ciasto - 160969 przepisów (strona:1004/10732)

ROZETKI 72

Rozetki to kruche, smaczne ciasteczka z ciasta naleśnikowego, smażone na oleju. Do ich upieczenia potrzebne są specjalne foremki. Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Proste do zrobienia, chwila i gotowe. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć następnego dnia są równie pyszne i kruche :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemności 250 ml) * 250 ml mleka * 2 jajka * 1 łyżka cukru * szczypta soli * cukier(...)oprószenia * olej do smażenia Wykonanie: Mąkę, mleko, całe jajka, cukier i sól umieścić w misce, wymieszać mikserem, aby nie było grudek mąki. Musi być konsystencja odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego. Odstawić ciasto na około 10 minut. Na patelni lub w małym garnuszku rozgrzać olej do temperatury maksymalnie 180'C.  Należy zanurzyć rozetkę w rozgrzanym oleju na kilka sekund

Zrób to smacznie
Kujawski placek drożdżowy mocno maślany 70

Kujawski placek drożdżowy mocno maślany to idealny pomysł na przepyszną, klasyczną drożdżówkę. Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla t akiego efektu warto odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama była wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna oceniła smak placka na wysokim poziomie. To było jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Piekłam je już mnóstwo razy(...)Placek cudownie pachnie, jest puszysty oraz apetycznie rumiany. Polecam!     Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - składniki:   (Forma o wymiarach 24 x 28 cm - 35 x 45 cm) (*) Ciasto: 35g drożdży 80g cukru 150 ml mleka 500-550g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 100g masła  Masło z cukrem: 100g masła 100g

Di gotuje
Chleb pszenny 149

składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję.  Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru(...)maki pszennej typ. 405 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania, 1  łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 100 g mąki, dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie), przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min.  Drożdże zaczną pracować, powstaną

Moniki Smakołyki
TORT HONDA I DOMO KUN 82

Był już tort opona , teraz czas na kolejny wypiek związany z motoryzacją Jaki jest w środku tort Honda i Domo kun? Czekoladowy, z kremem śmietanowym i porzeczkami (zapieczonymi w cieście). Składniki (na 3 blaty): ciasto: 300g masła 180g cukru 6 łyżek kakao szczypta soli 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek ok 0,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek(...)mąką i proszkiem dodaj jajka po jednym – za każdym razem dokładnie mieszając masę 3 okrągłe foremki o ∅21cm posmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż papierem do pieczenia przelej ciasto do foremek. Do jednej porcji ciasta dodaj porzeczki piecz w 190°C ok 12 minut (zależy od piekarnika). Blat z porzeczkami ok 20 minut wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed

SandraFrej.com
Słodki chleb żytni z orzechami i suszonymi owocami 121

Najlepiej smakuje samodzielnie, bez dodatków, nawet bez masła. Taki ciekawy, niecodzienny deserowy chlebek. Uwaga: Przepis jest dosyć złożony, wymaga również ścisłego kontrolowania/utrzymywania odpowiedniej temperatury na każdym z etapów przygotowywania ciasta. Do zrobienia tego chleba wykorzystałem przepis na litewski chleb Pajurio duona znaleziony na kanale YT rus brot  https://youtu.be/S1mDPQQmmik Moja modyfikacja to dodanie do ciasta orzechów i suszonych(...)godzin w temp. 26-28°C) 25 g mąka żytnia typ 720 Składniki dokładnie wymieszać i zostawić do fermentacji/zakwaszenia na 14-15 godzin w temperaturze 29-30°C. CIASTO WŁAŚCIWE Dzień drugi - rano (np. 10:45-12:00): cały zaczyn  z poprzedniego etapu 50 g powidła jabłkowe 8 g sól 6 g drożdże świeże lub 2 g drożdże instant

