zdrowy i pyszny Zdrowy deser to podstawa odpowiedniego żywienia. Błędnym jest myślenie, że pieczenie słodkich deserów idzie w parze z ogromem kalorii, który w chwili słabości dostarczamy organizmowi. Pieczenie ciast nie zawsze musi skutkować dodatkowymi kilogramami. To oczywiste, że własnoręcznie przyrządzane zdrowe desery wcale nie muszą być cechować się większą kalorycznością. Warto poznać składniki , które pozwolą utrzymać zgrabną sylwetkę(...)rezygnowania ze słodkiego co nieco. Fit desery – zdrowe ciasta Każdy z nas uwielbia ciasta, które poprzez swoją różnorodność, smak i konsystencję trafiają w gusta każdego smakosza. W wydaniu fit ten deser bynajmniej nie traci na swoich walorach smakowych. Warto się przekonać jak za pomocą kilku istotnych składników zamienić desery na desery spod znaku fit. Pyszne desery są zawsze
Słodkie okruszkiCiasto Kinder Pingui to przepyszny smakołyk inspirowany popularnym batonikiem. Jest to efektowne i pyszne ciasto, które będzie idealną propozycją na wyjątkowe okazje. Kakaowy biszkopt oraz masa z mascarpone przełożona polewą czekoladową to znakomita kompozycja smaków. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo proste a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki na tortownicę 26 cm biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru(...)żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Do miseczki wlewamy
Smakowite DaniaPrzepis na pyszne ,puszyste i słodziutkie bułeczki cynamonowe zwane inaczej Cinnamon Rolls które są tak wciągające że w mgnieniu oka znika cała brytfanna bułeczek. Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Składniki: Ciasto: 20g drożdży 50g cukru 2 żółtka (jedno białko z jednego jajka wykorzystamy przy polewie lukrowej) 250ml mleka 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Olejek waniliowy 50g masła Brytfanna o wymiarach(...)lukrowa: Białko z jednego jajka 2 łyżki soku z cytryny 80g cukru pudru Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Przygotowanie: Do miski od robota kuchennego( lub zwykłej miski, jeżeli chcemy wyrabiać ciasto ręcznie), wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i zostawiamy na minutę aby drożdże zaczęły się rozpuszczać, następnie wlewamy mleko, rozmącone żółtka, olejek waniliowy, oraz dodajemy łyżeczkę soli, wszystko dokładnie mieszamy. Uruchamiamy robota
Księga-SmakuDrożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem Drożdżówki z serem Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Racuchy drożdżowe CYNAMONKI DYNIOWE Przygotowanie : około 2 h 20 min Składniki ciasto drożdżowe: – 80 ml ciepłego mleka – 30 ml wody – 7-8 g drożdży suszonych (lub 25-30 g świeżych) – 180 g puree z dyni – 450 g mąki pszennej(...)cukru z podanej porcji i odstaw na 20 minut. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, puree z dyni, cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć. Przygotuj kolejne
nietylkopasta.plBrownie z termomixa to popularne amerykańskie ciasto. Jest bardzo aromatyczne, intensywne w smaku. To ciasto nie jest ani trochę puszyste, wręcz bardzo często opada zaraz po upieczeniu. Brownie najlepiej smakuje chwilę po upieczeniu, jak jeszcze jest ciepłe, bo czekolada w środku ma dość płynną postać. To ciasto jest mocno czekoladowe, więc z całą pewnością zasmakuje wszystkim fanom i wielbicielom czekolady(...)razem postanowiłem przygotować je z wykorzystaniem dobrze znanego wszystkim termomixu. Będzie na pewno szybciej i prościej. I co najważniejsze ciasto udało się perfekcyjnie. Do przygotowania tego ciasta używam prostokątnej formy o wymiarach 32 x 22 cm. Składniki 20g siemienia lnianego 140g wody 100 g orzechów włoskich 400g gorzkiej czekolady 120g oleju kokosowego 160g cukru trzcinowego 150g mąki 1/4 łyżeczki soli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pszennej 10 dag masła 3-4 łyżki maślanki lub śmietany 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 jabłka 4 śliwki 2 gruszki 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałowe do posypania ciasta perlisty cukier do dekoracji jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka mąki ziemniaczanej do posypania dna ciasta / można też użyć budyń lub kisiel w proszku Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)masło, sól i cukier a następnie maślankę. Wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godziny. Formę wykładamy papierem. Ciasto wałkujemy na okrąg lub prostokąt w zależności jaką formę wybierzemy. Najlepiej wałkuje się miedzy dwoma arkuszami papieru. Przekładamy do foremki, dno posypujemy mąką ziemniaczaną lub budyniem. Owoce obieramy, kroimy w plasterki
Radość kipiąca uśmiechem.Langosz to coś w rodzaju węgierskiego placka ziemniaczanego. Różni się tym że jest bardziej puszysty, przygotowany z ciasta drożdżowego i tłuczonych ziemniaków. Smażony na głębokim oleju. Podawany z różnymi dodatkami, do mnie najbardziej przemawia wersja z kwaśną śmietanką, tartym żółtym serem i drobno poszatkowaną czerwoną cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Langosz z kwaśną śmietaną, żółtym serem i czerwoną cebulką(...)samym drożdże się uaktywnią. Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Dodaj pozostałe składniki: tłuczone ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i pozostałą ilość mleka. Wszystko razem zagnieć wyrabiając sprężyste, gładkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski lekko oprószonej mąką, okryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na niewielkie okrągłe, płaskie placuszki. Na głębszej patelni rozgrzej
