Mąka teff to mąka z miłki (trawy) abisyńskiej, znanego od tysięcy lat zboża afrykańskiego, szczególnie popularnego w Etiopii. Jest naturalnie bezglutenowa. Zawiera wiele cennych składników: żelazo, magnez i wapń, a także witaminy z grupy B i błonnik. Ma lekko gorzki smak, a potrawy z nią nabierają brunatnej barwy. Swoje pierwsze doświadczenie z nią postanowiłam rozpocząć od przygotowania naleśników. W planach mam jeszcze upieczenie chleba na zakwasie. Składniki (na 8 naleśników): 250 ml mąki teff 3 jajka 150 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)