bazie ginu i erytrolu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką orkiszową i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się skusić? Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki orkiszowej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta(...)wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawiamy je z ognia i przekładamy do dużej miski. Studzimy ok. 1,5h. Po ostygnięciu dodajemy do ciasta po jednym jajku
Be Fit Be StrongNajlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „ Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer Na blachę: 23cm x 35cm Ciasto: Składniki: 190 g masła 82% 190 g maki(...)doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając, chwilę gotować aż masa się dobrze połączy. Po przestudzeniu dodawać po 1 jajku i ucierać mikserem. Połowę ciasta rozłożyć na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Następnie skręcić piekarnik do 180 stopni C i piec
Przepisy Babciużyłam lukru na bazie ginu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką żytnią i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się skusić? Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki żytniej typ 700 – 100g masła – 4 jajka(...)wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawiamy je z ognia i przekładamy do dużej miski. Studzimy ok. 1,5h. Po ostygnięciu dodajemy do ciasta po jednym jajku
Be Fit Be StrongSezon rabarbarowy w pełni więc może skusi Was tarta z rabarbarem i migdałami ?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam(...)skorzystania z przepisu. Tarta z rabarbarem i migdałami Ciasto 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżki cukru 100 g zimnego masła 3-4 łyżki lodowatej wody szczypta soli Nadzienie 200 g mascarpone 0,5 szkl uprażonych płatków migdałowych 2-4 łyżki miodu Dodatkowo rabarbar 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche
Pieguskowa KuchniaProste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką to deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy, a dodatkowo jest naprawdę smaczny. Przyznam szczerze, że nie zamierzałam publikować tego przepisu, ale za namową kilku osób zmieniłam zdanie. Dlaczego? Nie lubię tworzenia ciast z półproduktów... Ale z jednej z współprac zostały mi kremy w proszku, a moja córka na ich opakowaniach ćwiczyła(...)jakichkolwiek produktów. Postanowiłam wykorzystać kremy, ale nie zgodnie z przepisami zamieszczonymi na opakowaniu. Do przygotowania kremu użyłam mleka zagęszczonego, które nadało mu kremowego, pysznie mlecznego smaku. I niestety, choć ciasto wyszło palce lizać to również jest troszkę kaloryczne oraz wiem, że nie wszyscy są zwolennikami kremów w proszku. Przyznam szczerze, że moi znajomi bardzo je chwalili i na ich życzenie
Di gotujeJakub Małecki to jeden z moich ulubionych pisarzy, zatem obecność w zakładce „ ciasto do książki ” była tylko kwestią czasu Wybrałam dla Was dzisiaj książkę „Dżozef”, która jest tak wciągająca, że zapomnicie o całym świecie. To powieść wielowarstwowa i różnorodna, jak sami bohaterowie. Do tego nietuzinkowe pojmowanie rzeczywistości i język autora, które mnie za każdym razem oczarowują. W książce pojawiają się(...)różne słodkości w postaci ciasteczek, ale ponieważ Jakub Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową
Słodki sentymentWspaniała propozycja jesienna, czyli śliwkowa makówka. Te pyszne warstwy z pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią mak i śliwki . Rewelacyjne i kuszące połączenie A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego „Traktat o łuskaniu fasoli” – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki(...)gorącym mlekiem). Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową. Ciasto wykładam do foremki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania
Słodki sentymentmąki 3 duże jajka Dodatkowo: Cukier puder Olej lub smalec do smażenia Wodę zagotowuję z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypuję na raz całą mąkę. Mieszam energicznie ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przekładam do miski i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję po jednym jajku i mieszam. W płaskim garnku podgrzewam tłuszcz do około 175 stopni(...)tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie, oznacza to, że tłuszcz jest dostatecznie gorący). Papier do pieczenia kroję na małe kwadraty (można delikatnie posmarować papier olejem, żeby jeszcze łatwiej odchodził na rozgrzanym tłuszczu). Ciasto umieszczam w szprycy z tylką w kształcie gwiazdy (jeśli nie masz rękawa cukierniczego, ciasto możesz umieścić
