pierniczków, które wymagają leżakowania, ale mam dziś przepis na wspaniałe pierniczki piaskowe tak zwane last minute. Pierniczki piaskowe są bardzo łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania nie trzeba wałkować ciasta i wykrawać niezliczonych zastępów ciasteczek w formie reniferów, gwiazdek czy choinek. Ciasto może wyrobić za nas mikser, a naszym zadaniem będzie uformowanie kuleczek z ciasta. Opcjonalnie pozostaje nam udekorowanie ciastek(...)trzcinowy, całość ubić na puszystą masę, następnie dodać jajko, zmiksować. Miksując na niższych obrotach dodać w kilku porcjach składniki suche i siekany imbir, miksować do połączenia wszystkich produktów. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C bez termoobiegu. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto
SprawdzonaKuchnia.plRicotty, spokojnie możecie zastąpić ją zwykłym twarogiem. W przypadku użycia twarogu rozgniećcie dokładnie go widelcem, aby nie było zbyt dużych grudek sera. Najważniejsze w przygotowaniu pierogów oczywiście poza dobrym ciastem jest odpowiednie doprawienie farszu, to farsz decyduje czy pierogi będą smaczne. Pierogi proponuję podać z klarowanym masłem, siekanym szczypiorkiem i odrobią tartego Parmezanu. Smacznego! Print Pierogi ze szpinakiem II .wprm(...)rocottą, pyszne! Course Obiad Cuisine Polska Keyword szpinak, wegetariańskie Prep Time 40 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 50 minutes Servings 30 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 125 ml gorącej wody może będzie potrzeba troszkę więcej 1 szczypta soli Składniki na farsz 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g Ricotty Ricotty może
SprawdzonaKuchnia.pllistkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny aromat, który sami musicie poczuć! Przepis na tę wersję chleba jest błyskawiczny i nie wymaga długiego czasu fermentacji, a ciasto mieszamy przy użyciu łyżki, więc nawet mikser nie będzie Wam potrzebny. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, to nic nie szkodzi, bo można upiec go w naczyniu żaroodpornym z pokrywką(...)szklanki siekanych świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego Instructions Do miski wlać wodę, dodać drożdże świeże, miód, sól, mąkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i nasiona słonecznika, wyrobić jednolite ciasto, ja mieszałam drewnianą łyżką. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjąc ciasto na mocno podsypany mąką blat, ciasto rozpłaszczyć
SprawdzonaKuchnia.plsporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta(...)podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy
SprawdzonaKuchnia.plpierogów można użyć innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej skórce ciasta są delikatnie chrupiące i do tego wspaniały farsz. Rewelacyjna uczta, polecam! Print Pierogi z kurkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne pierogi z aromatycznymi kurkami(...)pyszne! Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 1 hour Cook Time 15 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 60 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 260 g mąki pszennej + mąka do podsypania 125 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 350 g kurek 1 duża cebula 150 g świeżego
SprawdzonaKuchnia.plmożna jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad, a i na kolację też będą super. Pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka . Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym. Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić do jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem(...)Print Drożdżowe racuchy z jabłkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe drożdżowe racuchy z krążkami jabłek, dzieci je uwielbiają! Course Obiady Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, jablka Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g mąki pszennej 25 g cukru 1 szczypta soli
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Prosty chleb z nasionami konopi i czosnkiem niedźwiedzim. Jestem przekonana, że pokochacie go za jego smak i oczywiście za łatwość i szybkość wykonania. Dziś wzbogaciłam ciasto chleba przez dodanie łuskanych nasion konopi. Nasiona zawierają duże ilości magnezu, witamin, soli mineralnych, błonnika oraz drogocenne kwasy omega 3 i omega 6. Nie wiem, czy wiecie, ale nasiona konopi(...)białka roślinnego, co ma znaczenie w diecie wegetariańskiej! Czosnek niedźwiedzi poznaliście już we wcześniejszych przepisach i mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu i rozsmakowaliście się w nim. Do ciasta chlebowego można użyć czosnku suszonego, a kiedy pojawi się już świeży, można zastosować świeże liście. Przepis na chleb starałam się skomponować tak, aby jego przygotowanie zajmowało nie więcej niż
SprawdzonaKuchnia.plrozwałkowaniu od razu można upiec na suchej patelni i wychodzą takie, jak należy chrupiące i pokryte mnóstwem maleńkich bąbelków. Podstawą smacznych i chrupiących Papad jest bardzo cieniutko rozwałkowane ciasto, postarajcie się rozwałkować je jak najcieniej. Papad można podawać z różnego rodzaju sosami lub też do ciasta dodać większą ilość przypraw. Upieczone i wystudzone placuszki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego(...)chipsów! Course Przekąski Cuisine Indian Keyword bezglutenowe, mąka z ciecierzycy Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 16 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 100 g mąki z ciecierzycy + mąka do posypania ryżowa lub pszenna 35 g wody 1 szczypta soli 1 łyżeczka kminku całe nasionka Instructions Przygotowanie placuszków Mąkę wsypać do miski, dać