Przepisy na domowy ser i chleb
Bananowe ciasto na białkach 140

wielkanocnych wypiekach babek , pozostała nam jak co roku spora ilość białek. Trzeba było więc pomyśleć nad jakimś przepisem. Pomysł na bananowe ciasto na białkach przyszedł dość szybko, gdy w „spiżarni” zobaczyliśmy dojrzałe banany. Ponieważ to nie pierwsze nasze ciasto na białkach , wiedzieliśmy, że w połączeniu z bananami i czekoladą, wypiek musi się udać i będzie dobrze smakować. I to okazało(...)się prawdą, ciasto na białkach pachnie i smakuje bananami, a kawałki czekolady nadają ciekawej, chrupkiej konsystencji. Udostępnij Bananowe ciasto na białkach – składniki 8 białek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 50 g gorzkiej czekolady 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Drożdżówki z budyniem i malinami 102

domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń(...)około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. J eżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki kruche do dekorowania. 64

wyraźnie odciętych , ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie. Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe. Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm , a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę(...)niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni, że ich pierniki

SmartBake.pl
Ciasto na pierogi 133

Opis Ciasto na pierogi: Dobre ciasto na pierogi jest bardzo istotne, gdy chcemy zjeść pyszne pierogi. Jest to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Na naszych stołach królują pierogi z mięsem, grzybami albo ruskie. Na słodko z cukrem(...)owocami są marzeniem każdego łasucha. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Cienkie i delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe. Nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni kiepskiego ciasta. Jeżeli ciasto będzie kiepskie w czasie gotowania pierogi rozpadną się albo stracą kształt. Pamiętajcie o kilku ważnych zasadach, a pierogi już zawsze będą idealne. Dobre ciasto składa się z minimalnej ilości składników, które jednak rządzą się

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Prosty mazurek z kajmakiem 159

mazurek z kajmakiem Dziś dzielę się z Wami przepisem na prosty mazurek z kajmakiem. Możecie go przygotować z domową masą kajmakową lub w wersji szybkiej z gotową masą krówkową. Ciasto możecie dowolnie ozdobić Ja postawiłam na prostotę U nas taki mazurek znika w kilka chwil. W końcu warto czasem zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? Miłego dnia moi drodzy(...)udanych wypieków. Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 1 jajko klasy M Dodatkowo: 1 puszka mleka słodkiego mleka skondensowanego lub 1 puszka/słoik gotowej masy krówkowej 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej kilka małych bezików chrupiące kuleczki w czekoladzie (gotowa dekoracja, do kupienia w cukierniach) Rada: Dla przełamania słodyczy warto spód

Słodkie okruszki
Ptysiowe gniazdka (bez glutenu, laktozy i białego cukru) 98

Szybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura , która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy(...)jajka Nadzienie -pasta orzechowa np. z migdałów Nutura (inny ulubiony krem/dżem) -migdały w czekoladzie lub czekoladowe jajeczka lub po prostu różne orzechy -kilka kostek czekolady (gorzkiej/deserowej/bez cukru itp) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąkę i skrobie   wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą nadal na małym

Candy Pandas
Mazurek 127

Składniki : Składniki na kruche ciasto 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej krupczatki 250 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany w razie potrzeby Składniki na krem 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru lub do smaku 2 łyżki soku z cytryny(...)włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych ciemna i biała czekolada do dekoracji   Przygotowanie : Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać

KUCHNIA POLSKA
Top 20 przepisów na wielkanocne słodkości 107

Poniżej znajdziecie zestawienie 20 przepisów na ciasta i desery, które możecie przygotować na święta wielkanocne. Większość z nich jest prosta i łatwa do przyrządzenia. W szczególności polecam przygotować babkę majonezową, orzechowego mazurka z pieczonym koglem, mazurka z roztopionymi krówkami (hit corocznych świąt) i tęczowe jajeczka. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę, aby przejść do przepisu) 1. Babka majonezowa - przygotowana(...)lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto

Ugotować
Kruche ciasto z wiśniami 164

wypełnione po brzegi półki! To już spokojnie można nazwać chorobą. Ale lepiej w tę stronę, prawda? Też tak macie? Dziś prosty, kruchy placek z wiśnią. Takie idealne, niedzielne kruche ciasto. Dbajcie o siebie! Składniki na kruche ciasto: 300g mąki 200g masła 3 żółtka 100 g cukru pudru dodatkowo : 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki cukru  Sposób(...)masło. Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Dzielimy na dwie porcje 3/4 do 1/4. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. bądź do momentu

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania