Fongang. Bułki te piecze się z mąki pszennej i żytniego zaczynu poolish (zwanego inaczej podmłodą). Jak podaje Jeffrey Hamelman w swojej „biblii dla piekarzy” podmłoda to początkowa faza fermentacyjna ciasta pszennego sporządzona z mąki, wody i drożdży. To odmiana zaczynu, mieszanina równych części wagowych mąki i wody z niewielką ilością drożdży. Poolish to zaczyn, który pochodzi z Polski i został(...)powierzchnia powinna być pokryta małymi bąbelkami gazu (to znak aktywności drożdży). 2. Zaczyn przełożyć do misy miksera, dodać wodę, mąkę, sól i pół łyżeczki drożdży instant. 3. Wyrobić elastyczne ciasto, mieszając składniki przez kilka minut na poziomie 1 lub 2. 4. Ciasto przełożyć je do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na około
W mojej kuchniRozpływające się w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy. Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser(...)który zawsze jest ozdobą stołu oraz zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepiej smakuje rzecz jasna następnego dnia po przygotowaniu. Ciasto jednak pachnie tak cudownie, że trudno było czekać aż kilka godzin . Na szczęście nie zjedliśmy wszystkiego i ocalało chociaż tyle, że mogliśmy zrobić zdjęcia . Zapraszamy zatem na ten pyszny deser i życzymy przyjemności nie tylko z delektowania się nim, ale również
Kuchnia Na WypasieTeraz jest ten czas, w którym bez wątpienia króluje jabłko pod każdą postacią. Każdy z nas kocha szarlotki, bo jest to ciasto proste , pyszne, a w połączeniu z pysznym budyniem i kruchą wierzchnią warstwą ciasta dosłownie rozpływa się w ustach. Moja dzisiejsza propozycja szarlotki nie wymaga podpiekania spodu. Jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem to nie ma takiej możliwości(...)budyniem. Jak widać na zdjęciu moja szarlotka ma różowy budyń. Jest tak za sprawą czerwonego barwnika wmieszanego w budyń, to wszystko. Smak jednak pozostał śmietankowy. Składniki na ciasto: - 2 pełne szklanki mąki -pół na pół krupczatka + pszenna tortowa ( szklanka ma u mnie 250 ml) - około pół szklanki cukru pudru lub bardzo drobnego miałkiego cukru - 200 g masła, czyli
Z Kuchni Do KuchniPyszne chrupiące ciasto kruche z migdałami i dodatkiem czarnuszki. Do tego kalafior, kabanosy, żywiecka. Quiche bardzo dobre na ciepło i na zimno. Możecie zapakować do pracy, na wynos poczęstować kogoś. Tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia. Ciasto kruche często robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki. ciasto kruche: 100 g mąki pszennej 100 g migdałów(...)sól, pieprz 2 białka 2 jajka 250 g serka czosnkowego śmietankowego 100 g sera feta 400 ml jogurtu greckiego 10 pomidorków koktajlowych 10 plastrów żywieckiej kiełbasy natka pietruszki Ciasto: Migdały rozdrabniam na mąkę za pomocą kielicha blendującego. Do miski przesiewam mąkę, dodaję mąkę migdałową, zimne masło pokrojone,sól,pieprz,czarnuszkę,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam
wesoła kuchniamąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, dyniowa, słonecznikowa, kokosowa, migdałowa, gryczana, ryżowa, kukurydziana, sojowa, kasztanowa...Może zapomniałam o jakiejś? Te inne wymienione są tylko uzupełnieniem do wypieku chleba, dodane do ciasta w niewielkiej ilości, sprawiają, że chleb staje się bardziej wartościowy w składniki mineralne i witaminy. Mieszanie ze sobą wielu rodzajów mąk, może przynieść za każdym razem inny smak, wygląd(...)właściwości chleba. Poza tym wiele dodatków użytych z umiarem do ciasta, innych niż mąka takich jak: cebulka, czosnek, ziarna, otręby, mleko, maślanka, kefir i wiele, wiele innych, sprawia, że chleby pieczone w domu są najzdrowsze! Ktoś się ze mną zgadza? Ręka do góry! Tym razem zapraszam na pyszny chleb z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym Na zaczyn potrzebujemy
Leśny Zakątekciasta z patelni, które pokazałam w zeszłym roku na blogu zrobiły niesamowitą furorę i okazały się prawdziwym hitem! Zainspirowana tymi wypiekami przygotowałam dla Was kolejny przepis na ciasto z patelni, ale tym razem z dietetycznej, zdrowszej, FIT wersji. To był genialny pomysł! Ciasto okazało się tak pyszne, że przepis musi wylądować na blogu! Jest niesamowicie wilgotne i delikatne. Banany wspaniale(...)osładzają całość i przełamują „oklepany” charakter ciasta. Orzechy wspaniale chrupią po zębami. Raz spróbujecie i będziecie chcieli robić już zawsze! Gwarantuję! Ciasto z całą pewnością zachwyci Wasze podniebienie! Ps. polecam używam patelni, która nie przywiera! Świetnie sprawdzają się wszelkie kamienne i granitowe! Np. te! Zobaczcie! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( patelnia ok. 22-24 cm ) * płatki owsiane
