Przepyszny torci k bez pieczenia, który podbije podniebienia i serca wszystkich wielbicieli kawowych deserów :). W moje trafił od razu ;). To cudowny, lekki, musowy serniczek na bazie
Opowieści z piekarnikaJedne z moich ulubionych ciasto to te, z serkiem ricotta. Serek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Smak mojego domuciasto 1 szkl maki pszennej 1 szkl maki krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia pół szkl cukru nadzienie 200 g twarogu pół
Gotowanie jest łatweTe ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę
Zdrowie i pysznie na talerzumożna robić żadnych resztek, bo nie ma gdzie tego chować. Tak na szybko, powstały właśnie kluseczki serowe, z serka z wiaderka. No bo ser trzeba było wykorzystać a sernika nie chciało mi się robić. W smaku delikatne, podobne do leniwych. Za to zdecydowanie mniej przy nich roboty. Rączek raczej tutaj nie pobrudzimy Jeśli chcecie mieć bardziej miękkie kluseczki, osobno ubijamy
Mieszam w GarnkuIdealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków
Słodko-Słony Świat IlonyNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataswojej diecie, ale nie martwcie się, nie będzie nagle wszystkiego bez glutenu, no bo jakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód do np. serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich
greenscarfNie wiem co na mnie siadło w tym roku, ale rządzą u nas ciasta z owocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie
Mieszam w Garnkufont-family:"Times New Roman",serif;} Dziś zapraszam na kolejny przepis z tradycjami. Opowiem Wam historię słodkiego symbolu Warszawy, czyli Wuzetki. Gdyby zapytać Polaków o tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno
Obiad gotowyNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku
Pieguskowa KuchniaNa pyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale
Pieguskowa Kuchniaciasto chałwowe zdecydowanie zasługuje na to, aby pojawić się na świątecznym stole. Cudownie czekoladowe z przepysznym kremem jest moim faworytem wśród ciast. Nie może zabraknąć oczywiście miodownika , makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki
Pieguskowa KuchniaLawendowy aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem
Raj dla Podniebienia