Kremowy sernik jesienny Naprawdę pyszny, bogaty w smaku, rozpływający się w ustach. Warstwa czekoladowego spodu posmarowana powidłami śliwkowymi, na niej kremowa warstwa serowa zwieńczona jabłkami i czekoladowym ciastem. To jest naprawdę dobre! Wbrew temu co mogłoby się wydawać, ten sernik jest naprawdę prosty do przygotowania, szczególnie jeśli weźmiecie do pomocy mikser. Ciepłe lato się skończyło, podgrzewanie pomieszczeń i atmosfery wskazane(...)więc postanowiłam wrócić do naszej tradycji niedzielnego ciasta. Z tego też powodu spodziewajcie się tu na blogu większej ilości słodkich przepisów PRZEPIS NA KREMOWY SERNIK JESIENNY Składniki na tortownicę 24cm: spód: 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 1 żółtko dodatkowo: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko masa serowa
Dorota Smakujezrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma tutaj złej ścieżki. Wszystko zależy od tego czy masz ochotę i czas na zabawę z zagniataniem i wyrabianiem ciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu(...)dobrym składzie, w niczym nie będzie on odbiegać od tego wykonanego w zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz dodać do niego nieco posiekanych orzechów, ziarna siemienia lnianego lub sezamu
okolicepalnika.plporcję. Jeśli dla Was okaże się to mimo wszystko za dużo, nic straconego – te paluchy świetnie odgrzewają się i można zjeść je następnego dnia. Zróbcie koniecznie! 2 op. ciasta francuskiego 700-800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 nieduża lub połowa dużej cukinii 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie(...)wystygnięcia. Do przestudzonej masy mięsno-warzywnej dodajemy tartą mozzarellę, mieszamy (farsz znacznie lepiej się nakłada, gdy jest on schłodzony, proponuję więc wstawić go do lodówki choćby na 30 minut). Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na porcje (ja kroję ciasto wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki – w sumie z jednego ciasta francuskiego wychodzi mi 6 paluchów). Na środek każdego
Smaki Na TalerzuTarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne(...)Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 120 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4-6 łyżek lodowatej wody szczypta soli Nadzienie: ok. 400-450 g śliwek 2 łyżki masła
Kuchnia MagdaLenyGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 250 g mąki 125 ml mleka, letniego 15 g drożdży 50 g cukru 1 żółtko 40 g masła, roztopionego 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W większej misce mieszamy mąkę z solą(...)Dodajemy podrośnięte drożdże, żółtko, cukier i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 50 min.). składniki na nadzienie: 2 jabłka 40 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wykonanie: Masło roztapiamy z cukrem i cynamonem. Jabłka obieramy, ścieramy
Domowy Smak Jedzenianaleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco. Usmażenie(...)masła klarowanego lub oleju. Należy użyć jak najmniejszą ilość tłuszczu podczas smażenia, w innym wypadku naleśniki nie będą chrupiące. Patelnię z tłuszczem rozgrzej mocno. Na rozgrzaną patelnię wylej chochelkę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni, trzymając patelnię za rączkę i delikatnie pochylając ją na boki. Gdy zauważysz że boki wokół naleśnika rumienią się, przewróć naleśnika na drugą stronę
ProstePesto.plRustykalna tarta z gruszkami to ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Ciasto świetnie pasuje na spotkanie w gronie znajomych. Szybko je przygotujemy. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź przepis: Orzeźwiająca tarta cytrynowa Składniki 225g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 150g masła jajko Dodatkowo 4-5 gruszek cynamon jajko szczypta mąki Szybki przepis na Tarta(...)kruchym cieście z brukselką Rustykalna tarta z gruszkami – przepis Z mąki, masła, jajka, soli i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto po zagnieceniu, wkładamy do foliowej torebki, a następnie na ok. 45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, tak aby ciasto wystawało odrobine poza brzegi. Gruszki po usunięciu gniazda
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ukrywam, że ta tarta wyszła mi pyszna. Idealnie kruche ciasto i obłędne w smaku nadzienie. Ciasto jest słodkie, a nadzienie kwaśne. Wszystko do siebie doskonale pasuje. Tarta pachnie obłędnie cytrynowo. Z soku które puściły jabłka po zastygnięciu zrobiła się galaretka. Smakuje na ciepło jak i na zimno. I do tego pięknie wygląda. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej(...)proszku do pieczenia Na nadzienie: kilka małych jabłek 2 łyżki sypkiej galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dodatkowo: mąka pszenna do oprószenia stolnicy kasza manna do oprószenia ciasta Wykonanie pysznej tarty z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Do pieczenia: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wałkujemy je na koło o średnicy
IzabelawkuchniCiasto ucierane ze śliwkami Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto, które świetnie komponuje się ze słodką kruszonką i lekko kwaskowatymi śliwkami. Proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 250g masła 350g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 170g cukru 16g cukru waniliowego 120ml mleka 50ml oleju Kruszonka(...)250g śliwek węgierek *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Do miski przekładamy masło oraz oba cukry i ucieramy razem mikserem do białości *** *** Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąki
Blog z ApetytemOstatnio na blogu pojawiają się przepisy na ciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych, którzy nie mają czasu aby godzinami stać w kuchni. Dziś kolejny przepis na takie właśnie ciasto. Mocno puszyste, lekkie, z dodatkiem jabłek – doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje(...)oprószenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy do ciasta (jest dość gęste) i delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki. Formę o wymiarach
Fascynacje Anizrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma tutaj złej ścieżki. Wszystko zależy od tego czy masz ochotę i czas na zabawę z zagniataniem i wyrabianiem ciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu(...)dobrym składzie, w niczym nie będzie on odbiegać od tego wykonanego w zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz dodać do niego nieco posiekanych orzechów, ziarna siemienia lnianego lub sezamu
okolicepalnika.plOdwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera . Odwrócone ciasto z ananasem – Składniki: 100 g masła 80 g cukru brązowego(...)pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 2 jaja 125 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty masło do wysmarowania formy Odwrócone ciasto z ananasem – Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (papier wypuścić pod obręczą) a boki posmarować odrobiną masła
Moja DelicjaTłusty Czwartek . Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu(...)minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego, rum. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte dłonie
Moja Delicjaobranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli Sos Marinara (podwójna porcja): 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki – po ok. 560 g 2 duże cebule(...)trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi się kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko do połączenia składników (najpierw w misce, później
Moja Delicja