ciasto - 162020 przepisów (strona:1000/10802)

Czekoladowa Krówka Bez Pieczenia 90

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast, które można przygotować bez konieczności włączenia piekarnika. Takie desery to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec lub mają obawy, że biszkopt im nie wyjdzie i nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni. Ciasta bez pieczenia, do których możemy zaliczyć czekoladową krówkę, są bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiąc je, mamy pewność, że wyjdzie idealne. Ciasto krówka to bardzo smaczny deser na bazie masy budyniowej o smaku czekoladowym, maślanych herbatników oraz masy krówkowej z dodatkiem chrupiących orzechów. Brzmi bardzo ciekawie prawda? A jak smakuje! Przekonajcie się sami. Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto o nazwie czekoladowa krówka

Przepiski.pl
Tarta z rabarbarem i budyniem 56

Tarta z rabarbarem i budyniem to lekko kwaskowe kruche ciasto z budyniem i kawałkami rabarbaru. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki(...)łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru (5 łodyg) 1 łyżkę cukru pudru (do posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść

KuchniaWeDwoje.pl
Malinowa chmurka 60

Malinowa chmurka to ciasto, które nie trzeba specjalnie przedstawiać, a przepis na niego znajdziecie chyba na każdym blogu. Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto! Czas wykonania: 4h (+czas oczekiwania) Ilość porcji: 20 kawałków (forma(...)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić galaretki

KuchniaWeDwoje.pl
Chlebek ziołowy 64

garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli Przygotowanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Do dużego garnka przesypać mąkę, dodać cukier oraz sól. Wlać rozczyn i olej. Ciasto wyrabiać przez 10 – 20 minut. Masło ziołowe: Masło o temperaturze pokojonej przełożyć do blendera, dodać czosnek, zioła oraz sól i całość zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę(...)rozwałkować na cienki prostokąt (około 30 cm x 40 cm). Ciasto posmarować równomiernie masłem ziołowym. Wyciąć z ciasta paski grubości równej wysokości formy do pieczenia (moje miały około 7 cm). Każdy pasek zwinąć w harmonijkę (nie musi być to zrobione bardzo starannie) (patrz krok 10.). Pasma ciasta wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia (forma

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto Król Lew 71

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto król lew to bardzo szybki i smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Ciasto zachwyca nie tylko swoim cudownym smakiem, ale także prostotą wykonania. Herbatniki przełożone masą kajmakową oraz puszystą masa budyniową. Niby nic specjalnego, ale czasem takie banalne i proste desery smakują najlepiej. Ciasto król lew przygotowałam w małej formie o wymiarach(...)wymiarach 24×36 cm. Dlatego też, jeśli chcecie przygotować dużą porcję, należy podwoić wszystkie składniki. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na banalne, a zarazem bardzo smaczne ciasto król lew. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze szybkie! Bardzo lubię takie błyskawiczne „wypieki” a Wy? Lubicie szybkie ciasta bez pieczenia? PRZEPIS NA CIASTO KRÓL LEW (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan 108

marcepan, niedostępny dla pospolitej ludności. W ksiażkach kucharskich z 17 wieku znajdziemy przepisy na anyżkowe ciasteczka pod nazwą: Powszechny Marcepan, Marcepan chłopów lub Jajeczny marcepan. Zamiast drogich migdałów do ciasta dodawano białą makę. I w zależności od przepisu odrobinę soku z cytrynu lub wiśniowej wodki( białej). Podobno, aby zabić nieprzyjemny zapach jajek. A słowko marcepan w nazwie dodawało temu wypiekowi(...)szlachetności i szerokiego zainteresowania wśród pospólstwa. Podstawowe ciasto na chrebeli składa się z jajek, maki i cukru. Czasami zamiast zwykłego cukru dodaje się cukier puder. A we francuskojęzycznej części Szwajcarii w przepisach pojawia się masełko. Podobno prawdziwe chrebeli nie mogą zawierać ani grama proszku do pieczenia.  Anyżkowe chrebeli są popularne w Szwajcarii w okresie Bożego Narodzenia. A w Baden

dolcevitainmykitchen
MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM MIELONYM 89

która sprawdzi się doskonale w każdej kuchni. Przyznam Wam, że ten gadżet znacznie ułatwia mi lepienie pierogów czy uszek z farszem grzybowym do barszczu. Oprócz czasu spędzonego na wyrabianiu ciasta na pierogi to ich nadziewanie i lepienie zajęło mi około 30 minut. Od teraz w moim domu pierogi będą częstym daniem na obiad :) Składniki na mini pierożki z mięsem mielonym(...)około 85 sztuk): Ciasto na pierogi: * 500 g mąki pszennej * 300 ml ciepłej wody * 1 żółtko * około pół łyżeczki soli Farsz mięsny: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * sól i pieprz czarny mielony do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku * około 80 ml rosołu (ewentualnie wody) Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól

