mięso mielone - 22854 przepisów (strona:996/1524)

Szaszłyki z salami 171

zielona papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 1 dość duże słodkie jabłko (250g) 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju rzepakowego 200g ryżu do podania Instrukcje Salami kroimy na 12 kawałków o grubości 1 cm. Boczek kroimy na taką samą ilość nieco(...)poprzek na 2 części. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim

Kulinarna Pokusa
Szynka pieczona z gożdzikami / Baked Ham with Cloves 84

tuż przed jedzeniem (mają jedynie nadać mięsu aromatu). Moja szynka została również wysmarowana miodem i musztardą - to świetne połączenie do wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, zwłaszcza tych pieczonych. Jeśli lubicie piec mięso w rękawie / worku do pieczenia, możecie umieścić w nim szynkę na pierwszą część pieczenia. Ja piekłam swoją pod przykrywką. Mięso możecie też oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Szynka(...)goździków, ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru, łyżka ulubionych suszonych ziół (u mnie prowansalskie), pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub trochę więcej), czubata łyżka miodu i czubata łyżka musztardy, sól, pieprz Szynka pieczona z goździkami, przygotowanie: Wierzch szynki naciąć w kratkę, a w nacięcia wcisnąć goździki. Połączyć miód i musztardę, wysmarować nimi mięso i równomiernie obsypać przyprawami

Lekcje w kuchni
Kotleciki Szu Szu 422

Kotleciki Szu Szu, czyli soczyste i mięciutkie mięsne kawałki filetu z kurczaka, które zasmakują dzieciom i nie tylko. Kotlety kojarzą nam się głównie z plastrami mięsa drobiowego czy wieprzowego, obtoczone w panierce z jajek i bułki tartej, a następnie smażone na patelni. Natomiast kotleciki Szu Szu to kawałki kurczaka marynowane w cieście jogurtowym z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw. Przypominają(...)mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szczypta chili 2 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kotlecików Szu Szu: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do większej miseczki. Następnie dodać pozostałe składniki marynaty (tj. żółtka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, olej rzepakowy i przyprawy). Wszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Mięso umyć

Danka Pichci
„Łopatka niedźwiedzia „- wędlina z szynkowara 109

Łopatka niedźwiedzia ” – wędlina z szynkowara Łopatka , to wspaniały kawałek mięsa wieprzowego ,tak wędlina w tym przepisie jest z wieprza , nie z niedźwiedzia Niedźwiedzi jest czosnek , stąd ta nazwa , ale kto wie , może z niedźwiedzia była by to jeszcze smaczniejsza wędlinka Przepis prosty , zdrowy i bardzo smaczny . My zdecydowanie ,wolimy na kanapki ,tego typu wyroby, niż sklepowe mielonki(...)gorczycy 1 łyżka cukru 1 łyżka – płaska mielonego pieprzu 2 łyżki soli peklującej 1 łyżka żelatyny spożywczej 1,5 l wody dodatkowo : szynkowar , woreczki do szynkowara ,termometr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w bardzo grube kawałki . W 1,5 l wody rozpuścić , dwie łyżki soli peklującej i zalać nią mięso , tak żeby było całkowicie zakryte . Trzeba dobrać garnek

Ogrodnik w podróży
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 168

filet z kurczaka z fenkułem i papryką 2016-01-04 12:04:48 Grillowany filet z kurczaka, którego możemy przyrządzać okrągły rok na patelni! Podajemy z idealnymi do takiego mięsa kolorowymi warzywami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250g) 1 duża bulwa kopru włoskiego (400g) 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała zielona(...)łyżeczki) mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli Instrukcje Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki czy pozostałości tłuszczu. Oddzielamy polędwiczki, a pozostałą część kroimy płasko na 2 cieńsze plastry tam, gdzie filet jest najgrubszy. Powstałe w ten sposób kawałki lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne zmieszanie w misce jej składników. Mięso zanurzamy w marynacie

Kulinarna Pokusa
„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym 123

kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi selera , krojoną zieloną paprykę , mielona paprykę ,czosnek wyciśnięty praską ,pomidory z puszki , cukier , sól i pieprz do smaku . Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do czasu aż udka będą gotowe , czyli miękkie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjmujemy mięso z sosu . Sos przelewamy przez sitko . Warzywa przecieramy na sicie i dodajemy

