chleb - 25827 przepisów (strona:1002/1722)

Kanapki ze śledziem i jajkiem 71

koperku sól, pieprz ulubiony, wyrazisty sos Wykonanie: Cebulę oraz jajka obrać i pokroić na plasterki. Pieczywo posmarować masłem. Każdy filet osuszyć z oleju i przekroić na pół. Ułożyć na chlebie. Dodać plasterki jajek i cebuli. Udekorować gałązką świeżego koperku, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać trochę ulubionego sosu. Kanapki ze śledziem i jajkiem świetnie sprawdzą się zarówno podczas domowego

Pasja Smaku
Rozkoszne – Michał Korkosz – Wegetariańska Uczta z Polskimi Smakami 70

kulinarnych 2020 roku przez magazyn “Booklist”. Na wstępie Michał pisze o polskich smakach i składnikach. Przewracamy kolejne kartki i zaczyna się rozkoszne gotowanie. Zaczynamy od śniadania, potem chleb i wypieki, zupy, dania główne, sałatki, surówki, pierogi, kluski, słodkości, a na koniec coś do spiżarni. Mamy więc przekrój dań z polskiej kuchni, ale wyjątkowo odświeżonych. W tych przepisach autor

Tajemnice Smaku
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA KEFIRZE 167

Dziś coś dla miłośników żytniego pieczywa.  Zapraszam na prosty i bardzo smaczny chleb pszenno-żytni.  Składniki : (u mnie keksówka o dł. 30 cm) 300 g mąki żytniej 720 200 g mąki pszennej 1 op suchych drożdży (7g) 280 ml letniego kefiru 180 ml letniej wody 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka ziaren dyni 4 łyżki

Walijskie Pichcenie
Szybka surówka z kapustą, papryką i ogórkiem 157

dodaję pyszne ogórki Moryń . Uwielbiamy te ćwiarteczki. Idealne jako dodatek do obiadu, sałatek lub jako przekąska na przyjęciach. Świetnie smakują z kromką domowego pieczywa (polecam Wam ten przepis na chleb). A wracając do szybkiej surówki… Pamiętajcie, że ilość składników można dopasować do własnych potrzeb. U mnie była, to jedna z 4 surówek jakie podałam do obiadu, więc taka wielkość

Słodkie okruszki
Prażone pestki dyni 103

tylko zupę krem z dyni, pestek nigdy nie wyrzucam. Uprażone w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują obłędnie. Są świetnym dodatkiem do sałatek, muesli i zup i domowego chleba. Pestki dyni  są bardzo łatwe do przygotowania i gotowe do zjedzenia w zaledwie pół godziny. Możesz je uprażyć w piekarniku lub na patelni. Warto je zrobić samodzielnie, ale jeśli brakuje

Cztery Fajery
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple 84

danie. Jeśli macie ochotę zaserwować ją solo i nie boicie się dodatkowych kalorii, możecie dodać do niej kawałeczki usmażonego na chrupko boczku. Idealnie podać ją wtedy z kromką domowego chleba. Ja zazwyczaj nie dodaję do niej żadnej wędliny, lubię ją samą, bez żadnych dodatków. Dzięki dodatkowi jabłka, miodu i cytryny zasmażona kapusta jest idealnie wyważona w smaku. To fantastyczny dodatek

Lekcje w kuchni
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej 90

Dodać pokrojoną w paseczki paprykę. Polać sosem surówkę, posypać posiekaną natką Sos Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Artykuł Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei 87

sosu, bo kilka grzybów zalegało w lodówce i dopominało się, żeby z nich coś zrobić. Do masy dodaliśmy też majonezu zamiast śmietany i zrezygnowaliśmy z jajka i namoczonego chleba, gdyż zmiksowany pęczak zapewnia wystarczającą spoistość pulpetom. Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym, ale danie będzie zdrowsze, jeśli podasz je z ugotowaną na sypko kaszą orkiszową. Składniki: 250 g mielonego

Niedzielny kucharz
Pomarańczowy twarożek 120

ziarnistego - 1 mała pomarańcza - 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z serkiem, pomarańczą i miodem. Gotowy serek przekładamy na kromki chleba

Zainspirowana w kuchni
Idealna pasta z awokado 105

jest źródłem wielu składników odżywczych co pozwala na jego wykorzystanie w wielu zbilansowanych dietach. Pasta z awokado jest idealnym pomysłem na śniadanie – podawać ją można zarówno ze świeżym chlebem, tostami, jajkami… możliwości jest naprawdę wiele! Sprawdź przepis na: Klasyczna pasta jajeczna Składniki Awokado – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Przyprawy – pieprz, sól, czosnek granulowany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowe pulpety z Ikei 101

sosu, bo kilka grzybów zalegało w lodówce i dopominało się, żeby z nich coś zrobić. Do masy dodaliśmy też majonezu zamiast śmietany i zrezygnowaliśmy z jajka i namoczonego chleba, gdyż zmiksowany pęczak zapewnia wystarczającą spoistość pulpetom. Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym, ale danie będzie zdrowsze, jeśli podasz je z ugotowaną na sypko kaszą orkiszową. Składniki: 250 g mielonego

Niedzielny kucharz
Naucz się gotować – wskazówki, przepisy i inspiracje dla wszystkich przyszłych mistrzów kuchni! 68

blogu w odpowiedniej zakładce. Wystarczy wpisać pizza czy nadzienie do pizzy i zaraz wyszukiwarka znajdzie kilka propozycji. A jeśli już potrafisz zrobić ciasto na pizzę, wkrótce możesz też upiec chleb . Oczywiście do pizzy potrzebny jest dobry sos pomidorowy i przy okazji nauczysz się jak taki sos przyrządzić. Dodam, że sos marinara będzie również pasować do lasagne lub makaronu. W rzeczywistości

codojedzenia
Lekkostrawna dieta dla osób starszych – jakie produkty wybierać? 74

jeść kisiel, galaretkę lub różnego rodzaju musy z małą ilością cukru.  Dieta osób starszych – co warto z niej wykluczyć?  W przypadku śniadania dietetycy zalecają, aby unikać jedzenia chlebów żytnich, z otrębami czy razowych. Także pieczywo chrupkie znajduje się na tej liście. Tym bardziej nie wolno łączyć go z tłustymi, wieprzowymi wędlinami, pasztetami oraz smalcem – są to składniki, które

Codogara
Równowaga kwasowo-zasadowa dla zdrowia 72

zakwaszanie żywności? Wszystkie owoce (figi, banany, a nawet cytryny) i warzywa (koper włoski, awokado, marchew) są uważane za alkaliczne. I odwrotnie, zakwaszają się białka zwierzęce (produkty mleczne, mięso, wędliny), chleb, mąka, makaron i cukier. Brak równowagi. Do końca ery paleolitu, dieta człowieka prehistorycznego była alkaliczna, ponieważ była bogata w owoce i warzywa, które stanowiły przeciwwagę dla kwasów z białek zwierzęcych

ProstePesto.pl
'No fuss vegan. Everyday Food for Everyone' Roz Purcell 64

się na oko książka zatytułowana 'No fuss vegan', czyli 'Wegańizm be zamieszania', kupiłam od razu, bez wielkiego namyślania się.  Roz Purcell proponuje kolekcję śniadań, lunchy, obiadów, dodatków, przekąsek, chlebów i deserów przygotowywanych z w miarę podstawowych produktów. Placuszki z kukurydzy, kremowy kalafiorowy sos do maaronu, kalafior zapiekany z garam masala, chlebek bananowy, czy scones. Wszystko wymaga ewentualnie jednej modyfikacji

Lejdi of the house