Zrób to smacznie
Szarlotka z toffi 84

Szybka i pyszna propozycja, czyli szarlotka z toffi. Kruche ciasto, jabłka i pyszna polewa. Krótka lista składników i świetny smak – to prawdziwe zalety. Składniki na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 1 żółtko 125 g masła Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowuję i wykładam nim tortownicę (22 cm) tworząc(...)rant. Nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 10-12 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki mąki 4-5 jabłek Jabłka obieram i kroję na cienkie cząstki (u mnie to półksiężyce). Jabłka układam gęsto

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej 79

Ciasto drożdżowe w formie chlebka, z warstwą zapieczonych jabłek na wierzchu. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ciasto pięknie wyrosło - było pulchne i miękkie. Kolejnego dnia jedliśmy je jak kanapki, z masłem i konfiturą :) Ciasto można upiec w większej formie, z owocami i kruszonką. Serdecznie polecam. Składniki: Ciasto: 340 g mąki orkiszowej szczypta soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru(...)mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, żółtka i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Kolorowy chleb z wkładką 88

dzielę sobie na trzy części. Do jednej części przesiewam 160 g mąki dodaję 1/3 soli ,20 ml oleju, wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Szpinak, 20 ml oleju, jajko rozdrabniam blenderem. Do drugiej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną szpinakową i wyrabiam(...)wody dolewam tylko wtedy jeżeli widzę że jest taka potrzeba.  Do trzeciej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję koncentrat, sól,20 ml oleju, wodę w razie potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko

wesoła kuchnia
Tortilla z chrupiącym kalafiorem 88

wersji wegetariańskiej... z chrupiącym, pieczonym kalafiorem w płatkach kukurydzianych, sałatą, pomidorami, ogórkiem, papryką oraz czerwoną cebulą, podana z sosem czosnkowym. Smakuje znakomicie! Różyczki kalafiorowe najpierw macza się w cieście i obtacza w panierce z płatków kukurydzianych, a następnie piecze w piekarniku. Tak przygotowany kalafior ma chrupiącą panierkę na zewnątrz, a w środku jest soczysty. Dzięki temu, że jest pieczony(...)myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Ciasto odstawiamy na około 10-15 min. Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora nabijamy na widelec i maczamy najpierw w cieście, a następnie obtaczamy w płatkach

Kuchnia MagdaLeny
Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym 72

postanowiłam upiec coś słodkiego na zakwasie. Wybór padł na struclę, zwaną u nas zawiwańcem. Jej nazwa pochodzi od słowa "завивать", co oznacza skręcać, i w pełni oddaje sposób formowania ciasta. Jako nadzienie zrobiłam pastę orzechowo-czekoladową. Taki zawiwaniec smakuje nieziemsko!  Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym Składniki: 140g aktywnego zakwasu pszennego (100%) 120ml mleka   2 jajka 350g(...)łyżka kremu orzechowego (typu nutella)  Mleko i jajka roztrzepać, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać odstawić na 20 minut, następnie zagnieść (ok 15 minut) do uzyskania gładkiego ciasta. Masło roztopić, wlać olej, wymieszać. Do ciasta dodawać cukier na 3-4 tury, za każdym razem dobrze wyrabiając, aż się rozpuści.  Tak samo dodawać masło, za każdym razem wyrabiając

Obiad gotowy
Sernik królewski. 119

Sernik królewski, to pyszna masa serowa pomiędzy kakaowym kruchym ciastem.  Pamiętam jak dawno temu, kupowałam taki sernik w kartoniku, w proszku.  Wśród moich znajomych, była wtedy na to moda....  Natomiast moja babcia, piekła prawdziwy, swojski sernik królewski. Na wszystkie święta, czy imieniny  u babci zawsze był ten sernik. W sumie, to piecze go do tej pory(...)bardziej pulchny, ale częściej pęka.  Zauważyłam, że kiedy ubijam całe jajka sernik mi nie pęka. Dlatego zróbcie jak uważacie.  Piekłam w blaszce 24 x 35.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 250 g. masła, lub margaryny 1 jajko 2 żółtka

Agusiowe smakołyki
Ciasto pomarańczowe 75

Ciasto pomarańczowe Proste rozwiązania, to moja specjalność. Nie lubię przekombinowanych przepisów, dlatego stworzyłem to PROSTE ciasto pomarańczowe , które zachwyci każdego! Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczowa, wspaniałe, IDEALNIE wyrośnięte ciasto i polewa z gorzkiej czekolady… Do tego kubek herbaty i jestem w niebie Ciasto pomarańczowe – KĄCIK PORAD Z podanych proporcji wyszły mi dwie nieduże foremki ciasta (wymiary moich foremek – 25x13cm(...)Jeśli chcesz, możesz również upiec ciasto pomarańczowe w jednej większej foremce, ale prawdopodobnie będzie to wymagało dłuższego pieczenia. Do ciasta możesz również dodać posiekaną czekoladę lub orzechy! Jeśli szukasz więcej prostych przepisów na ciasta, to może Ci się spodobać wegańska babka cytrynowa , którą oblałem lukrem bazyliowym. Poza tym gorąco polecam ciasto z cukinią oraz klasyczny, ale jakże pyszny chlebek bananowy

Blendman