chleb - 26176 przepisów (strona:992/1746)

Sałatka z kurczakiem i cukinią 129

oliwą. Na talerzu układamy miks sałat, następnie pokrojonego w dużą kostkę kurczaka. Na wierzchu układamy cukinię i całość skrapiamy oliwą z octem. Możemy posypać również posiekaną natką pietruszki. Kromkę chleba podpiekamy na suchej patelni, albo w tosterze. Smacznego! Artykuł Sałatka z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami 132

norweskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, nie za słone. W sam raz.  Dodałam do nich marynowane podgrzybki, rozmaryn, musztardę w ziarnach, grubo zielony pieprz. Jedliśmy na kanapce z chleba żytniego.  Byliśmy nimi oczarowani. Z chęcią takie kanapki kupowałabym na mieście, gdyby były. 400 gram śledzi norweskich 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 3 łyżki oleju rzepakowy 2 łyżki musztardy

AZgotuj!
KRAJANKA PIERNIKOWA 123

Twój pomysł i nie wspomni kto go zainspirował.... Idą święta więc przebaczam,ale czasami brak sił. Składniki: 550 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej do wypieku chleba 200 g cukru 300 g miodu płynnego  1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka  3 łyżki masła  3 łyżki przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody oczyszczonej

Niespełnione zdolności kulinarne
Prosta sałatka śledziowa 106

wolisz majonez ze sklepu, to wystarczy, że wymieszasz 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami śmietany i ewentualnie musztardą i doprawisz do smaku. Do podania: gotowane ziemniaki lub świeży chrupiący chleb Prosta sałatka śledziowa przepis 1. Filety śledziowe solone umyj i wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, co pewien czas sprawdzając czy są już odpowiednio słone. Jeśli robisz sałatkę

Cztery Fajery
Pasta z suszonych pomidorów i żurawiny 133

Przepis na bardzo szybką pastę z suszonych pomidorów, żurawiny i czosnku. Smaczna, prosta pasta do chleba lub dip do warzyw. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (150g po odsączeniu) 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju z zalewy 1. Pomidory z żurawiną odsączamy z zalewy, następnie

karolgotuje
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 108

budyniowym lub czekoladowym, a także dżemem. Bombolini najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z filiżanką kawy. 10. Cantuccini Toscani – twarde i kruche migdałowe ciasteczka. Z wyglądu przypominają malutkie kromki chleba. Cantuccini są twarde i najlepiej smakują maczane w słodkim włoskim winie Vin Santo. Możemy je również zanurzać w kawie, herbacie lub w mleku. Dziś proponuję wam przepis na Cantuccini, najbardziej

Tajemnice Smaku
Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki 108

foliowego woreczka i wsadzamy na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka Pieczemy w 180 stopniach. Artykuł Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
KAROBOWE bułki z jabłkiem 125

mąka pszenna 500 g drożdże świeże 50 g mleko 190 -200 ml olej 60 ml cukier 65 g żółtko jajek 2 sztuki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka mączka z chleba świętojańskiego KAROB 1 pełna łyżka nadzienie 1  jabłko ok.150 g    Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami. Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka

Smaczne moje
Grochówka z chipsem z boczku i grzankami 118

szkl. grochu łuskanego Kawałek dobrego, wędzonego boczku (ok.100-150 gr) Włoszczyzna (por, seler, korzeń pietruszki) 2 średnie marchwie 4 średnie ziemniaki Sól Majeranek Cienkie plasterki boczku Kromka czerstwego chleba PRZYGOTOWANIE: Groch na noc trzeba namoczyć. Do garnka wkładamy boczek oraz włoszczyznę i zalewamy wodą-tyle, żeby tylko przykryła produkty. Solimy (uwaga boczek już jest słony), gotujemy na małym ogniu. Kiedy warzywa

Kopystką po garach
Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych 134

ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku? Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces , czyli chleb żytni z przyprawami na miodzie gryczanym. Przysmak tak zasmakował władcy, że niedługo potem rozpowszechnił się na cały kraj, różniąc się nieco składnikami w zależności od regionu. I tak w Reims

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 100

dużej cebuli sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Korzyści dla zdrowia z jedzenia chrzanu 87

które odkażają zatoki, udrożniają je i ułatwiają oddychanie. To z nich pochodzi ostry smak. Przy infekcji zatok chrzan warto dodawać nie tylko do potraw. Można go jeść np. z chlebem w porcji 1/3 łyżeczki, gdy dokucza nam zatkany nos. ⇒Polepsza trawienie. Za sprawą związków siarkowych chrzan ułatwia trawienie białka zwierzęcego, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, dlatego warto go jeść

zdrowo i aktywnie
Korzyści dla zdrowia z jedzenia chrzanu 129

które odkażają zatoki, udrożniają je i ułatwiają oddychanie. To z nich pochodzi ostry smak. Przy infekcji zatok chrzan warto dodawać nie tylko do potraw. Można go jeść np. z chlebem w porcji 1/3 łyżeczki, gdy dokucza nam zatkany nos. ⇒Polepsza trawienie. Za sprawą związków siarkowych chrzan ułatwia trawienie białka zwierzęcego, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, dlatego warto go jeść

Zdrowie i pysznie na talerzu