stole sałatka grecka ale nie taka tradycyjna tylko z gruszką i serem Manouri. Jest to ser wytwarzany z owczej i koziej śmietanki. Ma łagodny, mleczny smak i konsystencję lekkiego sernika. Dziś wylądował w mojej sałatce, zapraszam do wypróbowania. Sałatka grecka z serem Manouri. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNie zawiera sera, nie zawiera tłuszczu i na dodatek nie zawiera proszku do pieczenia. Jak to możliwe? Już od powiadam...Możliwe! Można się objadać do woli
Życie zaczyna się w kuchniwiem czy można nazwać ten deser sernikiem bo nie ma w nim sera. W poszukiwaniu kolejnych wegańskich deserów bez cukru, dietetycznych i zdrowych znalazłam przepis na ciastko mango. Smakuje świetnie, jest eleganckie i zdrowe. Składniki: Baza: Pół szklanki orzechów nerkowca, moczonych 6 godzin lub zmielonych, 1 łyżka kakao, ja dodałam karob, 6 daktyli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 łyżki
Smaki Przyprawy i Koloryelastyczne). Dodając większą ilość mąki uzyskamy natomiast ciasto twardsze, którego nie należy chłodzić – podczas takiego leżakowania mocno wchłania ono wilgoć i traci elastyczność. Takie ciasto sprawdzi się do przygotowania sernika czy babeczek. Wyrabianie ciasta na kruche ciasteczka Ciasto na kruche ciasteczka należy wyrabiać szybko – im bardziej się ogrzewa, tym trudniej będzie je zagniatać. W związku z tym, na początku należy
Kuchcik gotujeKażdego z pewnością nachodzi ochota na serniczka co jakiś czas prawda?😏 Sama z reguły kupuję zwykły twaróg i go miele, ale zdarzają się dni, kiedy
Zdrowie i pysznie na talerzuWitajcie! Po wczorajszym serniku dyniowym mam dla Was propozycję koktajlu jogurtowego. Coś lekkiego i zdrowego. Polecam Składniki: pół awokado 150 ml jogurtu naturalnego 1 szkl mleka 1 łyżeczka cukru/miodu Przygotowanie: Awokado myjemy i usuwamy pestkę. Wydrążamy miąższ najlepiej łyżką, kroimy w małą kosteczkę i przekładamy do wysokiego pojemnika w którym będziemy blendować. Przekładamy jogurt naturalny z kubeczka do awokado. Dolewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki 0,5 kg mąki 1 kostka margaryny 5 jaj 1 szklanka + 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka smalcu lub oleju 1 łyżeczka proszku
czarrna od kuchniJakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię. I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko. Choc muszę przyznać się Wam, że nie lubiłam dyni. A teraz już lubię i kombinuję z nią różne dania. Jak wspomniałam w poprzednim poście na kalafiorowo - dyniową zupę zrobiłam też tort dyniowo - śmietanowy. I muszę stwierdzić, że jeszcze dobrze
Ewa w kuchniDyniowy śmietankowiec chodził za mną od dawna. Wiem , że dyniowy śmietankowiec to pyszny deser , więc ze spokojnym sumieniem przygotowałam ten deser dla naszych niedzielnych gości. Jest
codojedzeniaPorządny kawałek sernika.. kruchy spód, kiwi
AniaGotuje.plTakiego sernika jeszcze nie robiłaś! Pyszny, soczysty.. idealny, a co najważniejsze od momentu wyjęcia składników, do momentu umieszczenia ciasta w piekarniku mija tylko pięć minut ;-) Spróbuj koniecznie
AniaGotuje.plJesteś wielbicielem owocu mango? Lubisz smak sernika na zimno? Do działa :-) Składniki: Masa serowa: • 250 g sera twarogowego mielonego* • 1 torebka galaretki cytrynowej • 200 ml wrzątku Mus z mango: • 1 owoc mango - około 600 g** • 1 pełna łyżka żelatyny w proszku • 50 ml wody • 2 łyżki soku z cytryny
AniaGotuje.plPanna Cotta to delikatny deser podobny do sernika na zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem ulubionych owoców :-) Możesz go podawać wyjęty z formy lub tężejący w niskiej szklance jak w tym przepisie na pudding . Czas przygotowywania: 25 minut Czas tężenia w lodówce: minimum 2 godziny Ilość porcji: 6 porcji pojemności
AniaGotuje.plTradycyjna, domowa masa makowa. Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków. Seromakowiec tradycyjny - przepis! Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość masy: 500 g Składniki: • 500 g niebieskiego maku • 100 g rodzynków • 50 g orzechów włoskich • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
AniaGotuje.plkremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki. Do czego używać: - krem do bez i tortów bezowych - dodatek do deserów pucharkowych z owocami - do naleśników i pancaków - do serników - do wyjadania ze słoika łyżeczką :-) Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut Ilość: 350-380 ml kremu
AniaGotuje.pl