ciasto - 162020 przepisów (strona:1001/10802)

Babka piegusek (na białkach) 96

aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku.  Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)stróżką wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami składniki suche i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą lub szpatułką. Na końcu wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 21-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 min., do suchego patyczka. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
PTASIE GNIAZDO wielkanocna babka szpinakowa 73

swoich gości?  Sięgnij po przepis na Ptasie Gniazdo - szpinakową babkę wielkanocną .  Babka jest ze szpinakiem , przełożona obłędnie pysznym kremem pomarańczowym i udekorowana czekoladowymi jajeczkami. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis z bloga Kuchnia Mniam . Jak zrobić Ptasie Gniazdo wielkanocną babkę szpinakową pokazane jest w filmiku .  Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał  RITA creative , a będziesz(...)filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. PTASIE GNIAZDO wielkanocna babbka szpinakowa   SKŁADNIKI: *foremka z kominem 25 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO: liście szpinaku bez łodyżek (200 g) cukier (1 szkl.) jajka (5 szt.) olej roślinny (1 szkl.) proszek do pieczenia (2 łyżeczki) mąka pszenna (1 szkl.) mąka krupczatka (1 szkl.) KREM

RITA food channel
Kruchy sernik z brzoskwiniami i pianką bezową. 97

Składniki na blachę o wymiarach 36 x 22 cm :  Ciasto na spód : 1/2 kg mąki  1 margaryna ( 250 g )  3 łyżki smalcu  5 żółtek  3 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa :  1/2 kg sera półtłustego  1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła (10 dkg) 3 jajka(...)Pianka bezowa : 5 białek  1 szklanka cukru kryształu  Przygotuj dodatkowo :  1 puszka brzoskwiń w syropie ( ja kupuję dużą )   Sposób wykonania :   N ajpierw przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, przegniatamy z mąką. Na końcu dodajemy żółtka, wyrabiamy ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z pierzynką łaciatą 88

Sernik z pierzynką łaciatą Bardzo smaczny sernik pieczony z wiśniami, przykryte oraz ze spodem zrobionym z ciasta typu żebra. Forma 24 cm x 24 cm 60 minut 20 porcji Składniki na ciasto: ·        8 łyżek maki pszennej ·        4 jajka ·        3 łyżki cukru(...)Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy mikserem, wsypujemy cukier, stopniowo dodajemy żółtka, wlewamy olej oraz mleko. 2.    Mąkę mieszamy z proszek do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta. 3.    Ciasto dzielimy na połowę, do jednej połowy wsypujemy kakao i łyżką mieszamy. 4.    Połowę ciasta białego wylewamy na dno tortownicy na przemian z połową cista ciemnego

Kulinarna Chwila
ekspresowy mazurek z dżemem i kajmakiem + film 83

łyżki śmietany 18% wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy nożem lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy żółtko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt ok. 16×30 cm. Z każdej strony odkrawamy po ok. 1 cm paseczki(...)przekładamy na krawędzie ciasta i delikatnie je skręcamy, i delikatnie przyklejamy do ciasta aby uzyskać rant. Środek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na złoty kolor przez ok. 25 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok. 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 150-200 g masy kajmakowej kilka suszonych żurawin kilka obranych migdałów wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kokosem na kruchym cieście 48

Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Idealna propozycja do weekendowej kawy. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 1 mały proszek 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 margaryna Masa: 25 dkg kokosu 1/2 l śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 5 białek Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na pół. Jedną połowę ciasta owinąć w folię i schować do zamrażarki(...)Masa: śmietanę, cukier, kokos wlać do garnka gotować 3 min. Masę wystudzić ubić białka dodawać do masy po 1 łyżce i mieszać. Wylać masę na ciasto i drugą schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Piec 45 min w 180 stopniach. Autor przepisu: Basia Artykuł Ciasto z kokosem na kruchym cieście pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Naleśniki 84

objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier. U mnie(...)każdy naleśniki jest zrobiony z około 80 ml ciasta naleśnikowego. Smażyć na lekko wyższej mocy palnika nie dodając tłuszczu. Ja smażę na 6 w 9 stopniowej skali mocy palnika. Masa serowa: 500-550 gr sera białego u mnie półtłusty 250 gr jogurtu naturalnego Wszystkie składniki zblendować. Naleśniki smarować serem dość grubo (na jednego naleśnika dawać jedną łyżkę z dużą górką

moj przepis na
Szybkie rogaliki z czekoladą 76

mojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część

moj przepis na
Piróg biłgorajski 74

można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować(...)praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 104

pokojowej. Masło z miodem wlać do miski, włączyć mikser na małe obroty, po kolei dodawać suche i mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować(...)lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość 2-3 mm (im grubsze tym bardziej miękkie). Piekarnik nagrzać do 180 st. bez termoobiegu, 165 z termoobiegiem (wtedy można piec dwie blachy na raz). Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, matą silikonową lub teflonową. Piec

moj przepis na
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 61

ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia lub potrojenia objętości(...)godzin. Po tym czasie ciasto mocno uderzyć o blat, jeszcze raz wyrobić, mocno posypując ręce mąką uformować bochenek. Jeżeli ręce się kleją, należy mocno obsypać je mąką, ręce potrzeć, tak jak przy myciu, pozbyć się ciasta z palców, ręce umyć dokładnie, osuszyć, oprószyć mąką i znów spróbować uformować bochenek. Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego

moj przepis na
Tarta z botwinką i koperkiem 70

oleju kokosowego lub zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić,wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika(...)wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Farsz: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 3 ząbki czosnku 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 3/4 lub 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta kminku szczypta papryki chili szczypta gałki muszkatołowej pęczek drobno

moj przepis na
Placki z kwiatu Czarnego Bzu 65

zasadzie to pomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie podzielę. Bardzo prosty przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Placki z dodatkiem wody gazowanej wychodzą pulchne, lżejsze. Można też użyć innego mocno gazowanego napoju lub piwa. Na blogu jest jeszcze syrop z kwiatu Czarnego Bzu , polecam w gorące(...)umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować do białości z cukrem (2 minuty), cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać mąkę na przemian z wodą. Dodać sól. Zmiksować. Ma wyjść gęste ciasto naleśnikowe. Patelnie mocno rozgrzać, nalać oleju, tak aby była pół centymetrowa warstwa, każdy kwiat bzu łapać za łodyżkę, zanurzyć w całości w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, kłaść na mocno rozgrzaną

moj przepis na