jakieś 3-4 godziny. W międzyczasie starte ziemniaki odciśnij z płynów. Dodaj podpieczony wcześniej i przestudzony boczek, jajka, mąkę, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszaj. Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż masę ziemniaczaną do formy, dobrze ugnieć oczywiście czystymi dłońmi, górę dopraw jeszcze solą, pieprz i majerankiem, wstaw do piekarnika
RafalCookkanapce z dodatkiem figi. Muszę przyznać, że bardzo mi zasmakował w takim połączeniu. Serek jest bardzo kremowy, ma gładką konsystencję i świetnie rozsmarowuję się na kromce chleba. W smaku sam jest lekko kwaśny i słonawy, ale w połączeniu z czymś jest idealnie przyprawiony. Ogólnie serek był przepyszny i bardzo mi zasmakował. SERYO zwędzony Składniki: pestki słonecznika
wegujemyGulasz świetnie pasuje do kasz, placków ziemniaczanych a nawet chleba. Podany z ulubioną surówką tworzą naprawdę syty i pożywny obiad. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować dzień wcześniej i szybko odgrzać po powrocie z pracy. Dodatek wina i suszonych grzybów sprawia, że jest naprawdę aromatyczny i smaczny :) 1 kg mięsa z szynki 2 cebule 2 garści
Smakołyki Asialbo Asteriksem i Obeliksem (swoją drogą moje dzieciaki to wielcy fani tych dwóch ostatnich postaci, więc i filmy animowane i komiksy z nimi w roli głównej to u nas chleb powszedni). Z tej książki oczywiście można dowiedzieć się wiele więcej o tym walecznym narodzie, który nie bał się skoczyć do gardła Rzymianom. Książkę rozpoczyna kalendarium i najważniejsze wydarzenia z życia
Dorota Smakujeulubionych dań Polaków, czyli kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Krótko mówiąc schaboszczak. Ale tym razem w wersji bezglutenowej, gdyż panierka nie jest z pieczywa, ani z bułki, ani z chleba, jest z dodatkiem jajka, jogurtu i mąki kukurydzianej z odrobiną kurkumy. Ta panierka, a właściwie ciasto, daje po usmażeniu efekt chrupiącej skórki na schabie, do tego jest smaczna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórym były pomidory Przygotowanie: Ugotowane mięso, oraz pomidory zblendować, dodać pieprz i paprykę oraz olej ( u mnie kilka łyżek) Oleju dodać tyle, by masa dała się swobodne rozsmarować na chlebie. Znalazłam kolejny smaczny i prosty sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu
Proste Potrawyzależności od upodobań. Ja polecam krem z tortu biała truskawka . 3) Przekrawamy biszkopt na 3 blaty, najlepiej takim nożem strunowym , można też zwykłym nożem z piłką (takim do chleba). 4) Na paterę wykładamy pierwszy blat, nasączamy około 60 ml ponczu, wykładamy 1/2 kremu, wykładamy 1/2 dżemu/frużeliny, kładziemy drugi blat, nasączamy około 60 ml ponczu, wykładamy pozostały kremu, wykładamy
moj przepis naDziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc
moj przepis nadrugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję
moj przepis namałych obrotach dodawać masę orzechową, zmiksować tylko do połączenia. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Wstawić do lodówki, aby się przegryzło na 12 godzin. Można smarować tym kremem wszystko: wafelki, bułki, chleb, biszkopty, naleśniki, gofry, placki, można też wyjadać bezpośrednio ze słoika… tak jak Nutellę ;-) Smacznego! Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno
moj przepis naPirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście
moj przepis nagóry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Ja zawsze używam noża strunowego , blaty wychodzą o takiej samej grubości, a nóż nie jest drogi. Na sam koniec dodam, że z tego przepisu można zrobić również
moj przepis naformy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa serowo-śmietankowa: 400 gr sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) schłodzonego 400 ml śmietany 30% schłodzonej 50 gr cukru pudru około 1 kg umytych
moj przepis naformy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek
moj przepis naformy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek
moj przepis na