brązowego ryżu - 200 g kalafiora - 100 marchewki - 10 łyżek zielonego groszku - bazylia, oregano, sól, pieprz – do smaku - natka pietruszki - łyżka oleju Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z indyka. Dodajemy warzywa. Przyprawiamy i całość dusimy. Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu Kcal

Health-Fit-Life
Pierś z indyka pieczona w rękawie. 500

łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pierś z indyka oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do rękawa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny, jeśli

Moje-pitraszenie
Pieczone ziemniaki z boczkiem 236

dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera żółtego Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić

https:KKuchniaMniam
Chińskie "Miseczki Buddy" 148

dniach się to zmieni, bo ulegną zmianie także godziny pracy Dominika i będziemy mieli wspólnie więcej czasu. :) A wracając do przepisu - prosty, szybki i mega smaczny! Jego prostota i wyjątkowy smak to przepis na kulinarny sukces. Polecam! Kurczak: 300 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz

Cooking Monster
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 123

roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego mięsa.  Składniki na 20 kotelcików:  250 g ciecierzycy, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 5 dużych liści szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 103

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową. Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem 193

wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni

Wanilia i Kardamon
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 161

żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki 135

długiego 200g 2 worki kaszy jęczmiennej 200g sół, pieprz, przyprawa do mielonego  oliwa  bulion 1l maga  źródło: http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/goabki-pieczone.html Kapustę sparzyć , ja pojedynczo liście wkładałam, db wcześniej schodziły . Od razu blanszowałam w zimnej wodzie . Ugotować ryż i kasze. Przesypać do miski.  Mięso zmielić , podsmażyć cebulę, dodać mięso, doprawić przyprawą  i usmażyć.  Podsmażyć

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pasztet drobiowy 197

blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę

Darcia w kuchni
Zapiekana wołowina 154

SKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę

ClauditteMissCooking
Polędwica wołowa z sosem pieprzowym 284

Cebula Sos 500 ml bulionu ( wołowego ) Od ½ do 1 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego ( według uznania ) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka maggi 50 ml śmietany słodkiej 18% 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Steki przyprawiamy pieprzem i wmasowujemy ( polędwicy nie rozklepujemy tłuczkiem, wystarczy formowanie ręką, mięso jest bardzo delikatne ). Pozostawiamy na chwile do zamarynowania. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz

Smaki Ewy
Wstążki z sosem serowo-orzechowym 158

łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju

Wanilia i Kardamon
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 167

zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach.  Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia

W SMAK
Tadżin-marokański gulasz korzenny 152

szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny

Bea(u)ty kitchen
Polędwiczki duszone w mleku 189

mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba   Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia. Gdy się

Moja Delicja