mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1033/1524)

Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. Domowa wędlina. 346

Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy  a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu najzwyczajniej suszymy. Smak po wysuszeniu jest wyśmienity, przesiąknięty aromatem przypraw, porównywalny do najlepszych wędlin z górnej półki. Ja przygotowuję go już dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu bez kości - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona Dodatkowo - do zawinięcia :  pończocha lub kolanówka, gaza, płótno itp. Wykonanie Schab myję, oczyszczam z błonek,skórek i zbędnego tłuszczu, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Osuszam papierowymi ręczniczkami i nacieram na całej powierzchni cukrem. Tak przygotowany przekładam do szklanego pojemnika z pokrywką i wkładam do lodówki na 24 godziny

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka z warzywami po cygańsku 154

Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi   pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni. SKŁADNIKI: 1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej 40 dag świeżych pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka(...)koncentratu pomidorowego ½ szklanki   ketchupu  pikantnego 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pęczek natki pietruszki do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej

Wanilia i Kardamon
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 197

podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową  daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy(...)minut). Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy kolejne 8 minut.  Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Do mięsa dodajemy przyprawy: oregano, majeranek, bazylię, lubczyk, pieprz, cukier, sól do smaku, keczup oraz pokrojone pomidory

Smak mojego domu
Jeszcze lepsze gołąbki: zapiekane z kapustą kiszoną i sosem pomidorowym [PRZEPIS] 126

Mamy dla was sprawdzony przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Wiadomo, są pyszne, ale mogą być jeszcze lepsze, jeśli zapieczecie je z kapustą kiszoną. Lubimy gołąbki w każdym wariancie, ale klasyczne, z ryżem i sosem pomidorowym, zawsze będą dla nas numerem jeden. Zazwyczaj wychodzi ich tyle, że potem zostają do odgrzania. Można wtedy zapiec(...)wraz z sosem z dodatkiem kapusty kiszonej. Będą jeszcze pyszniejsze! Przepis na gołąbki Składniki: duża główka białej kapusty, dwie niepełne szklanki białego ryżu, kilogram mielonej wieprzowiny, 4 duże cebule, słoiczek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu, 400 gramów kapusty kiszonej. Zrób tak: w dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście

Kulinarna Polska
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 175

Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)Fleischpflanzerl:) ale też Bullete i Klopse. Stąd wzięły się nasze klopsy, czyli mielone, na które mówimy też pulpety. To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaczką i gruszką 104

owoc granatu szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli Dressing: 2 łyżki soku z granatu 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1 łyżka miodu Jak zrobić sałatkę z kaczką i gruszką. Piersi kaczki przygotować według przepisu TUTAJ . Gotowe, zimne piersi z kaczki pokroić na plastry o takiej grubości jaką lubicie. Ja pokroiłam mięso dość grubo. Owoc granatu przekroić

MeCooks
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 349

nich często gości również olej rzepakowy. :) Przygotowane przeze mnie danie, i tym razem nie jest skomplikowane w wykonaniu, ponieważ drób to chyba najczęściej goszczące w ostatnich tygodniach mięso w naszym domu. Po prostu po czasach udziwnień, wracam do domowych, tradycyjnych przepisów, z odrobiną nowatorskich rozwiązań, a kurczak nieodzownie kojarzy mi się z domem rodzinnym i obiadami mojej mamy(...)ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka ciętej suszonej szałwii 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo mielona kilka gałązek świeżego koperku i natki pietruszki Każdą nogę kurczaka rozdzielamy na połowę. Z górnej części podudzi odcinamy kawałek skóry ze ścięgnami oraz chrząstkę. W moździerzu na proszek rozdrabniamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 182

robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam do ideału. W tym roku nikt nam jednak kapustki nie podrzucił ;) więc póki młoda kapusta jest jeszcze młoda trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce. Czy udało(...)zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie pokrojoną. Dodajemy posiekany szczypior i koper. Możemy dodać małą młodą cebulę dla zaostrzenia smaku. Doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości kapusty. Mięso obieramy z kości i wrzucamy z powrotem do kapusty. Ugotowana na indyku kapustka nie wymaga