Ogrodnik w podróży
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 113

Dziś zapraszam Was na pyszny obiad: delikatną rozmarynową polędwiczkę wieprzową podaną ze śliwkowym sosem! Mięso najpierw obsmażamy, a potem pieczemy (niezbyt długo, ma pozostać soczyste i miękkie, rozpływające się w ustach). Doskonałym dopełnieniem do polędwiczki jest słodko-kwaśny sos śliwkowy z lekkim, cynamonowym akcentem, który w smaku przypomina… keczup :) Tak! Możecie być lekko (acz pozytywnie) zaskoczeni jego smakiem. Z przepisu(...)miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu cayenne sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ją olejem, a także solą oraz (najlepiej) świeżo zmielonym pieprzem. Z gałązek rozmarynu zdejmujemy listki i drobno siekamy. Obtaczamy w nich naszą polędwiczkę. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej

MyCookBook.pl
Pulpety z papryką i pieczarkami 136

papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.  Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.  Z mięsa formujemy nieduże pulpety

Smak mojego domu
Siekane kotleciki drobiowo warzywne 133

czubata łyżka mąki ziemniaczanej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet   kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Cebulę i paprykę oraz por kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez prask ,   dodajemy do mięsa , mieszamy z startym serem, wbijamy jajko, dodajemy majonez oraz mąkę

Wanilia i Kardamon
Polędwiczki z kurczaka z warzywami – obiad z piekarnika 181

ziemniaków) . Wzbogaciłam całość prostym zestawem przypraw. Dzięki temu polędwiczki są naprawdę delikatne i śmiało można je podać dzieciom. Dodatkowo całość pieczona jest w rękawie do pieczenia, co sprawia, że mięso wychodzi naprawdę soczyste. Spróbujcie, polecam! Prosty i niedrogi obiad dla całej rodziny. Delikatne polędwiczki z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie. Proste i pyszne danie dla całej rodziny. Składniki: około(...)mielonego pieprzu mała szczypta soli opcjonalnie ulubione zioła do posypania warzyw Do podania: korniszony koktajlowe Kuhne sos czosnkowy Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki marynaty: dresing jogurtowy, pieprz, sól, przyprawę do gyrosa i słodką czerwoną paprykę. Do miski przekładamy polędwiczki z kurczaka. Dodajemy naszą marynatę. Całość dokładnie mieszamy ręką tak by pokryć kawałki kurczaka naszą marynatą. Miskę z mięsem wkładamy

Słodkie okruszki
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 202

marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki(...)najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem.  2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos do garnka z warzywami, podlać

Kuchnia Prezydentowej
” Koperkowy ” schab, parzony na kanapki – domowa wędlina 143

schabu wieprzowego bez kości duży pęczek świeżego koperku 2 łyżeczki mielonej , ostrej papryki 2 płaskie łyżki soli 1 łyżka cukru 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo : folia aluminiowa , spożywcza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab oczyszczamy ze wszystkich błon , tłuszczy i ciemnych kawałków mięsa . Układamy na folii spożywczej , smarujemy oliwą , wymieszaną z cukrem ,solą ,papryką i czosnkiem

Ogrodnik w podróży
Karkówka duszona 87

pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje że kawałki karkówki zrobią się miękkie i delikatne, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy(...)wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu karkowego dopraw solą i pieprzem, na następnie rozbij tłuczkiem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, dodaj do usmażonego

nietylkopasta.pl
Zupa grzybowa z Chorwacji – Zagorska Juha 119

regionu Zagorje. Regionu, który w jednym rondlu dzieli się tym, co najlepsze, borowiki, mięso, śmietana, wino 😉, warzywa i zioła, przypraw.  Pochodzenie zupy grzybowej jest bardzo stare i jak to często bywa, było to pożywienie biednych ludzi, wieśniaków, którzy wrzucali do gara to, co mieli pod ręką. Można powiedzieć, że to taki fast food, zanim w ogóle wymyślono nazwę fast

RafalCook
Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami 78

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami . W przepisie użyłam grzybów suszonych mielonych jako przyprawy. Zdobycie tej przyprawy nie jest trudne, wystarczy zmiksować suszone grzyby. 600 - 700 g polędwiczki wieprzowej, sól, 1 łyżka suszonych zmielonych grzybów (u mnie kanie), mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, 300 ml śmietany kremówki 30 – 36%, 400 g kurek

królestwo garów
Keto zupa rybna (Paleo, LowCarb) 81

przygotowując keto zupę rybną jak najbardziej możecie dostosować selekcję ryb do własnych upodobań. Zamiast łososia można dać pstrąga, zwłaszcza tęczowego, a zamiast mintaja – jakąkolwiek inną rybę o białym mięsie (miruna, dorsz, halibut, itp.). Zaletą tej zupy jest tak naprawdę to, że można do niej powrzucać cokolwiek, a i tak się uda… W sumie to trochę taka ryba “po grecku(...)porcji Calories 187 kcal Author Modern Cavegirl Ingredients 300 g fileta z łososia lub innej ryby o różowym mięsie 300 g fileta z mintaja lub innej ryby o białym mięsie 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku duże 1 marchewka (opcjonalnie

