ciasto - 160969 przepisów (strona:995/10732)

Kakaowe ciasto zalewane i polewane 54

Miękki, wyjątkowo puszysty, kakaowy wypiek. Wyrazistości dodaje mu spora dawka kakaowej zalewy, którą nasącza się wystudzone już ciasto. Prezentowany Wam egzemplarz, upieczony został nie bez okazji. Z uwagi na wciąż jeszcze obowiązującą ciszę wyborczą o jej szczegółach się nie rozpisuję. Dziś dzień, w którym ( jak się okazuje po drugiej prezentacji danych o frekwencji ) ponad połowa z nas dokonała wyboru, który(...)uważała za właściwy. Czas zweryfikuje nasze nadzieje, teorie i poglądy. A Wam proponuję tymczasem, polityczną poprawnością się kierując, - weryfikację tego przepisu. Ciasto wyrasta bardzo wysokie, jak na ilość zastosowanych składników. Jest bardzo lekkie, w smaku przypomina klasycznego, mocno kakaowego murzynka. Z polewą czekoladową, wiórkami czekoladowymi i orzechami laskowymi - wygląda uwodzicielsko, apetycznie i wykwintnie. Można do ciasta dosypać kilka garści ulubionych

Kronika Piekarnika
Przepis na proste brownie z kakao 67

Przepis na proste brownie z kakao  klasyczne czekoladowe ciasto brownie. Przepis na proste brownie z kakao i czekoladą, takie które zawsze się udaje, jest banalnie łatwy. Gwarantuję, że nie sprawi Ci najmniejszych problemów. Nawet jeśli wypieki nie są Twoją mocną stroną, przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Równie proste jest tylko ciasto czekoladowe z gruszkami. Brownie z kakao(...)krótko ubij trzepaczką, lub mikserem na najniższych obrotach. 5. Nie przerywając ubijania dolewaj powoli masę czekoladową, a następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie do całkowitego połączenia. 6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie je rozprowadź i wyrównaj wierzch. 7. Piecz około 25-30 minut na najniższej lub drugiej od dołu półce piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem

Cztery Fajery
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 58

znikają tak szybko mówi samo za siebie :-) Do ciasteczek idealnie pasują wina z Winiarni Zamojskiej, a szczególnie gruszkowe, ale o tym będzie pod przepisem :-) Miłego piątku :-) Składniki ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 200 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 170 g mąki pszennej 170 g cukru(...)miękkiego masła 50 g orzechów u mnie włoskie (może być więcej) Dodatkowo: 1 jajko Ciasto: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.  2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Kruszonka: Do miski dajemy masło, cukier

kruche babeczki
Domowa Tarta z Malinami 80

jednego gościa w naszym domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartę możecie przygotować z dodatkiem dowolnych, mrożonych owoców, ja najczęściej sięgam po maliny i truskawki. PRZEPIS NA TATRĘ Z MALINAMI Składniki Ciasto: * Foremka w przepisie ma 27 cm średnicy 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1 jajko 200 g masła Owocowa masa: 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (20g) 200 ml mleka(...)mąki ziemniaczanej 500 g mrożonych malin 3 białka 5 łyżek cukru pudru 40 g migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mrożone maliny wyjmuje z zamrażarki 20 minut wcześniej. Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem

Przepiski.pl
Bułeczki z orzechami i syropem klonowym 68

Jeżeli macie ochotę na drożdżówki z orzechami, to zdecydowanie polecam te. Musicie jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ciasto dosyć długo należy wyrabiać, aby nabrało właściwej konsystencji. Przyda się więc tutaj sporo cierpliwości oraz silnej woli, by do tego luźnego ciasta nie dosypywać więcej mąki. Moim zdaniem te bułeczki są suuuuper! Ciasto: 1 czubata łyżka świeżych drożdży 1 szkl(...)ogniu. Studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy oba cukry, skórkę cytrynową, wyrośnięty zaczyn oraz mniej więcej połowę masła. Wyrabiamy. Pod koniec dodajemy resztę masła. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto będzie luźne, takie ma być, Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości (na około 1 – 1,5 godziny). Orzeszki ziemne z grubsza

Smaki Na Talerzu
Gniazdo serowe z ciasta francuskiego 63

Ekspresowe w przygotowaniu gniazdo serowe z ciasta francuskiego. To deser, który w składzie zawiera tylko kilka niezbędnych składników, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Gniazdo serowe nabierze dodatkowej słodyczy i zachęcającego wyglądu jeśli dodatkowo posypiesz je kruszonką. Moje rady: – Gniazdo serowe można przygotować także w wersji jabłkowo-cynamonowej. W tym celu wystarczy na patelni podsmażyć 1 spore jabłko(...)cynamonem z dodatkiem 1 łyżeczki miodu. Zrezygnuj wtedy z dodatku 2 łyżek cukru z wanilią. – Jeśli wolisz, zrób wersję wytrawną o podobnym kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń

Zasmakuj Kuchni
Bułki wiejskie na podmłodzie wg Aleex 77

Fongang. Bułki te piecze się z mąki pszennej i żytniego zaczynu poolish (zwanego inaczej podmłodą). Jak podaje Jeffrey Hamelman w swojej „biblii dla piekarzy” podmłoda to początkowa faza fermentacyjna ciasta pszennego sporządzona z mąki, wody i drożdży. To odmiana zaczynu, mieszanina równych części wagowych mąki i wody z niewielką ilością drożdży. Poolish to zaczyn, który pochodzi z Polski i został(...)powierzchnia powinna być pokryta małymi bąbelkami gazu (to znak aktywności drożdży). 2. Zaczyn przełożyć do misy miksera, dodać wodę, mąkę, sól i pół łyżeczki drożdży instant. 3. Wyrobić elastyczne ciasto, mieszając składniki przez kilka minut na poziomie 1 lub 2. 4. Ciasto przełożyć je do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na około

W mojej kuchni
Ciasto kokosowe na biszkopcie 199

Rozpływające się w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy. Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser(...)który zawsze jest ozdobą stołu oraz zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepiej smakuje rzecz jasna następnego dnia po przygotowaniu. Ciasto jednak pachnie tak cudownie, że trudno było czekać aż kilka godzin . Na szczęście nie zjedliśmy wszystkiego i ocalało chociaż tyle, że mogliśmy zrobić zdjęcia . Zapraszamy zatem na ten pyszny deser i życzymy przyjemności nie tylko z delektowania się nim, ale również

Kuchnia Na Wypasie
Delikatna szarlotka z musem jabłkowym i budyniem 78

Teraz jest ten czas, w którym bez wątpienia króluje jabłko pod każdą postacią. Każdy z nas kocha szarlotki, bo jest to ciasto proste , pyszne, a w połączeniu z pysznym budyniem i kruchą wierzchnią warstwą ciasta dosłownie rozpływa się w ustach.  Moja dzisiejsza propozycja szarlotki nie wymaga podpiekania spodu. Jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem to nie ma takiej możliwości(...)budyniem. Jak widać na zdjęciu moja szarlotka ma różowy budyń. Jest tak za sprawą czerwonego barwnika wmieszanego w budyń, to wszystko. Smak jednak pozostał śmietankowy.   Składniki na ciasto: - 2 pełne szklanki mąki -pół na pół krupczatka + pszenna tortowa ( szklanka ma u mnie 250 ml) - około pół szklanki cukru pudru lub bardzo drobnego miałkiego cukru - 200 g masła, czyli

Z Kuchni Do Kuchni
Migdałowe quiche z kiełbaską i kalafiorem 91

Pyszne chrupiące ciasto kruche z migdałami i dodatkiem czarnuszki. Do tego kalafior, kabanosy, żywiecka. Quiche bardzo dobre na ciepło i na zimno. Możecie zapakować do pracy, na wynos poczęstować kogoś. Tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia. Ciasto kruche często robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki.         ciasto kruche: 100 g mąki pszennej 100 g migdałów(...)sól, pieprz 2 białka 2 jajka 250 g serka czosnkowego śmietankowego 100 g sera feta 400 ml jogurtu greckiego 10 pomidorków koktajlowych 10 plastrów żywieckiej kiełbasy natka pietruszki   Ciasto: Migdały rozdrabniam na mąkę za pomocą kielicha blendującego. Do miski przesiewam mąkę, dodaję mąkę migdałową, zimne masło pokrojone,sól,pieprz,czarnuszkę,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam

wesoła kuchnia
Chleb z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym 126

mąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, dyniowa, słonecznikowa, kokosowa, migdałowa, gryczana, ryżowa, kukurydziana, sojowa, kasztanowa...Może zapomniałam o jakiejś? Te inne wymienione są tylko uzupełnieniem do wypieku chleba, dodane do ciasta w niewielkiej ilości, sprawiają, że chleb staje się bardziej wartościowy w składniki mineralne i witaminy. Mieszanie ze sobą wielu rodzajów mąk, może przynieść za każdym razem inny smak, wygląd(...)właściwości chleba. Poza tym wiele dodatków użytych z umiarem do ciasta, innych niż mąka takich jak: cebulka, czosnek, ziarna, otręby, mleko, maślanka, kefir i wiele, wiele innych, sprawia, że chleby pieczone w domu są najzdrowsze! Ktoś się ze mną zgadza? Ręka do góry! Tym razem zapraszam na pyszny chleb z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym Na zaczyn potrzebujemy

Leśny Zakątek
FIT CIASTO WANILIOWO-KAKAOWE Z BANANAMI – Z PATELNI! BEZ PIECZENIA! 82

ciasta z patelni, które pokazałam w zeszłym roku na blogu zrobiły niesamowitą furorę i okazały się prawdziwym hitem! Zainspirowana tymi wypiekami przygotowałam dla Was kolejny przepis na ciasto z patelni, ale tym razem z dietetycznej, zdrowszej, FIT wersji. To był genialny pomysł! Ciasto okazało się tak pyszne, że przepis musi wylądować na blogu! Jest niesamowicie wilgotne i delikatne. Banany wspaniale(...)osładzają całość i przełamują „oklepany” charakter ciasta. Orzechy wspaniale chrupią po zębami. Raz spróbujecie i będziecie chcieli robić już zawsze! Gwarantuję! Ciasto z całą pewnością zachwyci Wasze podniebienie! Ps. polecam używam patelni, która nie przywiera! Świetnie sprawdzają się wszelkie kamienne i granitowe! Np. te! Zobaczcie!   Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( patelnia ok. 22-24 cm ) * płatki owsiane

Ostra na Słodko
Pierogi ruskie z bryndzą 139

kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej(...)Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto

Korniszonki