sernik - 18558 przepisów (strona:1032/1238)

Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta! 203

utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Reasumując: rodzynki to zarówno pożywna przekąska dla dzieci (np. podczas nauki), jak i idealne źródło energii dla sportowców. Rodzynki sułtańskie – dodatek nie tylko do sernika Idealna przekąska dla łasuchów? Rodzynki bursztynowe! To zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla słodyczy. Dzięki temu, że suszone winogrona mają dużo wartości odżywczych, są pożywne, dlatego stanowią świetny dodatek do drugiego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić ciasto kruche ? 174

ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę

Ciasta z tradycjami
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 355

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku

Ciasta z tradycjami
Bajaderka z zakalca 204

ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny

Kuchnia od dwojga
sernik kawowy na zimno 135

Jak nie mam czasu na pieczenie zawsze w pogotowiu czekają przepisy na zimno. Szybko i efektownie :) Najważniejsze, że robi się w parę chwil i nawet niespodziewani

Gotowanie z pasją
Serniczki śniadaniowe z płatkami kakaowymi i pomarańczą w miodzie 157

  Siła zbóż na dzień dobry Śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje nam energię na resztę dnia. Takie serniczki z dodatkiem kukurydzianych płatków z kakao

Smakołyki Asi
syrop z cytryny 127

środę mieć przygotowane choć w części. Jeśli nie teraz to pod choinkę będzie idealne. Idealne do herbaty (moim zdaniem nie trzeba już słodzić:) ), jak i jako dodatek do np sernika, który już też przygotowałam - na co czekać :)  Składniki: 1 duża cytryna  cukier słoik ;) Przygotowanie: cytrynę dokładnie sparzyć - skórę wyszorować  pokroić w plastry  do wyparzonego słoika wkładam

Gotowanie z pasją
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 197

kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ser labneh – ser z jogurtu 130

razy dzienne co raz dociskając gazę i związując jeszcze szczelniej. Z 800 g jogurtu powstaje ok. 250 g sera. Serek można użyć do smarowania pieczywa, do naleśników, do wypieku sernika. Może nam służyć jako zamiennik sera ricotta. Ja zaproponuje kulki serowe marynowane w oliwie. Takie kulki możemy wyjadać prosto ze słoika lub smarować na domowym chlebie najlepiej upieczonym na zakwasie

Themo przepisy
FIT serniczki na zimno z żelką pomarańczową 195

swoich właściwości, gdyż nie poddajemy go obróbce cieplnej. Mnie deser zachwycił nie tylko smakiem, ale też wyglądem, bo prezentuje się świetnie! Nikt nie pomyśli, że jest to zdrowa wersja sernika. Musicie wypróbować! Składniki: (na 4 porcje) Spód: 50 g daktyli + 100 ml wrzątku 30 g płatków owsianych 30 g masła orzechowego Masa serowa: 10 g żelatyny + 30 ml zimnej wody

Nastoletnie Wypiekanie
Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką 654

Pyszne połączenie sernika i makowca-do tego brzoskwinki i galaretka-pychotka.Najlepiej smakuje na 2,3 dzień-polecam na święta i nie tylko . Składniki: na ciasto: 1,5 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii  3 jajka

Swojskie jedzonko
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 186

zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo i bez cukru

Karo in the Kitchen
Seromakowiec 198

dniu nie może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spo dem do datkowo po dsyci świąteczny nastrój :) Skła dniki spó d (na blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych  50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta

ChilliJemy
Sernikowe placuszki z jabłkami 170

jabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój mały synek zjadł ich ogromne ilości). Minusy tego dania? Ciągle chcesz więcej i więcej... Składniki: 50 dag białego

Pobite gary Barbary
Racuchy z rodzynkami 125

słodko racuchy – ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika. Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem – było to bardzo słodkie – pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Racuchy z rodzynkami Racuchy

Zasmakuj Kuchni