Modern Cave Girl
Cielęcina w kurkach 105

kurek 150 ml słodkiej śmietany 30% 0,5 kostki masła sól, pieprz mielony Karkówkę cielęcą trzeba podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Nie solić i nie dawać pieprzu przed obsmażeniem. Na patelni rozgrzać ale nie przypalić połowę masła i obsmażyć mięso. Na drugiej patelni podsmażyć kurki z cebulą pokrojoną w kostkę.Połączyć z mięsem.Wszystko podlać niewielką

Co w garnkach piszczy
Pierogi ukraińskie 101

masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Blog z Apetytem
Soczysty schab z morelą i śliwką 70

suszonych moreli i śliwek MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo z moździerza) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżka przetartego w dłoniach majeranku 2 ząbki czosnku roztartego z odrobiną soli WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, mięso oczyścić z błon(ale tłuszczyk,jeśli jest-zostawić), nakłuć głęboko widelcem i natrzeć mocno marynatą, zawinąć

Kuchnia Beaty
Sos pomidorowy 121

cukier – 1 łyżeczka (ok. 5g) sól, pieprz olej do smażenia Dodatki: Białko: mięso drobiowe, wołowe, płatki drożdżowe, tofu, granulat sojowy Strączki: soczewica, fasola, ciecierzyca Korzenie: marchewka, seler naciowy Zielone: świeży szpinak, jarmuż, kapusta pak choi, liście botwiny Zioła: bazylia, tymianek, oregano, papryka mielona, majeranek, cynamon Dzieci: po 6 miesiącu możesz podać ten sam sos, tylko odlej porcję

wiecejwarzyw.pl
Pieczone udka z kurczaka 129

mięs w naszym domu.  Dobrze przyprawiona, chrupiąca skórka a w środku soczyste mięso.  Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw.  Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Życie zaczyna się w kuchni
Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) 119

gotowania 10 minut Składniki Burgery 5 bułek z kalafiora przygotowanych wcześniej 400 g wołowiny mielonej 1 pomidor 5 plastrów boczku 5 liści sałaty lodowej sól, pieprz, tabasco Sos (opcjonalnie) 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu (uwaga na węglowodany!) 1 łyżka sriracha (opcjonalnie) Sposób przygotowania Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco. Podzielić na 5 porcji i uformować płaskie

Modern Cave Girl
Ogórkowa sałatka z warzywną nutą 106

idealna do dań obiadowych, szczególnie zimową porą, ale także świetna do grillowanego mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym stole. Składniki: 8kg ogórków   1kg cebuli 1kg czerwonej papryki 1kg marchewki 9 łyżek soli   Zalewa:   2 szklanki octu 1 szklanka cukru 20g  pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 9 ząbków czosnku po 1 łyżce oleju

Szalona Kuchnia Eweliny
6 najlepszych przepisów z mięsem na lato 102

mięsem na blogu. W czołówce oczywiście kurczak. Przyznam się, że rzadko jem mięso, znacznie częściej dania z warzywami.  Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Sałatka Cezar z kurczakiem Spaghetti z grillowanym kurczakiem i cukinią Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią

Moja smaczna kuchnia
drobiowa pierś w cieście naleśnikowym... 100

przyprawą do drobiu z każdej strony. Jajka dobrze roztrzepać z mąką, mlekiem, solą, pieprzem mielonym na gęste ciasto. Kotlety zamaczać w cieście, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety. Podawać z ziemniakami tłuczonymi i mizerią - pierś z kurczaka jest szybkim daniem obiadowym w cieście naleśnikowym mięso jest soczyste, kruche, smaczne.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu 126

wytrącił , inaczej placki podczas smażenia mogły by się rozpadać . Wsypujemy przyprawy , czosnek , gałkę , paprykę mieloną , czosnek niedźwiedzi , cukier i sól do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy także pokrojony w średniej wielkości kostkę i lekko posolony , schab . Nie można kroić na zbyt małe kawałki, bo mięso zrobi się suche po usmażeniu . Mieszamy , następnie wlewamy roztrzepane jajka i mąkę , ponownie mieszamy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami 175

małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 149

szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch

Moniki Smakołyki
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 220

rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać mięso przez kilka minut, dzięki czemu będzie bardziej delikatne. Formować pulpeciki wielkości piłeczki do ping

olalacooking
Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami 158

pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sos: 300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć

Wanilia i Kardamon
Koperty z kurczakiem i curry 138

filetu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki oleju 1 jajko sezam do posypania Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć solą i pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut

Kolorowa kuchnia Elki
Balsamico winegret wg Aleex 127

kuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie? Składniki: • ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego) • ¼ szklanki oliwy z oliwek • 2 duże ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru • ¼ łyżeczki soli • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przygotowania: 1. Do wysokiego kubka miksującego (lub zwykłego) włożyć ocet balsamiczny

W mojej kuchni
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 124

wieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek

Państwo Wojtczuk gotują
potrawka z kury rosołowej... 121

sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową obrać z kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn

W Mojej Kuchni Lubię
Libański kuskus z marchewką i ciecierzycą 224

przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie i myślę, że przypadnie do gustu nawet wielbicielom mięsa.  Do przygotowania dania użyłem: 1 kg marchwi, 200 gram kaszy kuskus, 1 puszki ciecierzycy, 100 gram rodzynek, 30 gram masła, 3 łyżek miodu, 4 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki suszonego tymianku, pęczka natki pietruszki

Wyprawy kulinarne
Szynka wieprzowa pieczona 137

ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku**, kilka gałązek rozmarynu**, pieprz świeżo mielony, sól, otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić w słupki/zapałki. Szynkę ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn.  Mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć

królestwo garów
KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM 201

Buzka się cieszy:). 4 kotlety z karkówki 1 cebula sól pieprz papryka mielona tłuczony ziarnisty pieprz woda mąka smalec lub olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety z karkówki lekko rozbijamy.Nacieramy przyprawami i obtaczamy tłuczonym pieprzem.Zostawiamy  na 1 godz.w lodówce.Potem obsmażamy na smalcu bo jak wiem mięso wieprzowe ,wtedy jest najsmaczniejsze a sos jak u babci,z obu stron na złoty kolor.Podlewamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone... po prostu inne 188

postanowiłam dalej eksperymentować i zrobić kolejną wersję mielonych. Dzisiaj mielone.... po prostu inne       Składniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka tarta do panierowania ½ szklanki ugotowanego ryżu sól i pieprz olej do smażenia       Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni

Kuchnia u Krysi
Polędwiczki wieprzowe smażone 450

mięsa wynosi tylko 110 kalorii. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu ani węglowodanów. Jest to doskonałe mięso dla osób dbających o swoją sylwetke. Moja propozycja przyrządzenia polędwiczek jest prosta, ale za to bardzo smaczna :) Składniki: dwie polędwiczki wieprzowe 1 łyżka masła 3 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około

kuchnia doski
Sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem - i innymi dodatkami :-) 132

garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła.  Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem

Wielopokoleniowo
Zupa fasolowa 155

warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól do smaku Wykonanie: Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Porcję rosołową oczyszczamy(...)całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Wyciągamy mięso i włoszczyznę.  Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy ugotowaną fasolę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia.  Dodajemy pieprz mielony. Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy boczek

Smak mojego domu
Zapiekanka z kaszy perłowej 123

papryki czerwonej 0,5 kukurydzy z puszki  2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut

kgwjanczewo
Szaszłyki z papryką i miodem. 135

wykonania :   K arkówkę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką słodką i ostrą. Kolendrę opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę , połącz z miodem, keczupem, sosem worcester, 3-4 łyżkami oleju i posiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z chleba 246

bezmięsnej. Jestem skłonna powiedzieć że lepsza. To moje zdanie ,ponieważ nie przepadam za mięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję. Ten przepis to moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego

Eli Gotowanie
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 161

Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami na ziemniakach, wsypujemy

Karo in the Kitchen
Rolki leśniczego - roladki z kurczaka z leśnymi grzybami, pleśniowym serem w panierce z orzechów laskowych 233

układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku

VioletoweKucharzenie
Gyros z makaronem i serem 196

biały mielony szczypta papryka mielona słodka szczypta chili mielone szczypta imbir mielony szczypta Dodatkowo: Zdrowy olej tłoczony na zimno rzepakowy GREEN spoon   Gyros z makaronem i serem-wykonanie   Udka z kurczaka kroimy drobno( wycinamy kostki i mięsko filetujemy dosyć drobno). Mięso przekładamy do miseczki i doprawiamy przyprawami , zostawiamy na godzinę przykryte folią

Różowa kuchnia
Zupa krem z kabaczka 152

Warzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem

R'n'G Kitchen
Pasztet smarowny 157

Wodę z wątróbki wylewamy, woda po szynce jeszcze się przyda. Szynkę, podgardle i wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm. Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy

Marder&Marder Manufacture