Słodki sentymentwymaga wyszukanych i drogich składników, a smakuje każdemu. Dodatkowo jeśli zrobicie ją jak ja w kształcie serca, to dodatkowo fajnie się prezentuje. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki tortowej 25g świeżych drożdży 1 żółtko 0,5szkl. mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: kilka łyżek ketchupu pikantnego(...)mąki. Dolałam ciepłe mleko i wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby zaczyn podrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam żółtko, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam je na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na duży cienki placek grubości kilku milimetrów. Z placka wycięłam kształt
Waniliowe Improwizacjejuż chyba z pięćdziesiąt razy i sama nie wiem dlaczego tak późno pojawia się na nią przepis. Jeśli chodzi o składniki to sami wiecie - pełna dowolność. Sekret tkwi w cieście. Ta pizza, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona jest do nakarmienia większej ilości głodnych osób ;) Nie jest to typowa włoska pizza lub taka z pizzerii na cienkim cieście. Wręcz przeciwnie - ciasto(...)puszyste. U nas taka pizza sprawdza się jako szybka kolacja czy poczęstunek na większych imprezach rodzinnych. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu ani zbyt czasochłonna. Składniki na ciasto mieszamy mikserem a co damy na wierzch to zależy od zasobów naszej lodówki tudzież wyobraźni. Polecam podać z domowym sosem czosnkowym :) Co do sosu pomidorowego to dla zabieganych polecam bazę
My simple kitchendużo lepsze od takich tradycyjnych pączków i nie zsychają się szybko, na drugi dzień są równie dobre! I smak, smak jest całkowicie inny bo oprócz masła czy jajek do ciasta dodałam serek mascarpone, dzięki czemu ciasto zyskało ten nawet trudny do opisania smak, ale taki śmietankowy jakby. Polecam Wam bardzo, pączki robię normalnie na drożdżach bo takie uważam za najlepsze(...)obrotach, dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj, aż masa mocno zbieleje. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i rozczyn z drożdży. Załóż hak do robota i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy około 15 do 20 minut. Stop masło w rondelku i troszkę przestuź nie może być gorące ale powinno być ciepłe. Dodaj do ciasta i dalej ubijaj
SMYKWKUCHNIbabeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie . Dziś kolej na Prosty tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam(...)dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy
Ciastkozercyfilmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. BABKA Z SERDUSZKIEM SKŁADNIKI: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto czerwone: masło miękkie (250 g) cukier (150 g) jajka (4 duże) mąka pszenna (250 g) mąka ziemniaczana (50 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) zagęszczony sok truskawkowy (1 łyżka) barwnik czerwony(...)mnie płynny 2 łyżeczki) Ciasto jasne: masło (250g) cukier (150 g) mąka pszenna (250 g) mąka ziemniaczana (50 g) jajka (4 duże) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sok z cytryny (1 łyżka) otarta skórka z 1 cytryny Polewa biała: biała czekolada (200 g) Polewa czerwona: różowe pastylki czekoladowe o smaku truskawkowym (100 g) lub biała czekolada (100 g) barwnik czerwony
Rita creativeszklanka mąki 3 jajka Dodatkowo: Cukier puder Olej lub smalec do smażenia Wodę zagotowuję z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypuję na raz całą mąkę. Mieszam energicznie ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przekładam do miski i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję po jednym jajku i mieszam. W płaskim garnku podgrzewam tłuszcz do około 175 stopni(...)tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie, oznacza to, że tłuszcz jest dostatecznie gorący). Papier do pieczenia kroję na małe kwadraty. Ciasto umieszczam w szprycy z tylką w kształcie gwiazdy (jeśli nie masz rękawa cukierniczego, ciasto możesz umieścić w woreczku, odciąć jeden róg i wyciskać ciasto). Wyciskam ciasto z rękawa
Słodki sentymentkarnawale warto chociaż raz przygotować jakąś słodkość karnawałową. U mnie są to chruścikowe kokardki. Zrobiłam takie, żeby były pulchne i mięciutkie. Ciasto można bardzo cieniutko rozwałkować i wtedy będą bardzo chrupiące. Moje wyszły idealne z cytrynową nutą i każdemu smakowały, a z pozostałych białek zrobię bezy. Polecam takie kokardki, które i ładnie wyglądają i są pyszne :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy(...)ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych kokardek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się
Izabelawkuchni