Kuchnia po mojemu
Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami 127

mięsa zrobią się gorące, aż będą idealnie chrupiące. Trzy składniki, patelnia i garnek do ich przygotowania, a jaka radość z dobrego obiadu zjadania. Składniki: ziemniaki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości), 4 łyżki oleju rzepakowego,   ok. 5 ząbków czosnku  w  łupkach , 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kurczak(...)filety z kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka trawy cytrynowej, ponadto: garść zielonych szparagów. Przygotowanie: ziemniaki: Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku.  Dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy

Moniki Smakołyki
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 61

płaska łyżeczka soli 0,6 łyżeczki pieprzu mielonego  1 ząbek czosnku  0,5 łyżeczki curry  0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki oliwa  Przygotowanie: kurczaka oczyść i potnij na mniejsze kawałki, umieść go w misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem

Niezły Młynek
Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek 127

przepisu wychodzi 4 spore porcje. Bezmięsna, więc osoby nie jedzące mięsa będą zadowolone. Sporo przy niej pracy, ale warto. Zróbcie. Posmakuje Wam :) Dobrego dnia :) Potrzebujemy: Na makaron domowy: 2 szklanki mąki tortowej 4 małe jajka pół łyżeczki soli Na pieczarki: 50 dag pieczarek 2 duże cebule pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku zioła prowansalskie według uznania bazylia

Izabelawkuchni
Sałatka Cezar z kurczakiem, chipsami z boczku i sosem worcestershire 136

łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki tartego parmezanu Świeżo mielony pieprz do smaku Sól himalajska do smaku Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyć, osuszyć, ewentualnie pozbyć się błonek, natrzeć oliwą i posypać ziołami włoskimi. Grillować na rozgrzanej patelni, podlewając odrobiną oliwy aż będzie miękki i upieczony. Odstawić mięso na deskę aby odpoczęło i pokroić na cienkie paski. Boczek pokroić

Wanilia i Kardamon
Soczysta pierś z kurczaka 120

łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 ząbki czosnku mleko Przygotowanie: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło mięso ). Wkładamy do lodówki na 2 godziny

NiePieprz.pl
Kurczak a’la Tandoori 135

Masala 1/2 łyżeczki Kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chilli 1 łyżeczka Mielonego Kminu Rzymskiego 400 ml Mleka Kokosowego 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz ((lub po łyżeczce czosnku i imbiru granulowanego)) 2 łyżeczki Miodu lub Erytrytolu Sól ((do smaku)) Tłuszcz do smażenia ((najlepiej Ghee)) Natka Kolendry ((opcjonalnie)) Przygotowanie na patelni Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do niego przyprawy, wymieszaj

Oslov.
Schab kanapkowy-czyli pieczony w niskiej temperaturze 130

czosnku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 litr wody oraz 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku Do podania: Chrzan PRZYGOROWANIE: Schab myjemy, suszymy, oczyszczamy z błon i tłuszczu. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz majeranku i oleju. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i zalewamy marynatą-powinno być całe zanurzone. Przykrywamy i wkładamy

Kopystką po garach
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 208

płaska łyżeczka soli 0,6 łyżeczki pieprzu mielonego  1 ząbek czosnku  0,5 łyżeczki curry  0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki oliwa  Przygotowanie: kurczaka oczyść i potnij na mniejsze kawałki, umieść go w misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem

Niezły Młynek
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 95

papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Uwaga:   Składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Wschodu (japońska, chińska, koreańska, indyjska) można kupić w sklepach typu Kuchnie Świata Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso

Cztery Fajery
Kotlety z grzybów. 626

świetną propozycją obiadową lub lunchową, gdy uwielbiasz grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego. Składniki: 1/2 kg świeżych grzybów leśnych 1 szkl. ugotowanego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku olej

