chleb - 26084 przepisów (strona:988/1739)

Oliwa z oliwek – jak powstaje i dlaczego warto ją spożywać 83

oraz działa regulująco na proces trawienia. Prozdrowotne zalety oliwy idą w parze z jej smakiem. Można ją stosować na wiele sposób, dodawać do sałatek, makaronów czy domowych past do chleba. Dzięki temu ogromnemu zastosowaniu każdy znajdzie zastosowanie cennej oliwy w kuchni! Trzeba jednak pamiętać, aby wybierać dobrą jakościowo oliwę, bo wtedy będzie mieć najwięcej zdrowotnych właściwości! Artykuł Oliwa z oliwek

Fascynacje Ani
Zupa z fasolki szparagowej 57

fasolki szparagowej z przepisu Babci. Słodko – kwaśna zupa z fasolki ziemniakami zabielana śmietaną to smak dzieciństwa. Wakacje, beztroska i talerz przepysznej zupy zjadany w pośpiechu z kromką świeżego chleba. Wakacyjna zupa Babci najczęściej była z kawałkami grubej parówki, kleksem kwaśnej śmietany, dużą ilością fasolki i śladowymi kawałkami ziemniaków, które jeszcze po ugotowaniu miały zapach podsmażonych na maśle. Zupa

Dieta moja pasja
Kiszone rzodkiewki 69

smakują (przynajmniej według mnie) jak… kiszone ogórki! Są bardzo soczyste i chrupiące. Dla mnie to idealny dodatek do kanapek z wędliną czy serem. Najlepiej takich z kromką domowego chleba z chrupiącą skórką 🙂 SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Drukuj Kiszone rzodkiewki Kiszone rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy sałatek. Posiłek

Na-talerzu.pl
Bruschetta z pomidorami 70

cebulą. Tak prosto, a tak pysznie. Takiej przystawce po prostu ciężko się oprzeć. Z pewnością docenią ją zagorzali kibice. Składniki: około 300 g ulubionego pieczywa np. bagietka, ciabatta, chleb 3 większe pomidory kilka świeżych listków bazylii 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Bruschetta z pomidorami – przygotowanie: Wybrane pieczywo kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brokuł pieczony z sosem BBQ 82

domu brokuł (a staram się zawsze go mieć ze względu na jego niesamowite właściwości odżywcze – podobno jest najzdrowszym ze wszystkich warzyw !) i jeśli tylko odpalam piekarnik (bo piekę, chleb, ciasto czy zapiekankę) zawsze wrzucam na blachę brokuł a potem podjadam go sobie kiedy dopadnie mnie wieczorem mały głód a za późno już by zjeść coś konkretnego. Sos BBQ to jeden

Dorota Smakuje
Mąka migdałowa do ciast i ciasteczek 74

innymi rodzajami klasycznych mąk zbożowych. Mąka migdałowa dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciasta na muffinki, ciasta i makaroniki. Można sporządzać z niej nawet ciasto do pizzy oraz chleb. Orzechowy posmak migdałów sprawia, że również racuchy oraz naleśniki przyrządzane z tej mąki skradną każde serce. Mąkę migdałową można spożywać także w postaci surowej. Niejednokrotnie poratuje nas w sytuacji, gdy krem

Cynamonowe szczęście
Lawasz przepis na danie z grilla 115

elektryczny, grill gazowy bez znaczenia, ten przepis na danie z grilla wszędzie się sprawdzi. Niestety, lawasz z Biedronki to jedyny jaki można zakupić w prostokącie. Lawasz przepis Pszenny, ormiański chleb lawasz, lavash, lavasz cienki placek podobny do tortilli, ale cieńszy i przygotowywany jak prostokąt. Są kraje, np. Rosja gdzie lawasz można kupić w dużych płatach, które to można ciąć

Dieta moja pasja
Pasta twarogowa z jajkiem i rzodkiewką. 67

twardo. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną rzodkiewkę, jajka ścieramy na tarce, dodajemy jogurt grecki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotową pastę nakładamy na chleb, krakersy lub wafle ryżowe i cieszmy się smaczną kanapką z pastą twarogową. Twarożek ma tak wiele zastosowań, ale w tej paście na kanapki naprawdę się wyróżnia. To danie zapewnia idealny początek

Zdrowy Styl Joanny
Zimne przystawki do grilla 84

grillowanych pomidorów Zmiksuj krem feta z serkiem, oliwą i ziołami. Dopraw krem solą i posyp zaatar. Udekoruj kiścią grillowanych pomidorów. Podaj jako przystawkę do grilla lub jako pastę na chleb barbari . Smacznego! The post Zimne przystawki do grilla appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pieczony bakłażan z kozim serem 57

bakłażana. Dodaj do niego pomidory z czosnkiem, nieco soli o pieprzu i wszystko ze sobą delikatnie wymieszaj. Na bakłażanie połóż porcję koziego sera, listki bazylii i pestki granata. Z chleba lub bułki przygotuj grzanki w piekarniku lub na patelni, skrapiając pieczywo oliwą. Podawaj bakłażana od razu z grzankami. SMACZNEGO! Artykuł Pieczony bakłażan z kozim serem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Jajka po Turecku 67

Składniki 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku mały pęczek świeżego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny sól 4 łyżki masła 1/2 papryki słodkiej grzanki z pszennego chleba lub bagietki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, oraz posiekanym szczypiorkiem, dodaj szczyptę soli. Czynności z poniższych punktów – 3 i 4 robi się

Przepiski.pl
Wegetariańska panzanella z tofu 89

dojrzały pomidor sprawdzi się. Najlepiej wykorzystać kilka odmian pomidora. Jeśli chodzi o sałatę, to najlepsza będzie sałata rzymska. Ale jeśli nie masz jej pod ręką, użyj dowolnej. Co do chleba to możesz po prostu pokruszyć pajdę dowolnego pieczywa. Powinno być ono czerstwe. Jeśli masz świeże pieczywo po prostu stosuj go na patelni. I wreszcie tofu. Wegetariańska panzanella nabiera dzięki niemu

Niedzielny kucharz
Mielone z serem 76

mega wyszukane, ale dodatek sera sprawia, że choć są bardziej kaloryczne, to są soczyste i delikatne. Takie kotlety możemy zjeść do obiadu na ciepło lub po prostu do chleba na zimno. Ja użyłam sera z korycińskiego z czosnkiem, który świetnie podkreślił smak kotletów. Tak więc, jak widać, możemy kombinować ze zwykłymi tradycyjnymi mielonymi, które za każdym razem mogą smakować inaczej

Ewa w kuchni