ciasto pojawiało się często u nas w domu w niedzielę, dlatego nazwałam je ciastem z sentymentem. A jak zrobić takie ciasto z sentymentem? – Mega prosto Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: 300 g ulubionego dżemu (u mnie to wiśniowy i z czarnej porzeczki) 400 ml kwaśnej śmietany(...)doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na ciasto i wyrównuję. Górę można posypać orzeszkami lub wiórkami kokosowymi. Ciasto z sentymentem najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. A jak zrobiło się tak sentymentalnie, to dopasujmy
Słodki sentymentnatknęłam się na tej stronie: https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne(...)dzieci i dorosłych. Smalec oczywiście nie jest w żadnym stopniu odczuwalny w smaku, a samo ciasto jeszcze na surowo jest super plastyczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: ok. 500g mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 50g świeżych drożdży 0,5szkl. śmietany 18% 2 jajka 1 kostka smalcu (200g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Waniliowe Improwizacjedodajemy odrobinę cukru i maślanki. Czekamy aż drożdże się uaktywnią. 2. Następnie dodajemy sól i stopniowo maślankę. 3. Wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie aż będzie odchodzić od rąk i miski. 4. Wyrobione ciasto przykrywamy folia i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około(...)tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem co komu smakuje. 6. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim kształtem do foremki. 7. Wkładamy ciasto do foremki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia
Leśny Zakątekmaleńkie pyszności to świetny pomysł na poczęstunek dla gości. Sprawdzą się też jako słodki prezent od serca:) Kruche babeczki z budyniem i czekoladą są proste w przygotowaniu. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, warto też z wyprzedzeniem wylepić nim foremki. Schłodzone przez noc i pieczone następnego dnia babeczki są najbardziej kruche, ale można piec je po krótszym chłodzeniu(...)owocami (wypróbujcie na przykład moich kruchych babeczek z truskawkami i mascarpone ). Takie nadziewane ciasteczka pięknie się prezentują. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie kruche ciasta z budyniem, polecam też moją kostkę pomarańczową :) Przepis na kruche babeczki z budyniem i czekoladą, składniki: na 20 babeczek na kruche ciasto: 250 g mąki, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka
Lekcje w kuchniJogurtowe z rabarbarem Szybkie, proste i przepyszne ciasto. Idealnie wilgotne, akuratnie słodkie i delikatnie kwaskowate za sprawą rabarbaru. Niebo w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łodygi rabarbaru *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia
Blog z Apetytemrównie trudno jest dzisiaj Moim domowym delicjom nadałam kształt serduszek, a do tego dobrałam wszystkie składniki tak, żeby delicje były wegańskie. Powstały pyszne mini torciki. Składniki na ciasto: 1 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej orkiszowej) ¾ szklanki cukru (użyłam kokosowego) Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1 łyżka wódki lub spirytusu ¾ szklanki mleka roślinnego Uwaga: szklanka o pojemności(...)Dodatkowo: 1 galaretka wegańska (lub 2, jeśli lubicie grubszą warstwę) 150 g czekolady wegańskiej 150 ml śmietanki sojowej 2 łyżki syropu z agawy lub miodu Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem i wlewam ciasto. Wyrównuję łyżką. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentdrożdżowych bułeczek z nadzieniem? 😍 My nie mogłyśmy się zdecydować czy wolimy z budyniem czy z makiem więc zrobiłyśmy obie wersje. Można użyć też owoców, konfitury czy sera 😋 Składniki: Ciasto drożdżowe -500 g mąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych(...)ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu -1/2 dużego jabłka lub 1 małe -skórka pomarańczowa (można pominąć) Budyń -500ml mleka roślinnego lub zwykłego -80-100g ksylitolu -40g budyniu Kruszonka -100g mąki
Candy PandasCzas czytania: 2 min Calzone, to pieróg zrobiony z ciasta na pizzę, upieczony tak jak pizza w piekarniku. Jeśli chodzi o dodatki to, dziś proponuję w wersji z tuńczykiem, papryką i serami. Nadzienie można przygotować dowolne z mięsem, rybą, a nawet na słodko z owocami. Przy pieczeniu calzone należy pamiętać, aby dodatki były dociśnięte z nadmiaru soku. Nadmiar płynów(...)dodatkach sprawi, że ciasto będzie rozmiękczone od środka i może się nie dopiec. Proste i pyszne danie, polecam! Print Calzone .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pizza w innym wydaniu. Course Obiady Cuisine Italian Keyword ciasto drożdżowe, Tuńczyk Prep Time 1 hour 35 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 1 hour 50 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.plfantastyczną słodką przekąską. Jadłam już w swoim życiu oponki z różnych przepisów, jedne były lekko gumowe, inne zbyt twarde. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Przepis na to ciasto jest tak dobry, że można wykorzystać go do zrobienia pączków bez drożdży . Pączki z takiego przepisu będą mniej pracochłonne niż klasyczne, a fantastyczny efekt jest murowany! [feast_advanced_jump(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 125 ml śmietany 18% Dodatkowo olej do smażenia cukier puder do oprószenia 🔪 Instrukcje Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś druga część bajki o cieście parzonym tym razem w roli głównej występuje, groszek ptysiowy. Świetny dodatek do zup, kremów, czy po prostu przekąska do schrupania. Moje dzieci uwielbiają groszek ptysiowy i jak tylko odkryją, że jest zapasik w domu, to od razu przystępują do opróżnienia magazynku. Groszek przygotowujemy oczywiście z ciasta parzonego z tego samego(...)ciasta możemy przygotować eklery, słomki ptysiowe , gniazdka – pączki hiszpańskie. Groszek ptysiowy pieczemy w piekarniku co pozwala przygotować dużą ilość w krótkim czasie. Z podanej porcji ciasta wyjdzie naprawdę duża porcja groszku, proponuje więc z części ciasta przygotować słomki ptysiowe. W ten sposób przygotujecie dodatek do obiadu i deser za jednym zamachem. Jeśli nie wykorzystacie całego groszku, to schowajcie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do miski robota i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób(...)być letnia, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Jajka roztrzepać. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i skórkę z cytryny, jajka i mieszaninę mleczną, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto należy wyrabiać końcówką typu hak. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć
SprawdzonaKuchnia.plskąd wreszcie trafiły do Polski pod nazwą knedle. Knedle dzięki swojej bogatej historii mają wiele odmian. Można dziś znaleźć przepisy na knedle ze słodkim i wytrawnym nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso. Dziś przepis na typowo jesienne knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste(...)śliwek wypestkowanych Instructions Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w dużej misce, ser również przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól, zagnieść jednolite ciasto, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać. Śliwki wypestkować, nacinając tylko jedną połowę śliwki wyjąć pestkę tak, aby śliwka po złożeniu była cała, w przypadku bardzo dużych śliwek przeciąć na pół
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta(...)chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe – The New York Times, natomiast autorem przepisu jest Jim Lahey właściciel piekarni Sullivan Street. W przepisie nie ma błędu, aby przygotować ciasto potrzeba tylko 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych! Gorąco polecam! Print Chleb z garnka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fenomenalny chleb z garnaka
SprawdzonaKuchnia.pl