Codziennik Kuchenny
Polędwiczki wieprzowe z warzywami. 211

polędwiczka wieprzowa 1 papryka 1 cukinia sól, papryka słodka mielona, pieprz Polędwiczkę kroimy na około 1 cm plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą stronę. Podajemy

Moje-pitraszenie
Medaliony wieprzowe w sosie chrzanowym 142

mąka pszenna 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, sól i pieprz, olej do smażenia, chrzan starty 1,5 łyżki, śmietanka 30 % 70 ml, posiekana natka pietruszki 2 łyżki, Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy ze słodką papryką. Mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej

kulinarne odsłony pati
Cudowny domowy pasztet 180

szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka

MojaQchnia.pl
Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku. 11155

być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :) Składniki - 9 średniej wielkości ziemniaków -  łyżka masła - 3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 15 dag sera żółtego - zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek ) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka Wykonanie Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam. Ostudzone

Kuchnia z widokiem na ogród
SZYBKA ZUPA Z KAPUSTY Z WĘDZONYMI KABANOSAMI 251

kawałki i również dodać do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i przyprawą do bigosu. Dodać maggi lub odrobinę octu i gotować 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do całości i gotować do momentu, aż będą miękkie – jakieś 15 – 20 minut. Wyciągnąć skrzydełka, wyskubać mięso do miski i zalać zupą. * używam maggi własnej roboty

kuchniabellissima.wordpress.com
Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem 364

śmietanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 300 g spaghetti, waga sucha 3 czubate łyżki parmezanu 250 g świeżego szpinaku Pokrój piersi z kurczaka na małe podłużne kawałki i przełóż do miseczki. Oprósz przyprawą, solą i dobrze wymieszaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż mięso na złoty kolor. Smaż 2 minuty w wysokiej temperaturze. Mięso powinno

codojedzenia
ZUPA A'LA ROSOŁEK W STYLU AZJATYCKIM 97

łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy 1 op.  cebula prażona do posypania Metoda: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawić sosem sojowym. Podsmażyć na patelni. 2.  Liście kapusty umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. 3.  Wodę wlać do garnka

Kuchnia Paulettes
Sól grzybowa 189

Wystarczy dodać odrobinę do sosu pieczeniowego lub natrzeć nią mięso przed pieczeniem. Przygotowanie jej jest banalnie proste i szybkie.  Do blendera (malaksera) wrzuciłam garść suszonych grzybów . Idealnie nadają się do tego celu mniej lubiany trzonki. Zmiksowałam je, dodałam do nich sól i wymieszałam dokładnie. Na 4 części mielonych grzybów dodałam 1 część soli. Możecie jednak dodać soli więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pałki z kurczaka w marynacie barbecue 145

papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika

Bajeczna Kuchnia
‚Hamburger’ 143

smakiem zaskoczysz wszystkich, których obdarzysz tym daniem. Nawet najwięksi wielbiciele mięsa wołowego polubią tę potrawę! ‚Hamburger’ porcja dla 4 osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie

Jaglusia
Mizeria ogórkowa z chili. 145

ogórków. Jeśli nie masz świeżej papryczki chili dodaj dodaj mieloną. Natkę pietruszki dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą , posiekaj drobno, wsyp do miski z ogórkami. Teraz dodaj śmietanę , dopraw do smaku solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym ), wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. Możemy także zjeść ją z kromką chleba.  Mizerię możemy zrobić

Przepisy i porady kulinarne
IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE 123

pulpety: 1 kg mielonego z łopatki  3 łyżki bułki tartej 1 jajko  sól pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu   2 cebule 4 suszone papryczki chili Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej

KuchcikoweLove
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 256

słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebule obieramy i dzielimy

Kulinarna Pokusa
Zupa czosnkowa 102

Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem

R'n'G Kitchen