ciasto - 162907 przepisów (strona:1010/10861)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką 106

Tradycyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Szybkie i proste do przygotowania. Idealnie do popołudniowej kawy. Czas przygotowania:    1.2 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 300 g jogurtu naturalnego 4 jajka 400 g mąki pszennej 270 g cukru 270 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru(...)waniliowego (1 opakowanie) 600 g rabarbaru SKŁADNIKI KRUSZONKA: 30 g masła 5 łyżek mąki pszennej 1.5 łyżki cukru 1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. 2. Blachę (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wspomagam się spinaczami żeby papier się nie przesuwał. Następnie wylewamy ciasto. 3. Rabarbar myjemy

karolgotuje
Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami 130

Toscakaka to moja miłość od pierwszego wejrzenia sprzed kilku lat. Miłość do ciasta jest niekończąca się. To jeden z przepisów, do którego często powracam. Ponadto ciasto obdarzają uczuciem także wszyscy wokół degustujący się nim. Moi goście i rodzina doskonale znają poniższy wypiek, w postaci miękkiego ciasta ucieranego z praliną z karmelizowanych płatków migdałów. Przez ten szmat czasu placek migdałowy zyskał(...)wielu wielbicieli i miłośników. Nie poznałam ani jednej osoby której skandynawski specjał nie przypadłby do gustu. Tajemnicą prawidłowego wypieku ciast ucieranych jest dopilnowanie zasady, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Druga zasada niezbędna do odniesienia sukcesu to przesianie przez sito mąki i proszku do pieczenia. Jeśli

ProstePesto.pl
Szparagi w cieście francuskim 110

Szparagi w cieście francuskim Szparagi w cieście francuskim.   Kocham szparagi, zielone szparagi to pyszna sprawa. Tym razem zrobiłam je inaczej niż zwykle . Teraz zapytasz jak to jest zwykle, a zwykle to zawinięte w boczek i ugrilowane lub upieczone w piekarniku. Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je zawinąć w ciasto francuskie i takie na blasze upiec na grillu gazowym. Ostatnio(...)nagrzania piekarnika. Oczywiście możesz je też zrobić w piekarniku. Rozgrzej go do 200 C, wstaw blachę i piecz około 20 minut. Dobra, koniec gadania, zróbmy szparagi.   Szparagi w cieście francuskim 2 pęczki szparagów zielonych arkusz ciasta francuskiego chilli ( u mnie w młynku ) jajko + mleko arkusz papieru do pieczenia + blacha   Szparagom odrywam zdrewniałe końcówki ( tu możesz więcej przeczytać

Kuchnia na wzgórzu
Maślane bułki z dodatkiem miodu 218

przepis na pyszne maślane bułki z dodatkiem miodu. Proste w przygotowaniu, idealna na śniadanie lub kolację. Nam najlepiej smakują z masłem, z domowym dżemem lub pysznym miodem. Do ciasta zamiast cukru dodałam płynny miód. Tym razem wybrałam leśny nektarowy Honigma , ale z powodzeniem sprawdzi się każdy inny rodzaj miodu. Spójrzcie na ofertę Honigma, jest naprawdę bogata. Ja przetestowałam już kilka(...)pysznych miodów. Idealne do śniadaniowej owsianki, do słodzenia napojów, kawy, do ciast, placuszków i oczywiście bułeczek. Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżka płynnego miodu – użyłam leśny nektarowy Honigma 1 szklana ciepłej wody 1 jajko klasy M 60 g rozpuszczonego masła 25 g świeżych drożdży mała szczypta soli Przygotowanie: Uwaga! Mąkę wsypujemy stopniowo, w razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy

Słodkie okruszki
SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI (ŁATWE, BEZ UŻYCIA MIKSERA, PYSZNE) 172

Jedno z takich prostych, ekspresowych ciast jogurtowych jest już na blogu, ale z dodatkiem truskawek ( TUTAJ MACIE LINK , zobaczcie koniecznie, bo jest naprawdę świetne!). Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis oraz dodałam do niego brzoskwiń z puszki... 🍑 Wyszło równie pyszne... 👌 Ciasto jest tanie, zrobione z łatwo dostępnych składników, nie potrzebujecie do niego używać miksera, wystarczy, że wymieszacie(...)chcieli do Was wpaść na pogaduszki (tak tak, tak, wiem, teraz to niezbyt dobry pomysł... 😉 ), ale na pewno ten przepis nie raz Wam sie przyda. Dzieciom takie proste, jogurtowe ciasta smakują również najbardziej. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej): 2 i 1/4 szklanki maki pszennej 1/2 plus 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki z budyniem " Ósemki" 136

marmolada. Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : ) ciasto drożdżowe  ( na około 10- 12 dużych ósemek) Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Tarta koperkowa ze szparagami i jajkami przepiórczymi 157

wyglądają i przeróżne smaki w sobie chowają. Naturalnie każda z nich smakuje zawsze oryginalnie. Tym razem naturalna kompozycja, przypraw, warzyw i ziół w Vegecie NATUR schowana,  została do ciasta dodana. NATUR z koperkiem, ta zielona mnie zainspirowała i tak wiosenna tarta powstała. Ciasto zielone, masa serowa, ale wyjątkowa, bo rukola i awokado też się w niej znajdują, a szparagi(...)jajka przepiórcze całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna.   Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie, ciasto kruche koperkowe, doprawione naturalnie, w połączeniu z masą , szparagami i jajkami smakuje genialnie.   Składniki  forma do tarty o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 2 żółtka

