Babeczki szpinakowe wbrew pozorom smakują jak zwykle babeczki. Kolor zielony to kolor budzącej się wiosny i Wielkanocy, dlatego nie może zabraknąć ich na
KuchniaWeDwoje.plPascha wielkanocna na zimno pojawiła się w naszym domu dopiero parę lat temu. I przyznam szczerze, że biorąc pod uwagę, jaką zrobiła furorę, nie do końca
Pociąg Do KuchniWielkanoc tuż, tuż, więc już czas zastanowić się czym w tym roku zachwycić gości. U nas nie może zabraknąć babki, sernika, makowca i mazurka. Staram się nie piec co roku tych samych ciast i tak w tym roku mazurek kajmakowy zastąpię pomarańczowym. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić
Rozpustne gotowaniekanapkowego. Jaki zrobię na Wielkanoc to się wkrótce okaże. Czyżby menu zakończone? Ależ skąd! Na Wielkanoc nie może zabraknąć pysznego deseru. Po takich obfitościach proponuję lekki deser w postaci sernika na zimno . U mnie jednak nigdy nie kończy się na jednym deserze. Na pewno będzie jeszcze mazurek i może jakieś drobne wypieki. Wszystko zależy od tego ile będę miała czasu
codojedzenianadaje bardziej eleganckiego posmaku kawy. Babka zebra przygotowana na samych białkach jest też pulchniejsza i ciężej jest ją zepsuć, poza tym jest przyjemnie wilgotna. A żółtka zostają mi do serników, czy kruchych spodów wykorzystywanych do mazurków. Można też upiec babkę cytrynową na żółtkach (taka będzie w kolejnym wpisie). Babka zebra waniliowo-kawowa. Składniki na formę 26 cm z lejem. Szklanka
Poezja Smaków - blog kulinarnymyśleć gdy za oknem ściska mróz i jest biało ? Na przekór zimowej pogodzie upiekłam już pastelowe beziki , które u mnie są nieodłącznym elementem do dekoracji mazurków i pieczonych serników. Odgrywają doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad i wśród świątecznych wypieków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne. To co, skusicie się na upieczenie ? Składniki: 1 szklanka białek
Wanilia i KardamonNajlepszą paschę jadłam w małej kafejce w gdańsku. W Πkawa (Pikawa). Było to ponad 11 lat temu. Teraz kafejka rozrosła się do
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię upiecze pozostawiamy je do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Nie zawiera laktozy, glutenu oraz jest wegańskie. Smacznego
Health-Fit-LifeChoć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto
Oryginalny smakUwielbiam eksperymentować w kuchni! Uwielbiam piec ciasta, bo kocham słodkości! Ach, co za wyznania! Ciasto z twarogiem i mąką kukurydzianą? Świetny smakołyk do kawy czy herbaty
Truskawkowa Fiestawidzą Ja testowałam tutaj nową foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie z myślą o babkach. Foremka sprawdziła się doskonale, choć miałam pewne obawy. Nie cierpię pieczenia np. chleba czy sernika w foremkach silikonowych. W chlebie nie zrobi się prawdziwa skórka, tylko jej namiastek, czego niestety nie toleruję. Za to przy babce, silikonowe foremki będą idealne. No i są zdecydowanie tańsze
Mieszam w GarnkuWitam Kochani tego wieczoru przychodzę do was z rewelacyjnym przepisem na pyszne babeczki kruche z serowym nadzieniem, z borówkami i lukrem. Są przepyszne, szczerze to stały
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuHummus to nic innego jak pasata z ciecierzycy, która jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej i niestety niedoceniana. Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania
Poezja Smaków - blog kulinarny