Ostra na Słodkokochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej(...)Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto
KorniszonkiMoja wariacja ciasta, które już znacie KLIK . Tym razem przełożyłam je powidłem i masą śmietanową. Mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne ciasto kojarzy mi się ze słynnymi ciasteczkami Oreo. Polecam wypróbować :) CIASTO: 2 jajka 125 ml oleju 3 dojrzałe banany 12 dag brązowego cukru 10 dag mąki 2 budynie czekoladowe (po 40 g) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)Mieszamy i dodajemy cukier. Mieszamy i wlewamy zmieszane banany z olejem i jajkami. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Blachę keksową o wymiarach 12/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st. C. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka) Po wystudzenie ciasta ścinamy górkę (odkładamy) a resztę ciasta przekrawamy na pół. Żelatynę zalewamy
Pani na deserklimacie słodkości. Dlatego podsuwamy pomysł na zabawne bułeczki orkiszowe, które naszym zdaniem można robić nie tylko w okresie Halloween 😊 Składniki (śr: 20 cm): Ciasto drożdżowe -350g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura -10g drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -40g cukru kokosowego(...)cukru zwykłego -120ml oleju rzepakowego -200g puree z pieczonej dyni -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -200g jabłek -ok 2 pełne łyżki cynamonu Nutura -ksylitol lub cukier CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną). 2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość
Candy PandasBardzo jesienny wypiek - zawijane bułki z ciasta drożdżowego wypełnione konfiturą śliwkową i posypane orzechową kruszonką. Delikatne, miękkie, ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra. Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru szczypta soli(...)orzechów włoskich zmielonych 50 g mąki 3 łyżki cukru trzcinowego 60 g masła Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki tk, żeby powstały grudki, schować do lodówki. Zrobić ciasto: Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić. Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru. Mleko podgrzać ale nie gotować. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone
Smaczny zeszytadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z wafelkami to bardzo smaczny deser, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Gorąco polecamy Wam przygotować je nie tylko na święta, ale także do niedzielnej kawy czy na imprezę rodzinną. Pozornie ciasto wydaje się dosyć pracochłonne, jednak w rzeczywistości jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dla tak smacznego deseru warto spędzić odrobinę czasu(...)kuchni i pokusić się o jego przygotowanie. Ciasto z wafelkami to połączenie masy wafelkowej, z kremem śmietankowym i tradycyjnego biszkopta. Jest słodkie, smacznie i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbujcie tego wypieku, ponieważ jego smak z pewnością Was pozytywnie zaskoczy! PRZEPIS NA CIASTO Z WAFELKAMI Składniki: 5 jajek 80 g cukru 60 g mąki tortowej płaska
Przepiski.plChinkali kojarzone głównie z Gruzją, stanowią danie tradycyjne dla całej kuchni kaukaskiej. Proste w przygotowaniu, choć wymagają odrobinę cierpliwości i wprawy. Zapisz przepis Drukuj Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody łyżeczka soli Farsz 0,5 kg baraniny lub łaty wołowej 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonej kolendry (najlepiej liści) 0,5 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne(...)podania szczypior lub posiekana dymka Instrukcje Mąkę i sól przesiewamy do miski przez sito. Dolewamy po trochu wody i wyrabiamy rękoma do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto lepiło się do dłoni, podsypujemy jeszcze mąki. Mięso mielimy wraz z cebulą i przyprawami. Wyrabiamy farsz rękoma dolewając po trochu letniego bulionu. Z ciasta odrywamy niedużą kulkę, formujemy
Kulinarna PokusaJesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki(...)miodowo-imbirowego. Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych. Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów. Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska w szkole czy pracy. Tak jak poprzednie produkt dostępny jest na Allegro
Ostra na Słodko