Moniki Smakołyki
MALINOWA CHMURKA 140

Przepyszne ciasto Malinowa chmurka łączące słodycz bezy z delikatnie kwaśnymi malinami duet idealny. Większości przepisów do malinowej chmurki piecze się ciasto kruche, jednak wole biszkopt dla mnie lepiej smakuje w tej wersji. Upiekłam ciasto w nieco większej formie dlatego jest takie niskie, przepis podaje jednak na mieszą formę (24x 24 cm) w tej będzie bardziej okazałe. SKŁADNIKI(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Babka makowa + filmik 163

Proponuję dziś prostą i pyszną babkę makową. W tym przepisie nie żałujemy sobie maku, jest go dużo - 200 g i dzięki temu ciasto "chrupie" i jest przepyszne, serdecznie polecam. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia(...)obrotach. 2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie do 1/4 szklanki mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta. 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy

Kawa z mlekiem
Drożdżówki z serem i rabarbarem 104

serem oraz takie z rabarbarem i truskawkami, ale połączenie sera i rabarbaru z dodatkiem kruszonki jest obłędne. Próbujcie koniecznie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z serem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 10 drożdżówek(...)Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko – 1/4 łyżeczki soli – 60 g roztopionego masła – 7 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży Składniki nadzienie : – 200 g białego sera półtłustego – 2 łyżki cukru + 1 łyżka do rabarbaru – 3-4 laski rabarbaru – 1 żółtko – pół

nietylkopasta.pl
ROZETKI 97

Rozetki to kruche, smaczne ciasteczka z ciasta naleśnikowego, smażone na oleju. Do ich upieczenia potrzebne są specjalne foremki. Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Proste do zrobienia, chwila i gotowe. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć następnego dnia są równie pyszne i kruche :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemności 250 ml) * 250 ml mleka * 2 jajka * 1 łyżka cukru * szczypta soli * cukier(...)oprószenia * olej do smażenia Wykonanie: Mąkę, mleko, całe jajka, cukier i sól umieścić w misce, wymieszać mikserem, aby nie było grudek mąki. Musi być konsystencja odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego. Odstawić ciasto na około 10 minut. Na patelni lub w małym garnuszku rozgrzać olej do temperatury maksymalnie 180'C.  Należy zanurzyć rozetkę w rozgrzanym oleju na kilka sekund

Zrób to smacznie
Kujawski placek drożdżowy mocno maślany 86

Kujawski placek drożdżowy mocno maślany to idealny pomysł na przepyszną, klasyczną drożdżówkę. Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla t akiego efektu warto odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama była wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna oceniła smak placka na wysokim poziomie. To było jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Piekłam je już mnóstwo razy(...)Placek cudownie pachnie, jest puszysty oraz apetycznie rumiany. Polecam!     Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - składniki:   (Forma o wymiarach 24 x 28 cm - 35 x 45 cm) (*) Ciasto: 35g drożdży 80g cukru 150 ml mleka 500-550g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 100g masła  Masło z cukrem: 100g masła 100g

Di gotuje
Chleb pszenny 179

składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję.  Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru(...)maki pszennej typ. 405 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania, 1  łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 100 g mąki, dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie), przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min.  Drożdże zaczną pracować, powstaną

Moniki Smakołyki
TORT HONDA I DOMO KUN 112

Był już tort opona , teraz czas na kolejny wypiek związany z motoryzacją Jaki jest w środku tort Honda i Domo kun? Czekoladowy, z kremem śmietanowym i porzeczkami (zapieczonymi w cieście). Składniki (na 3 blaty): ciasto: 300g masła 180g cukru 6 łyżek kakao szczypta soli 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek ok 0,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek(...)mąką i proszkiem dodaj jajka po jednym – za każdym razem dokładnie mieszając masę 3 okrągłe foremki o ∅21cm posmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż papierem do pieczenia przelej ciasto do foremek. Do jednej porcji ciasta dodaj porzeczki piecz w 190°C ok 12 minut (zależy od piekarnika). Blat z porzeczkami ok 20 minut wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed

SandraFrej.com
Słodki chleb żytni z orzechami i suszonymi owocami 152

Najlepiej smakuje samodzielnie, bez dodatków, nawet bez masła. Taki ciekawy, niecodzienny deserowy chlebek. Uwaga: Przepis jest dosyć złożony, wymaga również ścisłego kontrolowania/utrzymywania odpowiedniej temperatury na każdym z etapów przygotowywania ciasta. Do zrobienia tego chleba wykorzystałem przepis na litewski chleb Pajurio duona znaleziony na kanale YT rus brot  https://youtu.be/S1mDPQQmmik Moja modyfikacja to dodanie do ciasta orzechów i suszonych(...)godzin w temp. 26-28°C) 25 g mąka żytnia typ 720 Składniki dokładnie wymieszać i zostawić do fermentacji/zakwaszenia na 14-15 godzin w temperaturze 29-30°C. CIASTO WŁAŚCIWE Dzień drugi - rano (np. 10:45-12:00): cały zaczyn  z poprzedniego etapu 50 g powidła jabłkowe 8 g sól 6 g drożdże świeże lub 2 g drożdże instant

Przepisy na domowy ser i chleb