ProstePesto.plnazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZACZYN DROŻDŻOWY 120 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe jajka 1 żółtko 50 g zwykłego białego cukru NADZIENIE STRUCLI 30 g masła roztopionego, letniego 1 łyżeczka(...)misy przesiej przez sito mąkę tortową. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, płynne masło, jajka, żółtko i cukier. Wyrabiaj najlepiej mikserem planetarnym z końcówką hakiem (ewentualnie dłońmi) do gładkości. Pozostaw ciasto w misie, oprósz delikatnie mąką pszenną, okryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części, każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około
ProstePesto.plTruskawkowa mgiełka bez pieczenia Niebiańsko smaczne ciasto z chrupiącym czekoladowym spodem, delikatną żelką owocową oraz kremową warstwą śmietankową. Świetne połączenie smakowe sprawia, że ciacho wprost rozpływa się w ustach, a dodatkowo bardzo efektownie prezentuje się na stole. Nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę proste i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: Chrupiący spód: 250g kremu czekoladowego nutella 150g(...)wody 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy + 1/2 szklanki wody Składniki na warstwę śmietankową: 250ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru – do smaku Wierzch ciasta: 12-15 herbatników maślanych 150g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 50g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka *** Płatki miksujemy w robocie na drobne kawałki
Blog z ApetytemNiedawno był tradycyjny, to dziś będzie ten udawany – sernik oczywiście : ) Połączenie kruchego ciasta kakaowego z malinowym środkiem na bazie jogurtów greckich i budyniu malinowego. Calość bardzo ładnie się komponuje i (jak to nibysernik) pysznie smakuje ; ) Bardzo lubię tą piankowo- „serową” masę i gdyby o mnie chodzilo- mogę ją jeść nawet bez kruchego ciasta : D Tym razem blaszka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 4 żółtka ½ szklank i cukru +1 czubata łyżka kakao Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( kakao dodajemy pod sam koniec). Dzielimy na 2 części ( większa na spód, mniejsza na kruszonkę na wierzch).Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Składniki na masę „serową” malinową : ¾ szklanki cukru
Domowe ciastaniesamowicie pulchne, mięciutkie, a przez dodatek cynamonu i skórki otartej z pomarańczy bardzo aromatyczne. No i mają taki piękny żółciutki kolor :). Nadzienie z powideł śliwkowych pasuje tutaj idealnie. Z ciastem trochę ciężko się pracuje, ponieważ wychodzi dość luźne, ale konsystencja ciasta zależeć będzie tak naprawdę od puree dyniowego - im mniej wodniste puree, tym bardziej zwarte będzie ciasto. Warto się jednak(...)trochę pomęczyć, gdyż takie luźniejsze ciasto daje gwarancję bardzo mięciutkich i delikatnych bułeczek :). Bardzo bardzo polecam! Przepis inspirowanym TYM przepisem. Składniki na około 15 bułeczek: 550-600 g mąki pszennej typ 650 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych 200 ml mleka, letniego 65 g cukru 50 g masła 1 duże jajko 300 g puree
Opowieści z piekarnikasię jako przekąska na imprezy , jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić , do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu. Chociaż(...)minut do spienienia się. Następnie dodajemy pozostałą wodę , oliwę , sól oraz dwie szklanki mąki , dobrze mieszamy do połączenia składników. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pozostałą mąkę . Gdy ciasto będzie zbyt sztywne by je mieszać wyrabiamy je rękoma ( lub w robocie kuchennym ) około 10 minut , dopóki nie zrobi się gładkie oraz elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Dużą miskę
WegePrzepisprzywołała u nas w ten ciepły weekend wakacyjne wspomnienia. Będąc już w Warszawie, wspominaliśmy ogródek Kuzynki pełen krzewów owocowych, z których w dowolnej chwili można zerwać świeże owoce do ciast. Nie mając takiej możliwości, korzystamy z towarów dostępnych na bazarku. Tym razem wróciliśmy do domu z pojemniczkami malin, jeżyn oraz borówek, które wykorzystaliśmy do zrobienia kolorowej tarty z owocami lata(...)Udostępnij Tarta z owocami lata – składniki Owoce: maliny , jeżyny , borówki , winogrona Kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Krem śmietankowy z mascarpone: 250 g mascarpone (schłodzone) 300 g śmietany kremówki 30% (schłodzona) 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na stolnicę
niecodziennikparyprezent od serca:) Zobaczcie przygotowanie babeczek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Kruche babeczki z czekoladą i dżemem są proste w przygotowaniu. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, można też przygotować je z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Będą szybciej gotowe, gdy nabierzecie ochoty na coś słodkiego :) Warto pamiętać, że dobrze schłodzone babeczki są najbardziej(...)perfekcyjnie. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego:) Kruche babeczki z czekoladą i dżemem, składniki: na 18-20 małych babeczek o średnicy 7 cm: na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 125 g zimnego masła, żółtko, kilka łyżeczek zimnej wody nadzienie: dżem malinowy lub truskawkowy albo konfitura, 150 g czekolady (u mnie
Lekcje w kuchni