SprawdzonaKuchnia.pldodatkiem malin. Course Obiad Cuisine Polska Keyword jagody, maliny, wegetariańskie Prep Time 30 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 40 minutes Servings 30 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 330 g mąki pszennej + do podsypania 140 ml wody gorącej 1 małe jajko 2 łyżki masła Dodatkowo 180 g świeżych jagód 160 g malin ja użyłam czarnych 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej Instructions Mąkę umieścić w misce miksera, dodać jajko, gorącą wodę z masłem, zagnieść ciasto przy pomocy końcówki typy hak lub ręcznie zagniatając ręcznie, uważajcie, ponieważ woda jest gorąca, w takim przypadku najlepiej na początku ciasto mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręcznie. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypcie więcej mąki. Wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą
SprawdzonaKuchnia.plrównież jako przystawkę czy przekąskę z prostymi sosami typu salsa , guacamole, hummus lub sosy na bazie majonezu i warzyw. Pokrojony na małe kawałki będzie idealny zamiast sklepowych chipsów ;). Do ciasta można dodać odrobinę nasionek sezamu , czarnuszki lub garść siekanych ziół . Taki dodatek do ciasta sprawia, że chlebek można zajadać bez żadnych dodatków. Spróbujcie koniecznie , jestem pewna, że Wam posmakują. Print(...)indyjski chlebek idealny do dań obiadowych Course Pieczywo Cuisine Indian Keyword mąka pszenna, maślanka Prep Time 20 minutes Cook Time 10 minutes Servings 5 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 290 g mąki pszennej 240 ml maślanki 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżek masła stopionego 1/2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych 1 łyżka miodu Składniki dodatkowe 4 łyżki stopionego
SprawdzonaKuchnia.plKurczaka z pieczarkami zawiniętego w ciasto francuskie zna chyba każdy. Wydaje mi się, że jest to tak świetne danie, a jednocześnie dosyć proste do przygotowania, że wszyscy, nawet jeśli sami sobie go nie przygotowali, to jednak jedli go na większej czy mniejszej imprezie. Bo właśnie na różne uroczystości takie mięso nadaje się doskonale. Fajnie się prezentuje i jeszcze lepiej(...)smakuje (choć nie ukrywam, sposób zawijania sprawia, że ciasta francuskiego wykorzystuje się dużo – na imprezę lepiej po prostu ciasto francuskie pokroić na prostokąty i nałożyć na mięso z pieczarkami) 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 2 op. ciasta francuskiego 1 cebula kilkanaście dużych białych pieczarek około 100 g tartej mozzarelli szczypta słodkiej mielonej papryki sól, pieprz masło/olej opcjonalnie
Smaki Na TalerzuProste ciasto truskawkowe z musem truskawkowym z surowych truskawek. Dwa w jednym ciasto i owoce :) ciasto : 240 g truskawek odszypułkowanych, 50 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 100 g masła, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : sok truskawkowy lub mocna herbata(...)cytryną, rumem i cukrem, mus truskawkowy : 700 g odszypułkowanych truskawek, 29 g żelatyny 4 - 5 łyżek cukru pudru, 300 g truskawek do przybrania, masło i bułka tarta do formy, Ciasto : truskawki zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowane truskawki oraz przesianą
królestwo garówmnie mrugają ze skrzynek osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek. Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ(...)deszczu drzew, ciepłych podmuchach wiatru, popołudniowym koncercie ptaków i filiżance kawy, zanurzam zęby w rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień. U progu lato :) Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki pszennej 90g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 4 łyżki zimnej wody Krem frangipane 150g mąki migdałowej 150g jaj (2 duże) 150g masła 150g cukru Do tego 4 łodygi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKruche ciasto to nasz absolutny faworyt tej wiosny. Proste w przygotowaniu! Małe szanse, że coś się za mocno upiecze, lub nie dopiecze. Potrzebujesz jedynie kilku składników. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Tarta jabłkowa w wersji fit już na blogu . Składniki na kruche ciasto (spód): 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki erytrolu 3/4 kostki masła(...)żółtko 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki erytrolu 1/2 kostki masła Nadzienie: 6 jabłek sok z cytryny Przygotowanie Najpierw przygotuj kruche ciasto, zagniatając mąkę orkiszową, żytnią, erytrol, masło z żółtkiem i cynamonem, oraz solą. Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż na około godzinę do lodówki. Następnie przygotuj kruszonkę. Wszystkie podane składniki
Czynniki pierwszetrochę za słaba) 175 g chłodnej wody 4 g drożdży świeżych Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą (w misie miksera). Dodaj mąkę i mieszaj na pierwszej prędkości 3-4 minuty. Ciasto będzie sztywne i słabo wymieszane (tylko do wchłonięcia wody). Szczelnie przykryj ciasto i zostaw do fermentacji od 16 do 20 godzin, w temperaturze około 18-20 °C, nie więcej! (dałem(...)bidze 18 godz. w 18 ° C). Prawidłowa fermentacja bigi, to podstawowy krok do osiągnięcia sukcesu. Ciasto właściwe: cała biga 40 g mąki pszennej, tej samej co do biga 55 g wody 4 g płynnego słodu jęczmiennego lub cukru (dodałem słód żytni jasny w proszku, również 4 g) 8 g soli Do bigi dodaj wodę - 55 g, słód (lub cukier
Przepisy na domowy ser i chleb